Sekantys riedlenčių sporto aktualijas žino, kad pramokę važinėti savo mieste, riedlentininkai scoutina ir kitų miestų, net šalių gatves, aikšteles, parkus. Negana to, jie filmuoja savo triukus, o pavykusius kadrus kelia į internetą. Geriausius gatvės kultūros atstovus pastebi menininkai, kurie sportininkus kviečia filmuotis reklamose, filmuose, tad geriausiems riedlentininkams ilgainiui pavyksta ir užsidirbti.

40 kartų į tą patį miestą

„Jei mieste pamatai neįgaliesiems pritaikytą nuvažiavimą, ko gero praeini jį nė nemirktelėdama. O mums, skeiteriams, tai gali būti tobulai tinkanti vieta vienam iš triukų. Dėl tokių architektūrinių sprendimų mes net keliaujame į kitus miestus, šalis“, – gatvės sporto įdomybes atskleidžia Einius. Į Prahą, Čekijos sostinę, Einius sykį keliavo su 11 draugų kompanija iš Lietuvos – vaikinams buvo labai smalsu išbandyti „Letna“ parką, tarp riedlentininkų žinomą „Stalin plaza“ vardu.

„Jei sirgti, tai sirgti iki galo“, – mano pašnekovas. Vedamas troškimo būti geriausiu riedlentininku vaikinas apkeliavo visą Europą – Estiją, Čekiją, Suomiją, Prancūziją, Ispaniją, – o kaimyninėje Latvijoje viešėjo net apie 40 kartų.

Rėmėjai ištikimi dešimtmetį

Ekstremalų gyvenimo būdą jau trylika metų mėgstančiam vaikinui riedlentės – tai viskas. Sportas ne tik laisvalaikio būdas, bet ir pajamų šaltinis. E. Žiūkas vadovauja vieninteliam Vilniuje vidaus riedlenčių parkui „Kablys“, kur šio sporto subtilybių moko pradedančiuosius, organizuoja ir pats dalyvauja Lietuvos ir tarptautinėse riedlentininkų varžybose.

Einius nesutinka su skeptikais, kurie sako, kad tarptautinės sėkmės gali sulaukti tik didžiuosiuose metropolitenuose augę vaikinai. „Iš Ventspilio kilęs riedlentininkas Madars Apse šiandien populiarus visame pasaulyje, o skeitinti pradėjo mažesniame mieste už Vilnių. Šiandien jį remia garsiausios kompanijos, prisijungti kviečia profesionalių raiderių komandos. Šį pavyzdį duodu norėdamas paskatinti jaunuosius sportininkus. Viskas priklauso nuo noro ir įdėto darbo“, – šypsosi pašnekovas.

Ir pats Einius neatsigina dėmesio: ką tik filmavosi užsienio rinkai skirtai „Mercedes-Benz“ reklamoje, o prieš savaitę buvo pakviestas sudalyvauti „Omnitel“ reklamoje.

- Kaip pradėti važinėti riedlente?

- Pirmiausia atvykti į specializuotą parduotuvę, kur specialistas patars, kokią riedlentę įsigyti pradedančiajam. Svarbu turėti šiam sportui pritaikytus batus. Patariu pasižiūrėti riedlentininkų filmukus internete. Pradedantiesiems Vilniuje išties geros sąlygos – mokytis kasdien galima atvykti į jau mano minėtą vidaus riedlenčių parką. Tiesa, lyginant su Baltijos šalimis, mes tokį parką atsidarėme paskutinieji.

- O kaip buvo prieš dešimtmetį?

- Triukus, kuriuos mokydavomės pusmetį, šiandien su profesionalių mokytojų pagalba galima išmokti per savaitę. Keliese turėdavom vieną vaizdajuostę, kurią leisdavom metai iš metų. Ji, beje, būdavo perpirkta iš vyresnių sportininkų.

Tikrai buvome išprotėję, važinėtis rinkdavomės net žiemą. Jei kokioje nors aikštėje pamatydavome nuo ledo pradžiūvusį lopinėlį, apstodavome jį gal 50 vaikų, šalikais apsimuturiavusių, ir mokydavomės triukus.

Liūdna, nes jaunimo susidomėjimas riedlenčių sportu šiandien sumažėjęs. Su draugais svarstome, kad tam įtakos gali turėti ir gerai išvystyta šio sporto infrastuktūra. Paradoksalu.

Džiugina tai, kad per trylika metų sporto populiarumas krito ir kilo, bet niekada nebuvo dingęs bent minimalus žmonių susidomėjimas.

