Atrodytų – toks mažas nereikšmingas daikčiukas, bet be jo sunkiai išsiverčia vis daugiau turkų. Surasti dangtelių taip sunku, jog ne vienam paniežti rankos juos nugvelbti.

Ruošdamiesi žiemai, kai sukyla maisto produktų kainos, turkai tradiciškai konservuoja vasarą užsiaugintas daržoves ir vaisius, kaupdami atsargas mėnesius trunkančiam vėsesniam laikotarpiui. Beprecedentis dangtelių, reikalingų konservavimui, trūkumas šiais metais noromis nenoromis atkreipia dėmesį.

Dangteliai tampa juodosios rinkos preke“, – sako Gungorene esančio prekybos centro darbininkas Bilalis Onaras, tikrindamas, kiek dangtelių dar liko jo parduotuvėje. „Per dieną jų parduodame maždaug po 5000. Žmonės tiesiog juos graibste išgraibsto“, priduria jis juokdamasis.

Turkų šeimų biudžetus drastiškai pakoregavo prieš metus smogusi valiutos krizė. Smarkiai šoktelėjusi dangtelių paklausa iš dalies paaiškinama tuo, kad dabar namų ūkiai skuba pasinaudoti kiek aprimusia infliacija. Dar prieš kelis mėnesius ji buvo pašokusi iki aukščiausio lygio nuo tada, kai prieš šešiolika metų prie valdžios vairo stojo prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas.

Dar taip nėra buvę

„Žmonės įsitikinę, kad kainos šoktelės šią žiemą, tad jie imasi visų galimų atsargumo priemonių, – teigia Ibrahimas Bilicvis, parduotuvėlės, viliojančios pirkėjus didelėmis nuolaidomis, savininkas, – Aš šiame versle sukuosi jau beveik trisdešimt metų. Tokio ažiotažo dar nesu matęs.“

Žmonės gerai įsiminė šviežių vaisių bei daržovių kainų šuolį šių metų balandį, kai metinis kainų prieaugis siekė beveik 73 procentus.

Šalies valdžia stengėsi iš visų jėgų pažaboti maisto produktų infliaciją, šnipinėdama prekybininkus, kaltindama prekes slapstančius spekuliantus dėl kylančių kainų ir net įrengdama prekyvietes, skirtas valstybės subsidijuojamų prekių prekybai. Kai prieš metus centrinis bankas buvo priverstas drastiškai padidinti palūkanų normas, įsitvirtinusi recesija ėmė stabdyti ūkio atsigavimą.

Pagal sezoną išlygintais duomenimis, nedarbas šiuo metu svyruoja ties rekordinėms aukštumomis, ir vartotojai jau gyvena taupymo režimo eroje. Konservuodami maistą, žmonės paprastai kasmet atiduoda stiklainius perdirbimui, bet dangtelius dažniausiai išmeta arba juos kažkur pameta. Dėl to ir susidarė jų deficitas.

Metinas Onbasilis, vadovaujantis parduotuvei miesto rajone pajūryje Besiktas, teigia, kad jeigu jis ir rastų dangtelių, jie kainuoja po 0,7 liros (12 centų), dvigubai daugiau nei prieš metus.

Dangtelių bumas

„Paklausa šoktelėjo dėl praėjusių metų kainų šuolio“, – sakė jis. Dangtelių trūkumas , regis, jaučiamas ir už Stambulo ribų. Vietos laikraščiai Kodžaelio provincijoje, esančioje į rytus nuo Turkijos komercinės sostinės, jau skelbia apie „dangtelių krizę“.

Arzu Sen, gaminanti pomidorų pastą vakariniame Čanakalės regione, staiga pajuto kartų konkurencijos skonį. „Toks įspūdis, jog visi uoliai ėmėsi patys konservuoti maistą“, – kalbėjo ji telefonu.

Dvi vietos bendrovės, gaminančios dangtelius, su kuriomis ketvirtadienį susisiekė naujienų agentūra „Bloomberg“, situacijos komentuoti atsisakė.

„Prekybininkai jau nuo ankstaus ryto rikiuojasi į eilę prie didmeninės prekybos punktų, kad gautų dangtelių“, – pasakojo dar vienas Stambulo krautuvės savininkas Ali Bayramas. „Ir šie dings nuo prekystalio per kelias valandas“, – sako jis, ranka mostelėdamas į savo likusias atsargas – kelias dešimtis dangtelių.