Pirmasis variantas siūlo šiltuoju metų laiku, t.y. ne šildymo sezono metu nustatyti 300 JAV dolerių už 1 tūkst. kub. metrų, o žiemą - 380 JAV dolerių.

Antruoju variantu norima dujų kainą sieti su Europos dujų rinka. Kiek anksčiau šį mokėjimo būdą siūlė Ukrainos energetikos ministerija. Pagal jį kuro kaina prilygsta dujų kainai Europos centruose, atskaičiavus išlaidas dujų transportavimui nuo Rusijos sienos.

Taip pat A. Jaceniukas kalba apie būtinybę Ukrainai iš Rusijos tiesiogiai įsigyti 25 mlrd. kub. metrų per metus. Jis pridūrė, kad šalis nori iš Europos valstybių pirkti apie 15 mlrd. kub. metrų dujų - tai kompensuotų pirkimus iš Rusijos. Šiuo metu Kijevo požeminėse saugyklose yra laikomi maždaug 16 mlrd. kub. metrų kuro.

Iki šiol valstybės vis dar nesusitarė dėl Ukrainos perkamų dujų kainos. „Gazprom“ siūlo Kijevui 100 JAV dolerių nuolaidą nuo bazinės 485 JAV dolerių kainos kiekvienam tūkstančiui kubinių metrų. Tiesa, pačios Ukrainos toks siūlymas netenkina.

Pirmąjį 2014 metų ketvirtį Ukrainai parduodamų dujų kaina siekė 268 JAV dolerių už 1 tūkst. kub. metrų. Tokia kaina susidarė taikant dvi nuolaidas, Rusijos Kijevui suteiktas 2010 ir 2013 metais. Šios nuolaidos nuo balandžio 1 d. buvo atšauktos.

Ukraina panaikinus nuolaidas atsisakė už dujas mokėti naujomis, pakilusiomis kainomis. 2014 metų birželį „Gazprom“ pradėjo šaliai taikyti išankstinio apmokėjimo režimą, o vėliau apskritai nutraukė kuro tiekimą. Tiesa, Ukrainos teritorija ir toliau vykdomas tranzitinis dujų tiekimas į Europą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (109)