„Šių metų Pagrindinės scenos užsienio atlikėjų tarpe – „The Rasmus“, Alexandra Stan, „Twenty One Pilots“. Derybos vyksta su „Swedish House Mafia“ ir kitais Lietuvos, Latvijos ir Skandinavijos atlikėjais ir grupėmis“, – tokius ambicingus organizatorių tikslus galima rasti spalio 16 dieną išplatintame pranešime.

Tačiau festivaliu Akmenės aeroklube susidomėję gerbėjai greitai pastebėjo, kad komunikacija stringa, o informacija feisbuke ir festivalio internetiniame puslapyje gerokai skyrėsi. Kai kurie ėmė kritikuoti tai, kad žadama daug, o realių darbų nematyti. Panašiai, kaip ir liūdno likimo „Fyre“ festivalyje Bahamuose, kurio organizatoriai metė didžiulius pajėgumus į reklamą, tačiau pamiršo esminius festivaliui reikalingus atributus.

Dar didesnių abejonių pasėjo vasario 11 dieną paskelbtas pranešimas apie kardinalius pokyčius organizatorių gretose. Tiesa, po jų festivalio komunikacija tapo gerokai sklandesne – paskelbta apie „t.A.T.u“ (grupė neegzistuoja beveik dešimtmetį, pasirodyti planuoja tik jos narė Lena Katina - DELFI), Aleksandro Rybako, Aleksandros Stan, „Sunstroke Project“, „Radistų“ pasirodymus.

Nors festivalio organizatorius ir internetinės radijo stoties „Fix FM“ vadovas Deividas Labinas teigia, kad festivalį organizuoti sekasi puikiai, buvę kolegos kaltina jį apgaulėmis ir sukčiavimu. Į buvusių bendražygių kalbas organizatorius atsako, kad jau kreipėsi į teisėsaugą dėl šantažo, reketo ar net grasinimų susidoroti.

Į birželio 14–16 dienomis turinčio vykti festivalio situaciją dėmesį atkreipė ir „Tiketa“, kuri nuo antradienio sustabdė prekybą renginio bilietais.

Slėpė realią situaciją?

Praėjusių metų vasarą Šiauliuose Deividas Labinas pristatė būsimo festivalio idėją. Nuo tada prasidėjo pasiruošimo darbai, grupių bei rėmėjų paieškos. Į pristatymą buvo pakviesta ir nemažai žymių šiauliečių. Nuo organizavimo pasitraukęs Rytis teigia, kad daliai jų tokie užmojai jau tada pasirodė per platūs ir į idėją šie žiūrėjo skeptiškai.

„Pirmas susirinkimas vyko vasarą. Dalyvavo ir Remigijus Ruokis, bet jis numojo ranka ir sakė, kad čia nieko nesigaus. Per mane kvietė dėdę Kąstytį Stumbrį (šis geriau žinomas Kibir Tele Vibir personažo vardu – DELFI), o jis pasikalbėjo su R. Ruokiu ir atsisakė. Pasakė, kad čia yra rožinės svajonės. Mums žadėjo nemažus pinigus, mėnesinį 2000 eurų atlyginimą ir po festivalio penkiaženklę premiją“, – dėsto buvęs organizatorius Rytis.

Paklaustas apie darbo sutartis, Rytis teigė, kad viskas buvo pagrįsta pasitikėjimu – su Deividu jie buvo geri draugai, šis net buvo liudininku Ryčio vestuvėse šių metų gruodį. Tačiau draugystė iš karto po vestuvių baigėsi šiam supratus, kad esama nemažų problemų, o likusi komandos dalis yra vedžiojama už nosies, jiems teikiami klaidingi duomenys.

Toks įtarimas kilo tuomet, kai Rytis, anot jo paties, iš atostogaujančio Deivido gavo „generalinį įgaliojimą“ solidžiai paskolai gauti. Rytis įsitikinęs, kad tada paskolos paraišką motyvavo padirbtais dokumentais apie sėkmingą bilietų prekybą.

„Aš užsiprašiau paskolos 300 tūkstančius eurų motyvuodamas tuo, kad bilietų yra už 200 tūkstančių parduota, nes Deividas jau lapkričio mėnesį rodė visiems dokumentus iš bilietų platintojo. Tačiau tuo metu šaltiniai man pasakė, kad bilietų parduota vos už 600 eurų“, – teigia Rytis.

