Pradėti koncertus vienu didžiausių savo hitų gali tik tie muzikantai, kurie hitų turi dešimtis. „The Chemical Brothers“ yra iš jų. Jau šou pradžioje dūmų uždangą praskleidė lazeriai ir pradėjo skambėti gerai pažįstama „Hey Boy, Hey Girl“ eilutė iš taip pat pavadintos jų dainos.

Ankštai areną užpildę tūkstančiai klausytojų pasidavė euforijai kuri tęsėsi dvi intensyvias valandas. Dainas meistriškai sujungę į vieną ilgą, tik bisui nurimusią kompoziciją, „The Chemical Brothers“ Vilniui padovanojo seniai čia nepatirtą elektroninės muzikos šou.

Vaizdas – toks pat svarbus kaip garsas

Tiesa, scenoje buvo tik vienas iš dviejų „cheminių brolių“ – Tomas Rowlandsas. Antroji grupės pusė Edas Simonsas šiame ture nekoncertuoja. Jį pakeitė kitas „The Chemical Brothers“ muzikinės šeimos narys, scenos šou režisierius Adamas Smithas.

Tačiau nežinodamas, galėjai to ir nepastebėti. Grupės nariai koncerte tiesiogine žodžio prasme buvo šešėlyje – ramiai dirbo savo darbą prie instrumentų, kai žiūrovų akys buvo nukreiptos į projekcijas. Puikiai suprasdami, kad žiūrėti į du vaikinus scenoje dvi valandas pabostų net ištikimiausiems fanams, „The Chemical Brothers“ savo koncertus yra pavertę pavyzdiniais audiovizualiniais šou.

Mistiški, provokuojantys, kartais – tiesiog gražūs akiai vaizdai lydėjo kiekvieną dainą. Nuo 3D robotų iki arthausinio Japonijos kino; nuo kelionės po antikinius pastatus, tarsi būtum kompiuteriniame žaidime iki vitražo su nukryžiuotu Jėzumi – vaizdas scenoje tą vakarą buvo toks svarbus kaip ir garsas.

O garsas, kaip ir derai tokiai grupei, buvo masyvus. Apie „Siemens“ arenos problemas su įgarsinimu galima parašyti atskirą straipsnių seriją, tačiau „The Chemical Brothers“ elektroninė muzika šiuo aspektu buvo dėkinga – seniai kuris nors atlikėjas arenoje skambėjo taip švariai. Nors ausų kištukai, bet kokiu atveju, buvo daugiau nei rekomenduotini: būti dvi valandas didžiulio garso zonoje nėra sveika, tačiau į Lietuvos koncertų sales įprotis juos naudoti dar neatėjo.

Netaupė savęs

Vakaras buvo ilgas: kadangi Lietuvoje grupė groja pirmą kartą, prieš koncertą jie žadėjo netaupyti savęs ir sugroti pilną dviejų valandų programą. Žodį tesėjo. Pusvalandis po dešimtos prasidėjęs koncertas baigėsi pusvalandis po vidurnakčio.

Apie „The Chemical Brothers“ imliausi Lietuvos reiveriai sužinojo užpraeito dešimtmečio pabaigoje, o 2000-aisiais ši grupė jau skambėjo visur nuo mokyklos diskotekų, iki esminių šalies klubų. Tiek laiko šie žmonės laukė galimybės juos pamatyti namų šalyje.

Tokios dainos kaip „Setting Sun“, „Block Rockin' Beats“ ar „Galvanize“ – visos šeštadienį nuskambėjo Vilniuje – yra žinomos kiekvienam save gerbiančiam elektroninės muzikos klausytojui, kuriam šis muzikos žanras neapsiriboja DJ Tiesto. Šeštadienį publikoje susijungė skirtingos klausytojų kartos – tiek ankstyvieji nostalgiški brolių klausytojai, tiek galbūt tik koncerto Vilniuje dėka juos atradusieji.

Viena buvo aišku: jei šeštadienio šou kuriuos nors iš jų nuvylė – tuomet tarp jų ir grupės tiesiog „nėra chemijos“.

Vilniaus publika – viena pirmųjų pamačiusi šį šou

Vilniaus publika buvo viena pirmųjų, galėjusi naująjį „The Chemical Brothers“ šou pamatyti savo akimis. Grupės turas prasidėjo tik trečiadienį Liuksemburge ir buvo palydėtas komplimentais iš gerbėjų ir apžvalgininkų.

Šiuose koncertuose „The Chemical Brothers“ kartu pristato ir naująjį albumą „Born in the Echoes“, išleidžiamą kitą mėnesį. Tai pirmasis grupės albumas po penkerių metų pertraukos. Įrašas jau dabar intriguoja, mat albume dainuos tokie su elektronine muzika mažai ką bendro turintys atlikėjai kaip amerikiečiai St. Vincent ir Beck. Vaizdo klipą pirmajam albumo singlui „Go“ nufilmavo Michaelas Gondry – prancūzų režisierius, pažįstamas iš filmų „Miego mokslas“ ar „Jausmų galia“.

Apšildė pačių „cheminių brolių“ pasirinktas lietuvis Manfredas

Vakarą pradėjo Lietuvos DJ'ėjus Manfredas, kurį šiai užduočiai pasirinko pati „The Chemical Brothers“ komanda. Tokia maloni pareiga jam teko jau antrąjį kartą – 2008 m. Manfredas, tuomet kaip grupės „Metal on Metal“ narys, apšildė „The Chemical Brothers“ jų koncerte Rygoje.

„Jei ko nors neįmanoma įkišti į stiliaus ir laiko rėmus tai „The Chemical Brothers“. Jų muzika, kuri niekada nebūna tokia pati, taip pat – jų vaizdo klipai, yra vienas didžiausių mano įkvėpimo šaltinių“, - prieš koncertą žiniasklaidai sakė ilgametis Lietuvos elektroninės muzikos DJ'ėjus ir prodiuseris, šiuo metu išgyvenantis itin sėkmingą karjeros etapą: išleido debiutinę plokštelę Prancūzijoje, šiemet jau koncertavo Škotijoje, Belgijoje, Šveicarijoje.

Kartu nuo 90-ųjų

Kaip „cheminiai broliai“ Tomas Rowlandsas ir Edas Simonsas karjerą pradėjo 90-ųjų pradžioje Mančesteryje, Jungtinėje Karalystėje. Vaikinus suvienijo meilė house, techno ir hiphopo muzikai. Jie tapo viena svarbiausių elektroninės muzikos grupių, svariai prisidėjusių, kad garsus, sprogstantis elektroninis skambesys, prie kokio dabar jau esame įpratę klausydami daugelio šio žanro kūrėjų, taptų masiškai populiarus.

Per trečią dešimtmetį besitęsiančią karjerą grupė laimėjo glėbį apdovanojimų, tarp jų – ketverius „Grammy“. Penki jų albumai pasiekė „Platininio“ ir „Auksinio“ statusus skirtingose šalyse, o dabar, kai elektroninės muzikos pasaulis jaučiasi pavargęs nuo sceną užvaldžiusių „DJ-ėjų superžvaigždžių“, daugelis senųjų žanro fanų viltingai laukia naujojo „The Chemical Brothers“ albumo – kad veteranai dar kartą parodytų, kaip ši muzika yra daroma. Sprendžiant iš to, ką šeštadienį matėme Vilniuje – iš „chemikų“, švelniai tariant, yra ko pasimokyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (123)