Ketvirtadienio vakarą 19.30 val. LNK televizijos laidoje „Valanda su Rūta“ operos solistas ir grupės „El Fuego“ narys Tomas Pavilionis prisipažins, kad ilgus metus giedojo laidotuvėse vien tik tam, kad netektų emigruoti. O štai aštuoniolikmetis moksleivis, užaugęs vaikų namuose sako, kad emigracija ne išeitis, esą jam ir Lietuvoje pavyksta užsidirbti po 1000 eurų per mėnesį.

Realybės šou „Kelias į žvaigždes“ išgarsėjusi dainininkė Donata Virbilaitė dabar gyvenimą kuria Londone. Ten ji dirba baro administratore ir gyvena mažame butuke su kambarioke. „Lietuvoje ekonominė padėtis labai bloga ir suprantu, kodėl jaunimas emigruoja. Pati vasarą grįžusi atostogauti į Lietuvą buvau šokiruota. Kai Palangoje bare už porą kepsnių atnešė 80 eurų sąskaitą, apšalau. Juk tai lygu 280 litų“, - piktinosi dainininkė. Savaitė Palangoje Donatai atsiėjo apie 700 eurų.

Žilvinas Žitkus, LNK televizijos laidos „24 valandos“ žurnalistas, prieš dvejus metus grįžo iš emigracijos, kur atsidūrė po to, kai bankas pagrasino atimti už paskolą pirktą namą. Dvylika valandų darbo mėsos pakavimo fabrike ir gyvenimas arklidėse - štai tokie Žilvino prisiminimai iš Olandijos.

„Gyvenome arklidėse, kur nebuvo šilto vandens, kur kasnakt girdėdavome geriančius kaimynus, kartą net teko su jais susimušti", - prisiminė Žilvinas. Ketverius metus dirbęs juodus darbus žurnalistas namo paskolos taip ir neatidavė, tačiau darbo užsienyje jau atsikando.

Ne paslaptis, kad svetur nugaras lenkiantys lietuviai, užsidirbę pinigų noriai grįžta atostogauti į tėvyne ir leidžia pinigus vakarėliams bei pramogoms. Tačiau kaimo turizmo sodybą emigrantams nuomojanti verslininkė Regina Adomaitienė šokiruos: „Jūs neįsivaizduojate, kiek geria atostogaujantys emigrantai. Nesvarbu, ar moterys, ar vyrai, bet degtinės jiems reikia daugiau nei litro vienam žmogui.“

Po septynerių metų darbo Airijoje į Lietuvą sugrįžusi emigrantė Irina pasakos, kad viltys gerai ir patogiai gyventi tėvynėje subliuško. Dviejų vaikų mama susirado darbą už 380 eurų per mėnesį. „Nesuprantu, kaip už tiek pinigų išleisti vaikus į mokyklą, kaip prasimaitinti ir kaip sumokėti mokesčius", - piktinasi sugrįžusi emigrantė.