Po tokio akibrokšto Rytis susisiekė su Deividu. Šis neva patvirtino, kad bilietų prekyba nevyksta taip, kaip skelbia minimas dokumentas. Pokalbio metu D. Labinas atskleidė, kad bilietų tuo metu buvo parduota ne už 100 ar 200 tūkstančių, o viso labo už 2000 eurų sumą.

Visas organizavimas, anot buvusio bendražygio, vyko chaotiškai. Nemažai klaidų buvo daroma bendraujant su grupių vadybininkais, agentais ir pačiais atlikėjais – nebuvo laikomasi įsipareigojimų, vėlavo mokėjimai, atlikėjai skelbiami dar neturint tam reikalingų sutarčių

„Aš „t.A.T.u“ vadybininku Jevgenijumi Samporovu bendravau. Jis pasakė, kad su Deividu nelabai nori bendrauti. Vienas dalykas, jis nei angliškai, nei rusiškai nekalba, o kitas dalykas, kad jis pirma pasirašė sutartį, o po to paprašė raiderių (atlikėjų reikalavimų sąrašas – DELFI). Sako, kad aš į raiderį visko galėjau prirašyti“, – teigia Rytis.

Tiesa, pradžioje ambicijos buvo gerokai didesnės – svarstyta į festivalį pasikviesti „Rammstein“, „Scooter“ ar „The Prodigy“, tačiau apsiribota prieš dešimtmetį populiaria suomių roko grupe „The Rasmus“, tačiau ir su jais susitarti nepavyko nepaisant to, kad reklaminiame klipe skamba būtent šios grupės muzika.

„Situacija yra tokia, kad „Rammsteinus“ ir „Scooter“ pakeitė „t.A.T.u“, kuri jau dešimt metų neegzistuoja, o „The Rasmus“ pakeitė „Tautinis Brandas“, – teigia buvęs organizatorius.

Ambicingai buvo žiūrima į potencialų festivalio lankytojų skaičius. Potencialiems partneriams buvo siunčiamos formos, kuriose nurodyta, kad festivalyje lankysis 20–30 tūkstančių žmonių. Anot Ryčio, tokia buvo pirminė Deivido vizija.

Rytis tvirtina, kad nusivylusių D. Labino vadovavimu buvo ir daugiau – vieni pasitraukė spalio mėnesį, pats Rytis – sausio mėnesį.

Organizatorius: dirbome iš idėjos

Deividas Labinas – „Piramide Live“ festivalį organizuojančios mažosios bendrijos „Grupiokai“ vadovas – teigia, kad tokie buvusių partnerių teiginiai yra tik šantažas ir dėl šios situacijos jis jau kreipėsi į teisėsaugą.

„Padirbtų dokumentų niekur nebuvo. Jeigu reikia, gali pas mane atvažiuoti mokesčių inspekcija, FNTT ir panašiai. Pas mane viskas yra švaru“, – į kaltinimus sureagavo D. Labinas.

Vasario mėnesį festivalio feisbuko puslapyje buvo paskelbta apie pasikeitimus komandoje. Deividas teigia norėjęs sukurti iliuziją apie tai, kad ne jis yra šio renginio organizatoriumi. Tokiu keistu būdu Deividas norėjo apsisaugoti nuo buvusių bendražygių reketo ir šantažo.

Esą tuo metu buvo kilęs pavojus jo sveikatai ir saugumui. Į klausimą, ar turi įrodymų, D. Labinas atsakė turintis įrašus, kuriuose buvę organizatoriai kalba apie susidorojimą.

„Aš bijodavau išeiti iš namų ir biuro. Parašiau, kad keičiasi organizatoriai, nors už to slypėjau aš ir norėjau būti tas slaptasis organizatorius. Kaip ir neišėjo to padaryti, bet toliau organizuoju. Pas mane viskas yra tvarkoje, bet čia yra išpūstas burbulas ir tiek“, – teigia Deividas.

Anot organizatoriaus, apie jokius atlyginimus ir jokias paskolas nebuvo kalbama. Su Ryčiu ir kitais buvusiais organizatoriais santykiai buvo grįsti draugyste, o darbas buvo suvokiamas „iš idėjos“.

„Pardavęs mašiną susimokėjau kelioms grupėms ir daviau kaip paskatinimą iš savo parduotos mašinos 250 eurų. Viskas tvarkoje ir kai paskleidžiau gandą, kad pasiėmiau didžiulę 300 tūkstančių vertės paskolą, tai prasidėjo reketai. Dabar už visus pusę metų turiu atiduoti pinigus. Kokius pinigus atiduoti? Už ką?“, – savo versiją dėsto D. Labinas, kuris priduria, kad minėtasis organizatorius realių darbų neatliko.

Problemų buvo, tačiau jas lėmė patirties stoka – Deividui tai pirmas tokio lygio organizuojamas renginys. Paklaustas apie potencialiems partneriams siuntinėtas užklausas, kurios pažymėta jog tikimasi 20–30 tūkstančių žmonių, organizatorius teigė, kad skaičiai „galbūt buvo šiek tiek išpūsti“.

„Vis dėlto pirmas mano festivalis, bet po to supratau, kad tokių skaičių žmonių nesurinksiu, nes tiek žmonių surenka tik festivalis „Granatos LIVE“. Ir aš pirmam festivaliui tiek nesurinkčiau“, – teigia organizatorius.

Patirties neturi, tačiau situaciją supranta

Festivalio pasiruošimo darbai prasidėjo liepos mėnesį, tačiau iki pat šios dienos festivalio biudžetas susideda daugiausiai iš santaupų. Tai rodo ir gana skurdus rėmėjų sąrašas festivalio tinklalapyje, kuris, anot organizatoriaus, bus atnaujintas artimiausiu metu.

„Didelė dalis pinigų iš mano šeimos. Pardaviau prabangų automobilį, padeda man mama, tėtis, prekybininkai. Daugumai atlikėjų dabar yra sumokėti avansai“, – teigia organizatorius.

Patirties trūkumą organizatorius kompensuoja didžiuliu entuziazmu, tačiau sutinka, kad klaidų išvengti nepavyko. Internete vis dar galima rasti reklaminį klipą, kuriame pagrindine festivalio žvaigžde pristatoma grupė „The Rasmus“. Tačiau jos festivalyje nebus, nes nepavyko suderinti sąlygų.

Paklaustas, ar tai nėra klaidinimas, D. Labinas situaciją įvertino kaip „prisvilusį blyną“. Tuo metu atlikėjus atstovaujančios agentūros ir patys atlikėjai skelbti apie dalyvavimą renginiuose nesudarius sutarties kategoriškai draudžia.

Šiuo metu organizatorius tikisi, kad pavyks sėkmingai užbaigti vykstančias derybas su viena ryškiausių Lietuvos muzikos scenos žvaigždžių. Tačiau ir čia buvo padaryta klaidų. Feisbuke šių metų pirmosiomis dienomis paskelbus apie atlikėjo dalyvavimą festivalyje, po kurio laiko žinutė iš puslapio buvo pašalinta.

„Galima sakyti, kad iki galo nesusitarėme. Pradžioje per anksti paleidome reklamą, paskui nedasitarėme. Aš tikiuosi, kad mes turėsim SEL. Viską padarysiu, kad jie pas mus koncertuotų“, – teigia organizatorius.

Nepaisant užgriuvusių sunkumų ir klaidų organizatorius į festivalio ateitį žiūri pozityviai. Teigia, kad nemaža dalis darbų jau atlikta ir pasirengimas festivaliui juda gera linkme – suformuota visa infrastruktūra ir pagrindinės scenos atlikėjai, kurie bus skelbiami kovo mėnesį.

„Čia bus mano pirmas organizuojamas festivalis. Visuose festivaliuose šią vasarą buvau ir žiūrėjau kaip viskas vyksta. Buvau Žagarės vyšnių festivalyje, Naisių festivalyje, „Karklėje“, „Granatos LIVE“, „Galapaguose“. Aš maždaug suprantu, kaip čia viskas vyksta. Turiu keletą draugų, kurie anksčiau buvo užsiėmę tuo ir pasakojo, kaip viskas vyksta. Aš pradėjau dėliotis, dirbti ir tiek“, – teigė organizatorius Deividas.

Taip pat pažada, kad nepaisant iškilusių sunkumų ir galimų nuostolių, Akmenėje vyksiantis „Piramide Live“ festivalis bus tęsiamas.

„Kuo daugiau susirinks, tuo geriau. Kas manęs laukia ateityje, tai manau renginiai. Aš vykdysiu toliau tą festivalį. Jeigu šis festivalis bus prisvilęs, aš toliau darysiu ir antrą, ir trečią, ir ketvirtą festivalį“, – planais dalijasi Deividas.