- Ką manai apie išpopuliarėjusią longboard‘ų madą?

- Žiūrint profesionalaus riedlenininko akimis, longboard‘u riedėti daug paprasčiau, nei tradicine riedlente. Paprastumas išplečia susidomėjusių ratą – mačiau longboard‘inančius net solidaus amžiaus žmones ar labai jaunus vaikus. Nesu prieš išplitusį susidomėjimą lentų sportu. Iš kitos pusės, mažėja besidominčių tradicinėmis riedlentėmis. Man, kaip šio sporto profesionaliam atstovui, tai liūdna žinia. Riedlenčių sportas reikalauja kantrybės, retai kam pavyksta iš pirmo karto, tad jaunimas per greitai pasiduoda.

- Ką duoda riedlenčių sportas?

- Visų pirma, riedlentės padeda palaikyti puikią fizinę formą. Man 25-eri metai, bet esu atletiškas. Ilgainiui stiprėja kojų raumenys, pilvo presas, riedlentės padeda išugdyti pusiausvyros įgūdžius. Riedlentininkai išmoksta grakščiai kristi, tad atsitikus nelaimei, tikėtina išvengti sunkių traumų.

Subjektyvu, bet manau, kad šis sportas išlavina ir gerą muzikinį skonį – žiūrėdami sportininkų vaizdo įrašus susipažįstame su įvairiomis roko, pankroko, indiroko grupėmis iš viso pasaulio.

Kaip sakiau, patys filmuojamės ir fotografuojamės, tad riedlentininkams puikiai pažįstami šie vizualieji menai. Ne vienas bičiulis, kartu raižęs gatves su manimi, šiandien yra žinomas fotografas, filmų kūrėjas.

Bent kiek pasikausčiusius sportininkus noriai remia įvairios kompanijos, o tai jau ir finansų valdymo pradmenys, reklamos suvokimas, pardavimų pagrindų žinojimas. Šis sportas išugdo platų požiūrį į pasaulį turinčius žmones.

- Ar sportas mokslams netrukdė?

- Studijuodamas Vilniaus teisės ir verslo kolegijoje du kartus dalyvavau „Erasmus“ mainų programoje – išvažiavau į Prancūziją ir Ispaniją. Prancūzijoje, Lione, mokiausi, o Ispanijoje, Saragosoje, atlikau praktiką vienoje didžiausių Europoje riedlenčių kompanijų „Nomad skateboards“. Praktiką padėjo gauti gatvės kultūros puoselėtojai Lietuvoje „Trip Shop“, kurie buvo užmezgę ryšius su gamintojais.

Neįkainojama patirtis. Buvau tapęs dešiniąja kompanijos įkūrėjo Ivan Moreno Puche ranka. Jis jau perkopęs trisdešimtmetį ir iki šiol važinėja riedlente. Vis dar palaikome draugiškus ryšius.

- Kokia tavo svajonė?

- Daryk tai, ką nori daryti, ir tada nereikės dirbti, tiesa? Nejaučiu, kad dirbu, nes tai mano mėgstama veikla. Šiandien viskas savo vėžiose, svarbu pernelyg ilgai neužsistovėti vienoje vietoje.

- Su kokiomis problemomis susiduria riedlenčių sportas Lietuvoje?

- Prieš dešimtmetį ekstremalaus sporto puoselėtojai „X-Club Shop“ buvo įtikinę „Bitę“ remti ekstremalų sportą Lietuvoje. Tačiau pasibaigus draugystei, kurios metu Vilniuje buvo įrengti keturi ir Palangoje bei Kaune po vieną riedlenčių, riedučių ir bmx‘erių parkus, baigėsi ir jų priežiūra. Šiandien daugumos jų nebėra, o likę – avarinės būklės.

- Ar tavo mergina taip pat riedlenčių sporto maniakė?

- Atvirai kalbant riedlentės labiau vyriškas sportas, o merginos dažniau renkasi penny board‘us. Tai grakščios mažos lentos puikiai derančios merginoms. Tad ir mano draugė su šiuo bando mane pavyti.

Einius yra tapęs prestižinių Rygoje vykstančių varžybų „Ghetto games finals“ laureatu, pirmas vietas užėmė Lietuvoje organozuojamose „Karramba 2“, „Karramba 4“, „Trip Da Bomb“ ir kitose varžybose.

Einiaus 2013-ieji Europos gatvėse:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją