Tačiau praėjus daugiau nei trims mėnesiams po to, kai kurortas ir daugiau nei šimtas panašių į jį buvo vėl atidaryti ilgiau apsistojantiems keliautojams, bandant atgaivinti žlungančią Tailando ekonomiką, užsieniečių viešnagės nepateisino net pačių pesimistiškiausių lūkesčių. Pasak „Thailand Longstay Company“, kuri padeda įgyvendinti programą, nuo spalio mėnesio kas mėnesį į šalį atvykdavo vidutiniškai 346 užsieniečiai, turintys specialias vizas. Tai gerokai žemiau vyriausybės užsibrėžto tikslo (maždaug 1200) ir tik maža dalelė iš daugiau nei 3 milijonų žmonių, atvykdavusių prieš pandemiją.

Abejingas atsakas į plačiai viešinamą Tailando atsidarymą iliustruoja sunkumus, su kuriais susiduria nuo turistų priklausomos šalys, bandydamos paspartinti ekonomikos augimą ir kartu apsaugoti savo piliečius nuo „Covid-19“, kol vakcinos taps plačiai prieinamos.

Tailandas tikėjosi privilioti pensininkus, bėgančius nuo europietiškos žiemos, ir kitus keliautojus, kurie galėtų pasilikti ilgesniam laikui. Jiems tektų ištverti karantiną, tačiau tai būtų galima patogiai padaryti viename iš aukščiausios klasės kurortų šalyje, kurios praktiškai nepalietė pandemija. Po dviejų karantino savaičių Tailandas būtų jų – laisvai klajoti kur panorėjus visus devynis mėnesius.

Susidomėjimo trūkumas padidino spaudimą Tailando politikos formuotojams, kurie stengiasi įtikti tiek pramonės atstovams, reikalaujantiems sušvelninti karantino taisykles, tiek visuomenės sveikatos ekspertams, perspėjantiems nestumti žmonių į pavojų. Visą šį laiką, kol paplūdimiai ir toliau lieka tušti, daugelis turizmo kompanijų viena po kitos nutraukia veiklą. Negana to, virusų atvejų skaičius šalyje šoktelėjo.

„Tikrai sudėtinga suderinti turizmo pramonės ir vietinių gyventojų interesus, – pažymi Bhummikittis Ruktaengamas, Phuketo turizmo asociacijos prezidentas. – Suprantu, kaip sunku yra 14 dienų sėdėti užsidarius kambaryje. Pats tai išbandžiau. Tačiau žmonių saugumui turi būti teikiama pirmenybė, nes turistai atvyksta ir išvyksta, o vietiniai lieka čia gyventi.“

Koronavirusas Tailande

2019 m. Tailandas iš apytikriai 40 milijonų svečių uždirbo daugiau nei 60 milijardų dolerių turizmo pajamų. Prieš pandemiją turizmo pramonė sudarė maždaug penktadalį bendrojo vidaus produkto, palyginus su maždaug 10 proc. visame pasaulyje.

Tačiau šeši mėnesiai be užsienio svečių, o po to keli mėnesiai vos su sauja turistų skaudžiai aplamdė sektorių. Pernai buvo uždaryta mažiausiai 931 registruota su turizmu susijusi kompanija, rodo „Bloomberg News“ Tailando prekybos ministerijos Verslo plėtros departamento duomenų analizė. Tikrasis skaičius veikiausiai yra žymiai didesnis, nes daugelis turizmo įmonių nėra registruotos jokioje duomenų bazėje.

Garsiose Tailando kurortinėse salose situacija ypač prasta. Imkime tą patį Phuketą, kuris apie 90 proc. savo turizmo pajamų prieš pandemiją gaudavo iš užsienio svečių. Pagrindiniame turistiniame mieste Patonge kadaise judri barų ir naktinių klubų gatvė šiandien ištuštėjusi. Banglos gatvės verslai stovi uždaryti, kėdės sukrautos ant stalų, o grandinės draudžia patekti į vidų. Ant kėdžių ir stalviršių kaupiasi dulkės. Keli atviri barai sulaukia vos saujelės klientų.

„Kai nebeliko užsieniečių, gatvė ištuštėjo, – sako Rungarun Loiluen, dirbanti restorane ir bare „The Kitchen“ Banglos gatvės gale. Ji yra viena iš aštuonių darbuotojų iš maždaug trisdešimties, kurie išsaugojo darbo vietą, nors ir su mažiau darbo valandų. „Retai kas bepraeina šia gatve.“

Kitame kvartale „Hotel Clover Patong Phuket“ sumažino kainas net 75 proc., kad nesulaukdami įprastos amerikiečių, rusų ir kinų klientūros pritrauktų bent vietinius keliautojus. Vis dėlto gruodžio mėnesį jis pasiekė tik apie 10 proc. užimtumą, nors anksčiau tuo laikotarpiu būdavo perpildytas, teigia viešbučio finansų vadovė Jessada Srivichian.

Nepaisant vyriausybės pastangų padėti turizmo verslams, subsidijuojant viešbučių kambarių, maitinimo ir lėktuvų bilietų kaštus, vietiniai turistai, kurie paprastai keliauja tik savaitgaliais, negali užpildyti užsienio svečių paliktos spragos. Nors buvo atidaryta tik maždaug pusė šalies viešbučių, užimtumas vidutiniškai siekia apie 34 proc., interviu gruodžio mėnesį sakė Tailando turizmo administracijos vadovas Yuthasakas Supasornas.

„Gyvenu Phukete jau 20 metų ir dar niekada nemačiau jo tokio tykaus, – sako S. Jessada iš „Hotel Clover“. – Mums reikia užsienio svečių. Mes nė nesitikime uždirbti pelno, o tik sumažinti nuostolius, nes kol bus taikomas karantinas, žmonės nesilankys.“

Vyriausybė turėtų apsvarstyti galimybę atleisti nuo privalomos dviejų savaičių izoliacijos svečius iš šalių, kuriose ilgiau nei 60 dienų nebuvo užregistruota vietinių infekcijų, rugsėjo pabaigoje ragino Tailando kelionių agentų asociacijos prezidentas Vichitas Prakobgosolis. Jis vylėsi, kad taisyklės bus sušvelnintos turistams iš kai kurių Kinijos – didžiausio Tailando turizmo pajamų šaltinio – vietovių. Tačiau susitarti nepavyko.

„Atrodo nepraktiška padvigubinti kelionės trukmę, kad būtų patenkinti vietiniai karantino reikalavimai, – pastebi amerikietis fotografas ir verslo konsultantas Ronas Cooperis, prieš pandemiją keliskart per metus vykdavęs atostogauti į užsienį. – Dar pridėkite dvi neproduktyvias viešnagės viešbutyje savaites, ir pasiūlymas nebeatrodys itin patrauklus.“

Tailando požiūris skiriasi nuo kitų populiarių turistinių vietų, kurios buvo mažiau atsargios. Liepos mėnesį Maldyvai vėl pradėjo priimti užsienio turistus, nereikalaudami laikytis karantino, tik neigiamo „Covid-19“ testo atsakymo. Remiantis Maldyvų imigracijos duomenimis, salyne nuo to laiko pasisvečiavo daugiau nei 172 000 žmonių. Nors vėliau naujų infekcijų padaugėjo, dabar jų vėl sumažėjo.

„Maldyvai žengė labai drąsų žingsnį, atsižvelgiant į visą su tuo susijusią riziką“, – teigia Dirkas De Cuyperis, vadovaujantis viešbučių ir kurortų tinklui „S Hotels & Resorts Pcl“, kurio gruodžio mėnesio užimtumas Maldyvuose siekė 70 proc. Ir tai gali būti bloga žinia Tailandui, pažymi jis. „Daugelis keliautojų nenorės izoliuotis, ypač kai atsiveria ir kitos šalys, o jose karantino taisyklių nėra.“

Tačiau dauguma tailandiečių priešinosi atsidarymo planui ir vargu ar norės sušvelnintų karantino taisyklių, iš dalies todėl, kad vietiniai čia gyvena netoli kurortų, skirtingai nei Maldyvuose, kur viešbučiai paprastai įsikūrę izoliuotose salose.

„Jei turėčiau rinktis tarp sveikatos ir pajamų, rinkčiausi sveikatą, – sako vaisių ir daržovių pardavėja Wiparad Noiphao iš Banzaano turgaus Patonge. – Turėtume teikti pirmenybę saugumui.“

Ieškodama kompromiso, vyriausybės „Covid-19“ darbo grupė aptarė karantino laikotarpio sutrumpinimą iki 10 dienų. Tačiau tai dar neįgyvendinta, nes nerimaujama dėl naujų infekcijų. Vyriausybė taip pat patvirtino šešis golfo kurortus kaip karantino centrus.

„Bet koks pradinio plano keitimas reikštų didesnę riziką, – teigė Thira Woratanaratas, Chulalongkorno universiteto Medicinos fakulteto docentas. – Matome daugybę neribotų tarptautinių kelionių, kurios privedė prie viruso atsigavimo, pavyzdžių, – sakė jis ir pateikė Europos pavyzdį. – Turėtume palaukti, kol pasaulinė situacija pasitaisys.“

Atsigavęs virusas taip pat atgrasė nuo karantino taisyklių sušvelninimo. Tailande per mažiau nei mėnesį „Covid-19“ infekcijų skaičius daugiau nei padvigubėjo iki 12 000 atvejų. Jūros gėrybių rinkose ir migrantų bendruomenėse prasidėjęs protrūkis išplito visoje šalyje. Vyriausybė apribojo keliones kai kuriuose aukštos rizikos regionuose, tačiau iki šiol susilaikė neįvedusi plataus masto karantino. Ji taip pat pratęsė kelionių subsidijų programą.

Galiausiai šalis nebus visiškai atidaryta tol, kol vakcinos netaps plačiai prieinamos, sakė vyriausybės pareigūnai. Tailandas planuoja iki vasario pabaigos pasiūlyti sveikatos apsaugos darbuotojams ir sergantiems šalutinėmis ligomis „Sinovac Biotech Ltd.“ sukurtą vakciną. Nuo gegužės mėnesio vyriausybė siūlys ir „AstraZeneca Plc“ su Oksfordo universitetu sukurtus skiepus, siekdama iki 2021 m. pabaigos paskiepyti mažiausiai 33 milijonus žmonių – apie pusę šalies populiacijos.

Lieka neatsakytų klausimų, kaip funkcionuos tarptautinis turizmas, kai visame pasaulyje bus paskiepyta daugiau žmonių. Vakcinų pasai yra matomi kaip būdas paskatinti žmones vėl keliauti, tačiau ar jie bus įgyvendinti (ir kokiu būdu), lieka neaišku. Kol kas net nėra žinoma, ar paskiepyti žmonės gali perduoti virusą.

Atsižvelgdamas į visa tai, Tailando bankas apskaičiavo, kad net ir 2022 m. užsienio svečiai nė iš tolo nesieks tų 40 milijonų 2019-aisiais. Planuojama, kad šiais metais šalyje apsilankys 5,5 milijono, o 2022 m. – 23 milijonai turistų.

Skaičiuojama, kad 2020 m. ekonomika susitraukė 6 proc., o tai didžiausias nuosmukis nuo Azijos finansų krizės. Pasak Nacionalinės ekonominės ir socialinės plėtros tarybos, 2021 m. ji turėtų plėstis 3,5–4,5 proc.

Nepaisant smūgio ekonomikai, R. Bhummikittis iš Phuketo turizmo asociacijos teigia, kad atsargus Tailando atsidarymo planas buvo teisingas pasirinkimas, o turizmo pramonei nelieka nieko kito, kaip laukti, kol pradės veikti vakcinos.

„Negalime amžinai laikyti uždarę sienų ir negalime įsileisti žmonių be griežtų apribojimų, – sakė jis. – Taigi šis kontroliuojamas, laipsniškas atsidarymas yra pati protingiausia strategija.“