Bilietais nebeprekiauja

Antradienį susisiekus su „Tiketa“ komercijos direktore Dovilė Poniškaitiene, ši patvirtino, kad bilietų prekyba į festivalį „Piramide Live“ yra stabdoma.

„Atsižvelgdami į pasirodžiusią informaciją bei organizatorių nesutarimus mes išsiuntėme organizatoriui oficialų raštą dėl bilietų prekybos stabdymo ir sutarties nutraukimo. Pinigus už parduotus bilietus iki pat festivalio laikysime atskiroje sąskaitoje ir jei „Piramide Live“ įvyks, visas lėšas pervesime organizatoriams, o jei neįvyks – pinigai bus grąžinti pirkėjams“, – teigė D. Poniškaitienė.

Anot bilietų platintojo, pinigų išmokėjimo po renginio praktika yra taikoma visiems naujiems ir nepažįstamiems organizatoriams. Su senaisiais ir įmonei pažįstamais žaidėjais dažniausiai atsiskaitoma periodiškai.

„Tokiu būdu užtikriname, kad pirkėjų pinigai yra saugūs ir neįvykus renginiui juos grąžiname bilietų pirkėjams. Esame patyrę ir galime pakankamai tiksliai iš anksto vertinti, ar renginio organizatoriai pajėgūs įgyvendinti tai, ką žada. Kilus įtarimui, kad renginys neįvyks, mes kreipiamės į organizatorių ir jei jis nepateikia svarių įrodymų, jog renginys tikrai įvyks, „Tiketa“ turi teisę stabdyti renginio bilietų prekybą“, – teigė atstovė.

Buvusio organizatoriaus teiginius apie bilietų pardavimus liudijančius popierius D. Poniškaitienė vertina skeptiškai. Esą, kam reikalingi popieriai, jeigu kiekvienas organizatorius yra prijungiamas prie sistemos, kurioje bilietų pardavimus galima stebėti realiu laiku.

Tai, kad patirties neturinti organizacija imasi tokio didžiulio renginio organizavimo, yra retas reiškinys. Įprastai tuo užsiima dideli ir seniai rinkoje egzistuojantys organizatoriai. Platintojas turi teisę įspėti organizatorių apie gerokai per didelius lūkesčius.

„Mes apie tai įspėjame organizatorius, o kartu tai yra ženklas mums, jog turime itin atidžiai stebėti, kaip jiems sekasi ir įjungti visus saugiklius, kad žmonių įsigijusių bilietus lūkesčiai nebūtų nuvilti, o pinigai – saugūs. Šiuo konkrečiu atveju tai ir buvo padaryta“, – komentavo D. Poniškaitienė.

Užmojus vertina skeptiškai

Festivalį „Devilstone“ jau vienuoliktąjį kartą Anykščiuose organizuojantis Vaidas Voronavičius sako, kad „Piramide Live“ situaciją stebėjo jau anksčiau ir susidarė kritišką nuomonę, o konflikte minimus solidžius atlyginimus vertina itin skeptiškai.

„Pradedančiam festivaliui tai yra nesuvokiami skaičiai. Neįsivaizduoju, kad renginių rinkoje koks nors darbuotojas gautų tokį atlyginimą už tai, kad dirbo, ieškojo rėmėjų. Tai yra rinkos nesupratimas ir nesuvokimas, kokie atlyginimai mokami ir kokius pinigus tokie projektai gali atnešti“, – teigia V. Voronavičius.

Tuo pačiu organizatorius prisimena pirmuosius savo organizuojamus festivalius. Pirmaisiais metais į sunkiosios muzikos gerbėjų rinką orientuotas festivalis sulaukė vos 1500 lankytojų, o festivalį sudarė viena scena, šokių aikštelė, rėmėjas ir, kaip juokaudamas teigia V. Voronavičius, upė. Net tokia kukli pradžia festivalio rengėjams baigėsi didžiuliu nuostoliu.

Ilgametę patirtį sukaupęs organizatorius taip pat pastebi, kad nėra aišku nei į kokią auditoriją taikoma. Anot jo, Lietuvoje vasarą vyksta 22 festivaliai ir norint įsitvirtinti rinkoje vien entuziazmo nepakaks.

„Visas planas, didelė strategija turėtų būti kaip naujas produktas įeina į rinką. Padaryti festivalį nėra sunku, tai nėra kažkas ypatingo. Vystyti ir plėtoti yra sunkiausia. Neaišku, į kokią auditoriją taiko šis festivalis“, – teigia V. Voronavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)