Tačiau veiksmas Visagine prasidės gerokai anksčiau: liepos 30 d. startuos Visagino erdvių festivalis – tarptautinis profesionaliųjų menų renginys, kurio programoje šįkart dera šiuolaikinis šokis ir judesys, teatras, eksperimentinės formos, gatvės menas, kinas, bliuzas, kabaretas, populiarioji muzika ir parodos.

Ukrainos ir Visagino kūryba

Kaip rašoma pranešime spaudai, festivalį liepos 30 d. Visagino atvirame turguje pradės judesio performansas „Mano monumentas”, sukurtas choreografo Antono Ovčinikovo (Ukraina) kartu su visaginiečiais. Tai kūrinys, gimęs 5 mėnesius trukusių užsiėmimų metu, apmąstantis visaginiečių praeitį ir dabartį, jų tapatybę su Ignalinos atomine elektrine ir paties miesto istorija.

Choreografas šį kūrinį aprašo taip: „Ieškojome akmenų, kurie galėtų tapti išraiškingiausiu ir tvirčiausiu postamentu istorijoje. Akmenų, kurie ir patys reikštų ne mažiau negu ant jų pastatytas monumentas. Kiekvienas šių akmenų galėtų tapti meno kūriniu. Bet kai postamentas buvo paruoštas, supratome, kad neturime ką ant jo pastatyti – visi monumentai pasirodė svarbūs ir beprasmiški. Tada nulipome žemyn ir pradėjome šokti. O mūsų monumentais tegu tampa neišsipildžiusios svajonės apie ateitį. Ateitį, kuri dar turi šansų.”

Garsiosios rašytojos kabaretas

Liepos 31 d. gyva šiuolaikinės kultūros klasikė, teatro dramaturgė, rašytoja ir dainininkė Liudmila Petruševskaja pasirodys Visagine su savo garsiąja kabareto programa. „Liudmilos Petruševskajos kabaretas“ renka karo Ukrainoje sužeistas sielas visame pasaulyje.

„Aš žinau, kad baisios pasakos gydo – net iš vaikų globos namų, kur kadaise jas kūriau miegamajame savo draugėms, laikų”, - teigia dainininkė.

Pani Liusia, būdama 85 metų, rašo pjeses ir prozą, romanus ir haiku, poeziją ir pasakas, piešia paveikslus, šoka stepą, chuliganiškai atlieka pagrindinius kabareto hitus iš žanro istorijos – prancūzų ir lenkų, vokiečių ir čigonų, žydų ir amerikiečių – sumaišytus su dainomis, kurias sukūrė pati atlikėja, bet skamba taip, lyg žinotum jas nuo vaikystės.

Šokio atradimai: Armėnija, Lietuva, Latvija, Vokietija

Rugpjūčio 1 d. profesionaliojo šiuolaikinio šokio pasirodymus pradės choreografės Rimos Pipoyan (Armėnija) šokio monospektaklis „Sveika, Kitty!”. Spektaklis sukurtas pagal Anos Frank dienoraštį ir nežinomos 12 metų mergaitės parašytą eilėraštį. Spektaklio veiksmas vystomas dvejopai: scenoje ir ekrane, kaip filmas.

Užpernai Visagino erdvių festivalyje jau viešėjusi šokio trupė „Nuepiko” rugpjūčio 2 d. pristatys savo naujausią kūrinį „4 Viktorai“, kurio premjera prieš tai bus ką tik įvykusi tarptautiniame scenos menų festivalyje „ConTempo“ Kaune. Spektaklio ašimi tapo Olimpinių žaidynių dvasia – olimpinė ugnis, olimpiniai žiedai, šventė, vieningumas ir tuo pačiu noras tapti tuo vieninteliu nugalėtoju. Bet kas, jeigu olimpinių žaidynių ašimi būtų ne sportas ar konkrečios sporto šakos, o šokis, cirkas, žaismingas, kūrybiškas požiūris į judesio žaidimus ir į sporto fenomeną apskritai?

„Gyvenant konkurencingame pasaulyje, svarbu nepamiršti, kad varžymasis gali būti kūrybiškas ir žaismingas“, - sako šiuolaikinio šokio šokėjas, trupės „Nuepiko“ narys Marius Pinigis.

Rugpjūčio 3 d. matysime labai jautrią istoriją – motinos ir sūnaus šokio spektaklį „M(other)”.
Kaip suderinti šeimą ir karjerą, ypač moteriai? Buvusi Kauno šokio teatro „Aura” šokėja, Vokietijoje šeimą sukūrusi Raimonda Gudavičiūtė yra ir rūpestinga mama, ir entuziastinga menininkė. Spektaklio scenoje ji atsiskleidžia abiejuose vaidmenyse, sąveikoje su 10-ties metų sūnumi, kuris spektaklį papildo savo patirtimi. Scenoje tarp atlikėjų vyksta nuolatiniai mainai, susiję su daugeliu tapsmo ir buvimo mama aspektų. Tai kūrinys ne tik tėvams ir jų vaikams, bet ir kiekvienam, žongliruojančiam skirtingais gyvenimo vaidmenimis. Kita vertus, tai puikus kūrybinis dvikalbės šeimos, kaip ir daugelis panašių atvejų Visagine, pavyzdys.

Rugpjūčio 3 d. šiuolaikinio šokio programą vainikuos kitas dvikalbės šeimos – lietuvės Ievos Gaurilčikaitės ir latvio Krišjānio Santo – kūrybinis darbas, patyriminis judesio spektaklis „House of Labrys“. Tai yra įtraukus garso peizažas, sukurtas bendradarbiaujant su latvių kompozitoriumi Jēkabu Nīmaniu. Penkių balsų šokis, kurio nesiūloma patirti vizualiai – tik akustiškai. Į spektaklio erdvę įėjusių žiūrovų bus paprašyta užsirišti akis, tada jie bus palydėti į atskiras vietas. Kiekvieną ir visus sups erdvinio garso kompozicija, kurią neš ir gros geometriškai judantys šokėjai. „Labrio namas“ – tai žmogiškas bandymas per judesį ir garsą sukurti įsivaizduojamas, architektoniškas konstrukcijas.

Spektaklis, kuris niekada neįvyko

Rugpjūčio 1 d. programa baigsis rimta tema – Visagino kultūros centro „Sedulina” rūsyje bus rodomas Andriaus Darelos Vilniaus senajame teatre režisuotas performansas „Spektaklis, kuris neįvyko”, dedikuotas spektaklio „Marusia Čuraj“ premjerai, kuri Donecko srities akademiniame dramos teatre Mariupolyje buvo numatyta 2022 m. vasario 27 d., bet dėl karo Ukrainoje nebeįvyko.

Kaip sakė Krasnojarske tremtinių lietuvių šeimoje gimęs ir teatro mokslus šio miesto valstybinėje muzikos ir teatro akademijoje bei Maskvoje, MCHAT‘o V.Nemirovičiaus-Dančenkos institute, baigęs režisierius, po šio subombardavimo žiūrovai turėtų būti supažindinami su teatrų rūsiais, nes jų erdvių paskirtis nebėra tik estetinė. Kaip ir tekstų. Performanse A. Darela naudoja dokumentinę medžiagą, mariupolietės žurnalistės Nadios Suchorukovos liudijimus iš bombarduojamo miesto, kuriuos ji kasdien skelbė savo „Facebook” paskyroje. Ukrainietės aktorės, skaitydamos šiuos liudijimus, perteikia autentiškas Mariupolio gyventojų istorijas – tūnant teatro rūsyje galima pajusti tą išgyvenimų kraupumą, kurį patyrė slėptuvėse užsibarikadavę žmonės.

Prancūzija: judesys, akrobatika ir vertikalus šokio spektaklis ant namo sienos

Rugpjūčio 4 d. amfiteatro erdvėje greta Visagino kultūros centro „Sedulina” pasirodys „Underclouds compagnie” iš Prancūzijos su judesio ir akrobatikos spektakliu „Inercija”. 2022 m. birželį pristatytas spektaklis subūrė du cirko akrobatus ir skulptorių sukurti, išvystyti ir įpūsti gyvybės milžiniškai mobiliai skulptūrai, kuri nuolat kinta būdama viešoje erdvėje. Skulptūra – pamirštas „vilkelis“, tuščias tūris, nenaudojama žiedinė trajektorija – atgyja dviejų lyno akrobatų dėka ir veikiama gravitacijos ima kurti naują pasakojimą. Du vienas kitą atkartojantys menininkai mėgina atrasti pusiausvyrą, kuri leistų pakibti tarp žemės ir dangaus, o kartais priešingai – tyčia išbalansuoja „vilkelį“, ieškodami dinamikos ir sparčių apsisukimų. Trupės kūrėjai mėgsta kontempliaciją ir disbalansą, kuria neįprastus prietaisus, rengia pasirodymus netikėtose vietose, pasitelkę iki širdies gelmių jaudinančią muziką. Į Visaginą prancūzai irgi atvyksta tiesiai iš festivalio „ConTempo“ Kaune.

O rugpjūčio 5 d., prieš pat pagrindinį Miesto šventės koncertą su „Sisters On Wire” ir Monetočka, ant vieno gyvenamųjų namų greta Santarvės aikštės originalų pasirodymą surengs į Visaginą grįžtanti vertikaliojo šokio trupė „Cie Retouramont”. Šio žanro praktikos Europoje pradininkai yra pripažinti profesinėje srityje, jie nesustoja ties viena disciplina, jungia skirtingus menus, kad sukurtų išskirtinį kūrinį. Miestas jiems siūlo neįtikėtiną žaidimo aikštelių ir judėjimo kūrybos įvairovę. Erdves ir pastatus kaskart jie naudoja vis kitaip. Nuo istorinių paminklų, bažnyčių, abatijų iki moderniausių statinių, Singapūro dangoraižių, gyvenamųjų daugiaaukščių – „Cie Retouramont” prisitaiko prie įvairių pastatų ir medžiagų. Šįkart Visagine bus parodytas „Environnement vertical”, kurį patys prancūzai apibūdina kaip choreografinį kūrinį dviems šokėjams – jų akistatą su tvirta siena. Smagi dinamiška kova vyks tarp architektūros, oro erdvės ir kūnų.

Gatvės menas: toliau aktualizuojama apleista mokykla

Visagino erdvių festivalis toliau plėtoja miesto erdves, idant jos taptų patrauklesnės vietiniams gyventojams, tuo pačiu ir gausėjantiems turistų srautams. Vienas tokių objektų – apleista keturių aukštų mokykla (Draugystės g. 10), kuri jau pernai buvo įveiklinta muralų piešiniais ir fotografijų paroda. Rugpjūčio 2 d. mokyklos languose atsiras nauja Jevgenijos Cholodovos fotografijų paroda „Kultūra/Ar buvai?”, skirta kultūros populiarinimui Visagine, ir vyks diskusija apie tai. Greta esančiame amfiteatre bus pristatyti kūrybinės laboratorijos, kurios metu choreografai Peteris Kyle’as (JAV) ir A.Ovčinikovas (Ukraina) savaitę kurs kartu su profesionaliais šokėjais iš Lietuvos ir Ukrainos, rezultatai.

Gala koncertas

Šiųmetės Visagino miesto šventės gala koncerte, rugpjūčio 5 d. Santarvės aikštėje, pasirodys viena ryškiausių per pastaruosius kelerius metus iškilusių rusų alternatyvios popmuzikos atlikėjų – Monetočka. Prasidėjus karui Ukrainoje ji ryžosi vienam svarbiausių žingsnių gyvenime – kartu su vyru, nepritardami Rusijos veiksmams, persikėlė į Lietuvą, pagimdė čia dukrą, pradėjo mokytis lietuvių kalbos ir tęsia savo kūrybą. 2022 m. Monetočka kartu su kitu garsiu dainininku Noize MC surengė turą „Voices of peace", kurio koncertų metu visos surinktos lėšos už bilietus ir aukos buvo skirtos labdaros fondui, besirūpinančiam pagalba nuo karo kenčiantiems Ukrainos žmonėms.

O grupė „Sisters on Wire” vėl grįžta į Visaginą su dideliu noru: „Gavę žinią, kad šiais metais koncertuosime Visagino miesto šventėje, labai apsidžiaugėme. Tai yra mums labai artimas ir brangus miestas. Mūsų gitaristas Filas ir jo žmona yra iš Visagino, mano žmona irgi visaginietė. Turim ten daug draugų, tad mus dažnai galima sutikti šiame mieste. Viduje panašus jausmas kaip koncertuoti Vilniuje, kai žinai, kad minioje bus daug draugų ir giminaičių", - sako grupės solistas Olegas Jerochinas.

Festivalio programoje – ir istorinių kostiumų korifėjaus Aleksandro Vasiljevo fondo nauja paroda, šokantis fontanas, jaunos ryškios bliuzo grupės „Jook House Blues” koncertas. Na ir „Scanoramos vasara” – trečius metus iš eilės organizuojamas kino sklaidos projektas, skirtas europietiško kino populiarinimui Lietuvoje, pagaliau užsuks ir į Visaginą. Grįstas glaudžiu bendradarbiavimu su vietos kultūros, meno, sporto, savivaldos, verslo atstovais, projektas kviečia žiūrovus į „mažuosius festivalius“ ir kartu su miestiečiais sukuria unikalias kino programas tam miestui, kuriame yra įgyvendinamas. Nuo liepos 31 d. iki rugpjūčio 4 d. naktinių kino seansų VKC kino teatre „Draugystė” įkvėpti susitikimai ir lydintieji renginiai leis pažvelgti į europietišką kiną skirtingais kampais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją