Broliai Coenai

Amerikiečiai broliai scenaristai ir režisieriai Joelis ir Ethanas Coenai, sukūrę kultinius filmus „Didysis Lebovskis“ ir „Fargo“, taip pat keturis „Oskarus“ laimėjusią juostą „Šioje šalyje nėra vietos senukams“ (No Country for Old Men), tapo šių metų Kano festivalio žiuri pirmininkais. Jų kūriniai išsiskiria keistoku humoru, tamsiomis temomis ir grėsmės nuojauta.

Jake'as Gylennhaalas

34 metų amerikietis aktorius Jake'as Gyllenhaalas yra gimęs kino režisieriaus ir scenaristės bei prodiuserės šeimoje, o filmuotis pradėjo būdamas 11-metis. Pirmiausiai jis buvo pastebėtas dėl vaidmens mokslinės fantastikos filme „Donis Darko“ (Donnie Darko), o vėliau sulaukė šlovės, tapęs filmo „Kuprotas kalnas“ (Brokeback Mountain) žvaigžde. Vėliau J. Gyllenhaalas sukūrė vaidmenų tokiose komercinio kino juostose, kaip „Zodiakas“ (Zodiac), „Persijos princas“ (Prince of Persia) ir „Išeities kodas“ (Source Code), taip pat intriguojančiose dramose – „Priešas“ (Enemy), „Nakties klajūnas“ (Nightcrawler).

Sienna Miller

33 metų britė aktorė Sienna Miller karjerą pradėjo suvaidinusi 2004 metų filme „Sluoksniuotas pyragas“ (Layer Cake), kurio žvaigždė Danielis Craigas vėliau buvo pasirinktas vaidinti Džeimsą Bondą. Ji taip pat sukūrė ekscentriško menininko Andy Warhol mūzos vaidmenį 2005 metų filme „Factory Girl“.

Vėliau jai teko mažiau įsimintinų vaidmenų, kaip filme „Eilis Džo. Kobros prisikėlimas“ (GI Joe: The Rise of Cobra), bet dabar S.Miller atrodo vėl atrodo išgyvenanti karjeros pakilimą, sukūrusi antrojo plano vaidmenis dviejuose „Oskarams“ nominuotuose praeitų metų filmuose „Lapių medžiotojas“ (Foxcatcher) ir „Amerikiečių snaiperis“ (American Sniper).

Sophie Marceau

48 metų Sophie Marceau savo karjerą kūrė ilgiau negu tris dešimtmečius gimtojoje Prancūzijoje, o kitose šalyse labiausiai žinoma dėl dalyvavimo didelio biudžeto filmuose, kaip „Narsioji širdis“ (Braveheart), ypač dėl piktadarės vaidmens Bondiados juostoje „Viso pasaulio negana“ (The World is Not Enough). Ji taip pat yra išbandžiusi jėgas režisūroje, sukūrusi 2002 metų filmą „Pakalbėk man apie meilę“ (Parlez-moi d'amour) ir 2007 metų juostą „Dingusi Dovilyje“ (La disparue de Deauville).

Guillermo Del Toro

Meksikietis režisierius Guillermo del Toro įsitvirtino Holivude dėl savo fantastinių juostų, kuriose išmoningai derinami žmonių santykiai ir įspūdingi didžiojo ekrano vaizdai. Pagal stilių jis laikomas artimu „Žiedų valdovo“ (Lord of the Rings) kino trilogijos kūrėjui Peteriui Jacksonui, kuriam taip pat padėjo parašyti scenarijus „Hobito“ (Hobbit) trilogijos filmams.

G.del Toro filmas ispanų kalba „Pano labirintas“ (Pan's Labyrinth) pelnė kelis „Oskarus“, o jo statusą Holivude dar labiau įtvirtino filmas apie komiksų superherojų „Pragaro vaikis“ (Hellboy) ir jo tęsinys.

Xavier Dolan

26 metų kanadiečio režisieriaus Xavier Dolano filmas prancūzų kalba „Mamytė“ (Mommy) praeitais metais pelnė Kanų žiuri prizą. Anksti karjerą pradėjęs kino kūrėjas debiutavo būdamas 20 metų, sukūręs filmą „Aš nužudžiau savo motiną“ (J'ai tue ma mere). Ateinančiais metais bus išleistas jo pirmasis filmas anglų kalba „Džono F.Donovano mirtis ir gyvenimas“ (The Death and Life of John F. Donovan).

Rossy De Palma

Legendinio ispanų režisieriaus Pedro Almodovaro filmuose vaidinusi Rossy de Palma (Rosi de Palma) pelnė pripažinimą dėl savo išskirtinės išvaizdos. Ši 50-metė ispanė aktorė filmavosi daugelyje P.Almodovaro juostų, pradedant 1987-ųjų „Geismo įstatyme“ (La ley del deseo) ir baigiant 2009-ųjų „Šalti apkabinimai“ (Los abrazos rotos).

Rokia Traore

Malyje gimusi 41 metų Rokia Traore (Rokija Traorė) nėra nei aktorė, nei režisierė, bet jos muzika, pagrįsta jos šalyje įprastomis melodijomis, yra gerai žinoma tarp vadinamosios pasaulio muzikos gerbėjų. Jos naujausias albumas „Beautiful Africa“ išleistas 2013 metais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją