JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį paskelbė sankcijas, nukreiptas į Rusijos valstybinės skolos pardavimą užsienyje ir šalies elitą, ir pranešė, kad į Baltijos šalis siunčia neįvardytą papildomų JAV karių skaičių, siekdamas apginti NATO valstybes nares.

Remiantis „Bloomberg“ milijardierių indeksu – 500 turtingiausių pasaulio žmonių sąrašu, Rusijos milijardierius Genadijus Timčenka šiais metais prarado beveik trečdalį savo turto.

69 metų G. Timčenka, sovietų karininko sūnus, susipažinęs ir susibičiuliavęs su Rusijos Federacijos prezidentu Vladimiru Putinu paskutiniame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, dabar valdo maždaug 16 milijardų dolerių turtą. Remiantis „Bloomberg“ indeksu, didžioji jo turto dalis buvo gauta iš Rusijos dujų gamintojo „Novatek“ akcijų.

Kito „Novatek“ akcininko Leonido Michelsono turtas šiais metais sumažėjo 6,2 milijardo dolerių, o „Lukoil“ valdybos pirmininko Vagito Alekperovo grynoji vertė per tą patį laikotarpį nusmuko maždaug 3,5 milijardo dolerių, energetikos kompanijos akcijoms nukritus beveik 17 proc.

Remiantis indeksu, 23 šalies milijardierių grynoji vertė šiuo metu yra 343 milijardai dolerių, nors praėjusių metų pabaigoje dar siekė 375 milijardus.

Rinkos šią savaitę toliau smuko po to, kai V. Putinas pripažino dvi separatistines respublikas Ukrainos ribose. Vokietija sustabdė bendrą su Rusija energetikos projektą, o Jungtinė Karalystė įvedė sankcijas penkiems šalies bankams ir trims turtingiems asmenims, įskaitant G. Timčenką.
JK sankcijų sąraše taip pat figūruoja 65 metų Borisas Rotenbergas ir 48 metų jo sūnėnas Igoris, kurių šeimos praturtėjo per dujotiekių statybos firmą „Stroygazmontazh“.

Igorio tėvas Arkadijus, vienas iš buvusių V. Putino dziudo sparingo partnerių, 2019 m. pardavė vamzdynų firmą už maždaug 1,3 milijardo dolerių. Mažumos akcijų paketą jis įsigijo iš savo jaunesniojo brolio Boriso prieš penkerius metus, kai abu broliai ir G. Timčenka nukentėjo nuo JAV sankcijų dėl Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos.

Be to, JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas antradienį pareiškė, kad šią savaitę nesusitiks su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu, nes, atsižvelgiant į Rusijos veiksmus Ukrainoje, tai „neturi prasmės“.