Į „Okean Elzy“ koncertą Lvovo mieste pernai vasarą susirinko 30 tūkstančių žiūrovų, o ukrainietiškoji žurnalo „Esquire“ grupės dainininką Sviatoslavą Vakarčiuką išrinko metų žmogumi.

Rusijoje grupė turi daugybę gerbėjų ir jau keliolika metų ten nuolat koncertuoja. Į Rusiją grupė planavo vykti iš Vilniaus – ten buvo suplanuota dešimt koncertų dideliuose šalies miestuose, kuriais muzikantai pristato savo naujausią albumą „Zemlia“ ir pamini karjeros dvidešimtmetį.

Tačiau šį mėnesį pradėta vieną po kito atšaukti „Okean Elzy“ pasirodymus Rusijoje. Jau atšaukta daugiau nei pusė koncertų šioje šalyje, beveik nėra abejonių, kad toks pat likimas laukia ir likusių grupės pasirodymų.

„Norime pabrėžti viena – per visą karjerą savo noru ar iniciatyva nesame atšaukę nė vieno koncerto. Visus klausimus užduokite organizatoriams“, - žinią gerbėjams pasiuntė „Okean Elzy“ muzikantai.

Koncerto Sankt Peterburge rengėjai užsiminė, kad pasirodymą turėjo atšaukti ne savo noru, tačiau nepanoro konkrečiau paaiškinti priežasčių. Panašių miglotų paaiškinimų grupė sulaukė ir iš kitų koncertų Rusijoje organizatorių.

Oficialiai priežastys neįvardytos, tačiau mąstantiems klausytojams jos visiškai aiškios. Pernai Ukrainoje prasidėjus protesto akcijoms prieš tuometį šalies vadovą Viktorą Janukovyčių, „Okean Elzy“ koncertavo mitingų epicentru tapusiame Maidane ir neslėpė palaikymo protestuotojams. Grupė čia nufilmavo ir vaizdo klipą, kuris apskriejo viso pasaulio žiniasklaidą.

Netrukus pasigirdo Rusijos politikų raginimai uždrausti „Okean Elzy“ koncertus Rusijoje. Dabar, panašu, šie grasinimai virsta tikrove. Be to, grupės lyderį pasiekė žinios, kad Rusijoje jis gali būti paskelbtas nepageidaujamu asmeniu.

Vienas populiariausių Ukrainos žmonių Sviatoslavas Vakarčiukas neišsižada savo nuomonės – dabartinė šalies valdžia yra geresnė nei ta, prieš kurią sukilo Maidanas.

„Visi žino - esu vienas labiausiai agituojančių už tai, kad Ukraina eitų Europos keliu“, - JAV naujienų kanalui CNN sakė roko dainininkas.

„Okean Elzy“ lyderis buvo aktyvus 2004-ųjų Oranžinės revoliucijos dalyvis. 2007-aisiais jis pats buvo išrinktas į Ukrainos parlamentą, tačiau po metų atsisakė politiko kėdės – nusprendė, kad geriau savo žinią visuomenei gali nešti roko dainomis.

Oranžinė revoliucija ir tai, kas nutiko dabar, yra visiškai skirtingi dalykai. 2004-aisiais vyko grynai politinė kova, o šįkart matėme kovą už moralę ir žmogaus teises.

22 metus Ukrainoje mes apie tai tik kalbėjome, o dabar pagaliau judame prie civilizuotos visuomenės, kurioje žmogus ir jo teisės yra piramidės viršūnėje. Tai, man regis, yra kertinis Europos principas.

Negaliu nuspėti, kokia bus ateitis. Bet manau, kad Ukrainos visuomenė nesidairys atgal ir niekada nebebus tokia, kokia buvo“, - patikino dainininkas.

Jis neslėpė ir to, jog nepritaria Krymo prisijungimui prie Rusijos ir šio veiksmo nepripažįsta. Beje, pernai „Okean Elzy“ koncertavo Kryme, kur grupės klausėsi tūkstančiai gerbėjų.

„Kalbos apie ukrainiečių priešiškumą Krymo gyventojams yra tiesiog propaganda. Asmeniškai pažįstu daugelį dabartinės Ukrainos Vyriausybės narių, tarp jų – ministrą pirmininką Arsenijų Jaceniuką. Ši valdžia pasiryžusi kalbėtis, klausytis ir suprasti.

Krymo žmonės turi teisę kurti savo ateitį, tačiau privalo remtis Ukrainos konstitucija. Ukrainos sienos negali būti pažeistos“, - milijoninei CNN auditorijai sakė „Okean Elzy“ lyderis.

Dainininkas pabrėžė, jog karas – ne išeitis. Jis net vengia vartoti šį žodį.

„Esu prietaringas, todėl šio žodžio nėra mano žodyne. Tikiu taika ir diplomatija. Kviečiu taikiomis priemonėmis padėti apsaugoti mūsų suverenitetą“, - į užsienio auditoriją kreipėsi Sviatoslavas Vakarčiukas, užsitraukdamas Rusijos politikų nemalonę.

„Okean Elzy“ dainos nėra politinės, tačiau nėra abejonių – Ukrainos išgyvenama drama koncerte Vilniuje tikrai bus jaučiama. Beje, grupės žiniomis, į pasirodymus Latvijoje ir Lietuvoje ketina atvykti nemažai klausytojų iš Rusijos, nusivylusių dėl atšauktų koncertų savo šalyje.

Kartais sakoma, kad ukrainiečiams „Okean Elzy“ reiškia tą patį, ką rusams – „Mumij Trol“, o latviams – populiarieji „Brainstorm“, dabar save vadinantys „Prata Vetra“. Kitaip tariant, tai – grupė, kurios įtaka ir talentu mažai kas drįsta abejoti.

Grupės išpopuliarėjimas praėjusio amžiaus pabaigoje buvo žaibiškas – filosofijos ir atradimų kupina „Okean Elzy“ muzika buvo tarsi gaivaus oro gūsis fonogramų nuvargintai publikai. Jau po pirmųjų poros karjeros metų grupė rengė pasirodymus dideliuose festivaliuose Prancūzijoje ir Vokietijoje. 1998-aisiais sukurtas „Okean Elzy“ vaizdo klipas „Tam, de nas nema“ prasiskynė kelią į muzikinį Prancūzijos kanalą MCM, o taip pat – į Rusijos MTV. Čia jis tapo pirmuoju kanalo „įsileistu“ klipu pagal dainą, atliekamą ukrainiečių kalba.

Grupės populiarumą Rusijoje ir visoje Rytų Europoje dar labiau įtvirtino kultinis kino filmas „Brat 2”, kurio garso takelyje skambėjo du „Okean Elzy“ kūriniai. Pernai Briuselyje su garsiųjų britų „Coldplay“ ir „Snow Patrol“ prodiuseriu Kenu Nelsonu grupė įrašė albumą „Zemlia“, kuris vadinamas vienu geriausių „Okean Elzy“ karjeroje.

Populiariausia Ukrainos roko grupė Lietuvoje lankysis pirmą kartą. Grupės nariai į Lietuvą atvyksta jau trečiadienį, vakare ketina apsilankyti Pramogų arenoje vyksiančiame dainininkės Katie Melua koncerte. Sviatoslavas Vakarčiukas prie jų prisijungs koncerto dieną – kiekvieną ilgesnę pertrauką tarp koncertų grįžta į Ukrainą, kur nuolat rengia susitikimus su šalies jaunimu.

Didelio dėmesio sulaukęs „Okean Elzy“ klipas su vaizdais iš Maidano:

„Okean Elzy“ hitai:


Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)