„Buvo tiek daug baisių dalykų, kuriuos patyriau ten būdamas, – portalui „People“ teigė jis ir užsiminė apie jį gniuždžiusią nelygybę. – Bet aš manau, kad blogiausia buvo mintis, jog aš galiu turėti saugią vietą apsistoti, o kiti neturi kito pasirinkimo.“

Tai, ką M. Čmerkovskis pamatė savo gimtojoje Ukrainoje ankstyvosiomis Rusijos invazijos dienomis, giliai sukrėtė tiek jį, tiek jo žmoną, buvusią „Dancing With The Stars“ profesionalę Petą Murgatroyd.


„Visa patirtis buvo siaubinga, – sakė žinomas vyras, kuris dabar dienas leidžia Floridoje. – Mano gyvenimas pasikeitė amžinai.“

42-ejų šokėjas, kuris 1994 m. emigravo į JAV, Ukrainoje lankėsi kaip naujo šokių projekto „World of Dance“ teisėjų kolegijos narys, kai vasario 24 d. Rusija pradėjo plataus masto puolimą. Tuomet choreografas ėmėsi skubių veiksmų, kad apsaugotų save.

„Sulaukti telefono skambučio ir matyti jį pašėlusiai kraunantį lagaminus, bandant išeiti iš viešbučio, man buvo tarsi širdies smūgis, – renginyje „Entertainment Tonight“ pasakojo šokėjo žmona. – Aš turėjau atsisėsti ir nusiraminti dėl jo. Kitos aštuonios dienos pakeitė gyvenimą. Visiškai pakeitė gyvenimą.“

P. Murgatroyd pridūrė: „Pažodžiui parašiau jam tekstą, beveik atsisveikinimo tekstą, pavyzdžiui, jei kas nors atsitiktų“.


Savo ruožtu Maksimas „People“ sakė: „Buvo tiek daug baisių dalykų, kuriuos patyriau ten. Bet aš manau, kad blogiausia buvo mintis, jog aš galiu turėti saugią vietą apsistoti, o kiti neturėjo pasirinkimo. Kai kurie buvo vyresni žmonės, o kiti buvo jauni su vaikais. Buvo blogai... Jaučiausi siaubingai“.

Kol vyras buvo Ukrainoje, nerimo kupina 35-erių P. Murgatroyd kiekvieną rytą (6 val. jo laiku) jam paskambindavo ir pasiteiraudavo, kaip jam sekasi. Kad ir kaip būtų liūdna, ji sakė: „Gerai, kad tai mus suartino“.

Po nuolatinių oro pavojaus signalų ir vaizdų, kuriuose matoma, kaip niokojamas kasdienis nekaltų žmonių gyvenimas, M. Čmerkovskis pagaliau galėjo išvykti iš Ukrainos į kaimyninę Lenkiją. Kovo pradžioje į Varšuvą jis atvyko sausakimšu traukiniu.


„Buvau pamiršęs apie savo jausmus, gyvenant ant ribos, – sakė jis apie savo jaunystę, kai Ukraina buvo Sovietų Sąjungos dalis. – Buvo tiek daug pavojų.“

Čmerkovskis galiausiai atvyko namo į Los Andželą, kur emocingai susitiko su savo žmona ir jų 5-erių sūnumi Shai.

Šokėjas sako žinąs, jog jis yra laimės kūdikis, kadangi jam saugiai pavyko pabėgti iš Ukrainos, tačiau po to jo dėmesys nuo gimtinės niekur nedingo. Choreografas padeda kitiems. Grįžus į JAV, jis prisideda prie pagalbos Lenkijoje esantiems pabėgėliams, nukentėjusiems nuo karo. Jis taip pat bendradarbiauja su humanitariniais fondais, prisideda prie savanoriškų misijų.


„Aš visada rėmiau labdaros organizacijas, bet visa tai buvo kitaip, – sakė žinomas vyras. – Labai norėjau padėti kitiems po to, kai patyriau gyvenimą pakeitusius įvykius ir bombardavimą Ukrainoje.“

Prieš kelias dienas antrą kartą grįžęs namo, šį kartą iš Lenkijos, šokėjas sako suplanavęs didesnius planus, kaip padės kitiems, kuriems reikia pagalbos.

„Dabar, asmeniškai patyrus karą, mano kasdienybė kitokia, – sako jis. – Aš ketinu panaudoti šį gyvenimo pokytį, kad padėčiau kitiems labiau, nei bet kada anksčiau.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją