– Gražina, kodėl pradėjote domėtis žaliavalgyste?

Taip susiklostė, kad augau aplinkoje, kurioje nuolat girdėjau, kaip svarbu rūpintis savo sveikata.Tėveliai labai tuo domėjosi, ieškojo tinkamos literatūros, kiek buvo įmanoma tuo laikotarpiu rasti, ir tai šeimoje naudodavo praktiškai. Augau visavalgių šeimoje, kaip ir visi tuo metu valgydavome mėsą ir nemažai. Gal tik tradicinių lietuviškų patiekalų ruošimo kulto namuose nebuvo... Kiek pamenu, tuo laikotarpiu vyravo tendencija, kad sveikas maistas neskanus, o ir patiekalai bei skoniai labai skurdūs.

Tad su šia, dar vaikystėje įdiegta tendencija, ir toliau savarankiškai domėjausi, kaip toliau man rūpintis savo sveikata, juolab, kad dažnai peršaldavau, sirgau sinusitu. Negalėjau pasigirti ir gerais kraujo tyrimų rezultatais, kurie nuolat rodė žemą hemoglobiną.

 – Ar atsisakiusi mėsos iš karto pajutote teigiamus pokyčius?

Tuo laikotarpiu, kai atsisakiau mėsos, stipriai gilinausi į ajurvedą bei jos mitybą. Maniau, kad tik jos atsisakymas duos stulbinanančių rezultatų, deja... Peršalimo ligos ir sunusitas tik paūmėjo. Kaip vėliau pati išsisaiškinau, pagrindiniai produktai, kuriais maitinasi vegetarai, yra tie, nuo kurių formuojasi ir kaupiasi organizme taip vadinamos gleivės, kurios būtent per kvėpavimo takus ir šalinamos. Atsisakius mėsos, labai dažnai žmogus jaučia alkį, tada puolama gausiai valgyti miltinius gaminius, pieno produktus ir baltą cukrų bei gaminius su juo. Tai ypatingai rūgština organizmą.

Vieno seminaro metu lektorė suplakė žalią kokteilį ir padovanojo Viktorijos Butenko knygą "Zelen dlia žizni". Nuo tada tapo aišku, kad tai yra tai, ko ieškojau.

 – Kaip jautėtės pradėjusi maitintis pagal žaliavalgystės principus?

Viską pradėjau nuo žalių kokteilių. Gėriau jų daug, nes buvo pavasaris. Mano ir sūnaus hemoglobinas buvo taip pagerėjęs, kaip niekada. Jautėmės nuostabiai. Teko išbandyti daug receptų, daug jų sukūriau pati. Atsirinkau tai, kas svarbu, juk reikia valgyti pilnavertį maistą.

Pavyzdžiui, jei valgysime "nepažadintus" riešutus ir sėklas, jie tiesiog "miegos" mūsų organizme. O juos "pažadinti" reikia kelias valandas ar per naktį palaikius vandenyje.

 – Ar žaliavalgiai valgo tik šaltą maistą?

Šios mitybos pagrindas - su maistu gauti gyvų fermentų, kurie žūsta esant aukštesnėje nei 42-45 laipsniai šilumos. Labai svarbu jų nesunaikinti ir nepervirti. Ši mityba tinka tiems, kurie skundžiasi negalavimais, nori sustiprinti imunitetą, tiems, kurie nori sulieknėti ar išvalyti organizmą. Bet nesakau, kad tai panacėja ar viso gyvenimo mityba.