Vienas iš M. Tylos komentaru pasipiktinusiųjų - dainininkas Andrius Mamontovas. Anot jo, šis Latvijoje organizuojamas renginys yra akivaizdžiai propagandinis.

„Pats renginys atvirai propagandinis. Tačiau draudimas jame dalyvauti - ne išeitis. Žinoma, galima diskutuoti, bet manau, kad tai kiekvieno žmogaus asmeninio pasirinkimo reikalas“, - sako atlikėjas, prieš daugelį metų priėmęs savo sprendimą.
Andrius Mamontovas

Kvietė sudalyvauti

A. Mamontovas prisimena, kad prieš gerą dešimtmetį jam taip pat buvo siūloma dalyvauti Jūrmalos konkurse.

„Tai buvo berods 2003 metai. Maždaug prieš dešimt metų. Vienas „Novaja Volna“ organizatorių yra mano bičiulis, su kuriuo tarnavome armijoje ir grojome kariniame orkestre. Kai lankiausi Rygoje, susitikome su juo papietauti ir pakalbėti apie gyvenimą. Taip pat kalbėjome ir apie galimybę dalyvauti Jūrmalos festivalyje, - prisimena A. Mamontovas. - Jis ragino mane ten koncertuoti, nes dalyvių amžiaus cenzas buvo 35 metai. Tuo metu man dar nebuvo 35-erių.“

Žinomam Lietuvos atlikėjui keista pasirodė tai, kaip festivalį rengti padedantis bičiulis primygtinai klausinėjo, su kokiomis dainomis jis pasirodytų festivalio scenoje.

„Kadangi festivalis tarptautinis, man visada logiškai atrodė, kad geriausia atlikti kūrinius anglų kalba. Bet jis mūsų pokalbį vis pakreipdavo prie temos, kaip būtų gerai, jei festivalyje dainuočiau rusiškai. Nes tada komisijos nariai palankiau mane vertintų“, - DELFI pasakojo A. Mamontovas.

Lietuvos atlikėjas atsisakė minties pasirodyti Jūrmalos festivalio scenoje, nes pajuto bandymą paveikti jo kūrybinius sprendimus, ko jis labai nemėgsta. „Tai mano vienintelė laisvė, kurią turiu. Todėl man labai nepatinka, kai į ją kišamasi. Nepatvirtinau savo noro dalyvauti festivalyje. Supratau, kad tas pokalbis taip ir liks pokalbiu“, - prisimena jis.

Tokį vadybininką atleistų

Viešoje erdvėje pasipylė diskusijos, ar po Ukrainos įvykių ir Malaizijos lėktuvo tragedijos Lietuvai apskritai vertėtų dalyvauti tokiame Rusijos propagandos įrankiu laikomame konkurse.

Mūsų šaliai atstovavusiai atlikėjai Monikai Linkytei, kaip ir kitiems dalyviams, „Novaja Volna“ konkurse teko apsirengti sportiniu kostiumu su rusiškos vėliavos simbolika.

Gindamas savo auklėtinę, prodiuseris Martynas Tyla viename interviu leido suprasti, kad lietuviai perdėtai reaguoja ir kaltina rusus galimai nebūtais dalykais.

Įsikarščiavęs M. Tyla užsiminė, kad dėl Malaizijos lėktuvo katastrofos Ukrainoje taip pat nereikėtų kaltinti nei rusų, nei ukrainiečių. 

„Kas pasakė, kad dėl to kalti rusai? Ir kas pasakė, kad kalti ukrainiečiai?“ - ši frazė sulaukė didžiulio žmonių pasipiktinimo.

„Viena apie tai galvoti, kita tokiomis mintimis dalintis viešai. Iš Martyno pusės tai buvo labai nekorektiška. Jei aš turėčiau vadybininką ir jis taip pasakytų, nuo jo iš karto atsiribočiau. Jis tą pačią dieną netektų darbo“, - prisipažino A. Mamontovas.
Martynas Tyla
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (861)