Atlikėjos sugrįžimą į Lietuvos muzikos pasaulį itin palankiai įvertino ir DELFI kalbintas muzikologas Darius Užkuraitis, atlikėjas bei prodiuseris Saulius Urbonavičius-Samas, muzikos apžvalgininkas Karolis Vyšniauskas.

Vienas pirmųjų komplimentų kolegei pažėrė atlikėjas Andrius Mamontovas. „Naujas Džordanos Butkutės albumas „Kryžkelės“ yra netikėtai geras. Bravo!!! Puikus sugrįžimas“, – savo asmeninėje „Facebook“ paskyroje rašė dainininkas.

Andrius Mamontovas

Jam antrino ir DELFI pakalbintas „Bix“ vokalistas, TV ir muzikos prodiuseris Saulius Urbonavičius-Samas, kurį naujausias Dž. Butkutės darbas maloniai nustebino ir nudžiugino.

„Džordana yra viena ryškiausių ir geriausių dainų kūrėjų – kiekviena jos daina yra hitas. Ji turi kūrėjos dovaną, nes mes visi žinome ir dainuojame jos dainas, - pastebi S. Urbonavičius-Samas. - Džordanos albumas „Kryžkelės“ mane pirmiausiai nustebino savo stilistika. Ji turi šiems laikams tiek daug nebūdingos drąsos. Ji pasirinko gyvą rokerišką skambesį, o ne kompiuteriu sukurtą muziką. Ir, svarbiausia, rokas jai labai tinka. Manau, kad žmonės tikrai priims jos naujausias dainas.“

Samas neslepia, kad jam buvo labai malonu klausytis naujojo Dž. Butkutės albumo. Muzikantas įsitikinęs, kad kuo ilgiau jo klausys, tuo labiau žmonėms jis patiks.
Saulius Urbonavičius-Samas
„Yra dviejų tipų muzika. Viena patinka iš karto, bet tuojau pat atsibosta. Kita yra tokia, kurią ilgainiui pamilsti ir ji išlieka mintyse ilgam. „Kryžkelės“ kaip tik yra antras variantas, - neabejoja S. Urbonavičius. - Džordaną gerbiu už tai, kad ji visada turėjo savo nuomonę, nežiūrėjo, kas yra populiaru, o kas ne. Negalvodavo, kas „einama“, o kas ne. „Einama“ ir populiaru visada bus tai, kas yra nuoširdu ir tikra. Jos dainų tekstai yra nesumeluoti, būdingi Džordanai“.
Džordana Butkutė

Albumą išklausęs muzikologas Darius Užkuraitis DELFI sakė, jog šiuo projektu Džordana save reabilitavo ir įrodė, jog gali būti kur kas daugiau, nei populiariosios muzikos scenos dievaitė.

„Praėjusiais metais „Antis“ nustebino pakeitusi skambesį, dabar – Džordana. Dėl šio projekto jaučiu jai didelę pagarbą. Ji padarė tai, ko turbūt daugelis nesitikėjo – sukūrė roko albumą su gyvais muzikantais. Tai buvo siurprizas tiek man, tiek, manau, jos gerbėjams. Jos sugrįžimas į roko muzikos stilistiką – tikrai sveikintinas. Kadaise buvau girdėjęs, kad ją vadina lietuviškąja Siuzi Quatro, bet man jos dainos asocijuodavosi su tokiomis dainomis, kaip „Vienas namuose, - pasakoja D. Užkuraitis. - Su šiuo albumu Džordana reabilituosis kitų žmonių akyse, kurie jos seniai nebeklausydavo laikydami ją populiariosios muzikos deive. Tačiau ji įrodė, kad gali dainuoti ne tik banalią ir kvailą muziką.“

Muzikologas atlikėjai reiškia didelę pagarbą dėl to, kad ji pasirinko sudėtingesnį kelią, investavo pinigus į muzikantus ir įdomesnę muziką.

„Džiugu, kad būdama karjeros viršūnėje ji bando eksperimentuoti, kurti kažką naujo ir sugeba nustebinti. Nes būtų galima tiesiog tęsti savo pradėtą kelią ir daugiau nieko nedaryti, pastebi D. Užkuraitis. - Džordana buvo pirmoji Lietuvos populiariosios muziko dievaitė - viena iš pirmųjų atlikėjų, pradėjusi groti lietuvišką popmuziką. Po jos sekė tik klonai. Dž. Butkutė visada dainuodavo gyvai. Tai – gerbianti save atlikėja, kuri įrodė, jog gali atlikti ir sudėtingesnę muziką. Už šį savo darbą ji verta pagarbos.“
Darius Užkuraitis
Tiesa, muzikologas turi ir vieną pastabą. „Albumo aranžuotojo vietoje nebūčiau rinkęsis tokių „sunkių“ metalinių gitarų, kurios kai kuriose dainose užgožia Džordanos balsą. Manau, kad jos prikimęs balsas ant švarių gitarų būtų skambėjęs dar geriau“, - mano jis.
Džordana Butkutė

Muzikos apžvalgininką Karolį Vyšniauską Dž. Butkutės albumas „Kryžkelės“ stebina tuo, kad yra tikrų tikriausias roko albumas.

„Būtent nuo tokios muzikos Džordana ir pradėjo: „YouTube“ galima rasti daug dainų iš 84-ųjų, kai ji dar kūrė su grupe „Impulsas“. Tik vėliau ji pradėjo dainuoti popmuziką – tokią, su kuria labiausiai ir išgarsėjo. Naujajame albume Džordana ne tik grįžta prie roko šaknų, bet viską gerokai pasunkina ir patamsina. Pavyzdžiui, daina „Noriu būti savimi“ skamba netgi gotiškai, daug kitų dainų turi hardroko muzikai būdingus gitarų rifus ir „verkiančias“ soluotes“, - pastebi jis.
Karolis Vyšniauskas

K. Vyšniauskas sako, kad jam žavu matyti, jog ji į muziką žiūri rimtai, dirba su didele gyvai grojančių muzikantų komanda ir nebijo klausytojams duoti tai, ko jie mažiausiai tikėjosi. Su šiuo albumu Džordana dar kartą patvirtina savo išskirtinį statusą Lietuvos popkultūroje.

„Tačiau, vertinant albumą tik iš muzikinės pusės, būtina pasakyti, kad jis skamba neįtikėtinai senamadiškai. Tarsi būtų sukurtas tada, kai populiariausia šalies grupė buvo „Hiperbolė“, tik įrašytas geresnėje studijoje. Lietuvoje, ypač tarp vyresnės kartos klausytojų, yra daug tokios muzikos gerbėjų. Tokį roką jie visada matė kaip atsvarą sintetiniam „popsui“. Šiems klausytojams Džordana sukels nostalgiją. Tačiau daugelis kitų vargu ar albumą pamėgs: lietuviškos popmuzikos klausytojams jis bus per sunkus, jauniems alternatyvios muzikos gerbėjams – tarsi paimtas iš „tėvų laikų“, - mano K. Vyšniauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (186)