„Palikus kovos lauką ir išvedus JAV pajėgas iš Sirijos būtų vėl sukurtos tos pačios sąlygos, kurias mes taip sunkiai stengėmės panaikinti, – teigiama Kentukio respublikono, Senato daugumos vadovo Mitcho McConnellio pranešime. – Laukiu, kada su Senato kolegomis ir aukščiausiais administracijos pareigūnais galėsime aptarti, ką Jungtinės Valstijos galėtų padaryti, kad išvengtų strateginės katastrofos.“

Pajėgų išvedimas iš Sirijos suvienijo vieną ištikimiausių prezidento gynėjų, respublikonų senatorių Lindsey Grahamą, su įstatymų leidėja, kurią jis vadino pagrindine savo antagoniste apkaltos tyrime – Atstovų rūmų pirmininke Nancy Pelosi.

Respublikonai skrupulingai stengiasi atskirti savo opoziciją D. Trumpo Sirijos politikai nuo bet kokios pozicijos dėl apkaltos tyrimo, kurį pradėjo demokratai, siekdami ištirti prezidento veiksmus, susijusius su Ukrainos politika.

Vis dėlto daugelis respublikonų, viešai kritikavusių D. Trumpo kariuomenės išvedimą, yra tie patys įstatymų leidėjai, kurių palaikymo jam reikės pradėjus gynybą apkaltos procese.

L. Grahamas ir N. Pelosi pirmadienį patvirtino, kad ketina bendromis jėgomis siekti nustatyti sankcijas Turkijai už jos karinį išpuolį Sirijoje, sukėlusį abiejų partijų pasipiktinimą ir susirūpinimą kurdų kovotojais, padėjusiems JAV kovoti su „Islamo valstybe“.

Tačiau Senato demokratai gali būti nepatenkinti sankcijų paketu – net jei jis viršys tai, ką pasiūlė D. Trumpas.

Pirmadienio pranešime Senato mažumos lyderis Chuckas Schumeris kartu su senatoriais Jacku Reedu ir Bobu Menendezu, atitinkamai Senato ginkluotosios tarnybos ir Užsienio ryšių komiteto nariais, pareiškė, kad vien sankcijos situacijos neišspręs.

„Prezidento Trumpo sumanytas JAV pajėgų išvedimas prisideda prie chaoso ir sumaišties, kurią kelia Turkija šiaurės rytų Sirijoje, – teigė jie. – Kongresui šią savaitę pradėjus naują sesiją, pirmasis žingsnis bus įtikinti respublikonus kartu su mumis priimti rezoliuciją, aiškiai nurodant, kad abi šalys reikalauja, jog prezidento sprendimas būtų atšauktas.“

D. Trumpas praėjusią savaitę pareiškė, kad ketina išvesti iš regiono JAV pajėgas, o tai savo ruožtu leido Turkijos prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui pradėti operaciją, sulaukusią tarptautinio pasmerkimo, kaltinimo karo nusikaltimais ir grasinimo JAV bei Europos sankcijomis.

Reaguodamas D. Trumpas pirmadienį atsakė, kad vėl padidins Turkijos plieno tarifus iki 50 proc., kokie buvo iki gegužės mėnesio sumažinimo, ir sustabdys derybas dėl prekybos pakto.

D. Trumpas taip pat pabrėžė, kad jo administracija nustatys sankcijas esamiems ir buvusiems Turkijos vyriausybės pareigūnams ir visiems, prisidedantiems prie Turkijos „destabilizuojančių veiksmų šiaurės rytų Sirijoje“.

Viceprezidentas Mike'as Pence'as pranešė, kad vadovaus delegacijai į Turkiją, kuri D. Trumpo prašymu stengsis sustabdyti karinius veiksmus.

L. Grahamas pirmadienį vakare pažymėjo, kad palankiai vertina administracijos bandymą derėtis dėl Turkijos agresijos pabaigos.

L. Grahamas apibūdino D. Trumpo sankcijas kaip „gniuždančias“ ir paragino abiejų šalių įstatymų leidėjus tęsti pasisakymus prieš Turkijos karinius veiksmus šiaurės Sirijoje.

„Prezidento komanda turi planą, ir aš ketinu jį remti iš visų jėgų, suteikdamas jiems pakankamai laiko ir erdvės pasiekti mūsų visų tikslams“, – pirmadienį vakare pažymėjo L. Grahamas.

Prieš tai, kai D. Trumpas paskelbė savo sankcijų paketą, N. Pelosi tviterio žinutėje rašė, kad Baltųjų rūmų pasiūlymas yra nepakankamas. Ši tviterio žinutė buvo paskelbta po to, kai N. Pelosi pasikalbėjo su L. Grahamu apie sankcijas ir paragino Parlamentą ir Senatą priimti bendrą rezoliuciją ir atšaukti D. Trumpo veiksmus Sirijoje.

Praėjusią savaitę L. Grahamas buvo vienas iš garsiausių D. Trumpo kritikų dėl kariuomenės išvedimo iš Sirijos. Jis pristatė Turkijos sankcijų planą, nukreiptą prieš Turkijos lyderius ir visus kitus, kurie teikia paramą Turkijos kariuomenei arba remia Turkijos energijos gamybą, skirtą jos ginkluotosioms pajėgoms.

„Dirbsiu nepaisydamas partijų takoskyros, kad kuo grei
iau patvirtinčiau ir paskelbčiau sankcijas, – pirmadienio rytą tviteryje paskelbė L. Grahamas. – Atstovų rūmų pirmininkas man leido suprasti, kad neturime daug laiko.“

Ir Atstovų rūmai, ir Senatas pateikė siūlymus nubausti Turkiją už jos greitą invaziją, per kurią žuvo kurdų civiliai gyventojai, o kalėjimai, kuriuose laikomi „Islamo valstybės“ kovotojai, liko nesaugomi.

Merilendo demokratas, senatorius Chrisas Van Hollenas, ketinantis paremti L. Grahamo sankcijų projektą, D. Trumpo sankcijų pasiūlymą pavadino „apgailėtinu atsaku“.

Pirmadienį tviteryje Ch. Van Hollenas pareiškė, kad Kongresas privalo „laikytis kurso ir nustatyti griežtas sankcijas, kurios paveiktų Turkijos veiksmus“.

Atstovų rūmų Užsienio reikalų komiteto respublikonas, Teksaso atstovas Michaelas McCaulas taip pat pritarė, kad D. Trumpo pasiūlymas nepakankamas. M. McCaulas ir demokratų pirmininkas Eliotas Engelis praėjusią savaitę pristatė dvišalį sankcijų projektą.

„Mes vertiname administracijos planuojamas sankcijas, tačiau jų nepakanka, siekiant nubausti Turkiją už jos baisius nusikaltimus Sirijoje“, – elektroniniame laiške pabrėžė M. McCaulo atstovė spaudai Kaylin Minton.