Kai pajūryje lyja ir oro temperatūra yra vos 12 laipsnių šilumos, žmonių pliažuose reta. Tik klaipėdietė Eliza savo įpročių nekeičia. Kelis kilometrus smėliu ji vis tiek eina.

„Gegužės viduryje kopose labai karšta buvo, tada ėjau į jūrą, maudžiausi, nudegiau. Netrukdo tas lietus, nebijau, aš drąsi“, – LNK sakė moteris.

Kai toks oras, gelbėtojų nuotaika subjuro.

„Labiau primena toks oras rudens pradžią, nesidžiaugiam. Ir naujokams nėra tokio darbo didelio, blogą orą išnaudosime mokymams turbūt“, – kalbėjo vienas gelbėtojas.

Klaipėdos pliažuose darbą pirmąją vasaros dieną pradėjo apie 70 gelbėtojų, bet kai pliažai dar tušti – yra ir kitų darbų.

„Jie turi stebėti paplūdimio teritoriją. Taip pat jiems čia ir proga su tokiais orais gražiai įsivažiuoti į sezoną, vis tiek pirmoji darbo diena, tai turi sužiūrėti, kur yra duobės, kur pavojus gali kilti“, – kalbėjo kitas gelbėtojas.

Ankstesniais metais dėl šiltų orų gelbėtojams tekdavo darbus pradėti anksčiau. O kad pirmoji vasaros ir darbo diena tokia šalta būtų ir striukes nuo lietaus tektų gręžti, gelbėtojai nepamena. Ir artimiausiomis dienomis nežada vasariškos šilumos.

„Praeiti metai buvo žymiai geresni, buvo saulėti orai. Ir nuo pat pirmųjų vasaros dienų pradėjome dirbti. O šiais metais – ramu“, – LNK pasakojo kitas gelbėtojas.

Lietus netrukdo paskelbti, kad paplūdimiai yra švarūs, dviejuose pliažuose Klaipėdoje suplevėsuoja ir mėlynosios mėlynos. Trys pliažų kokybę patvirtinančios vėliavos bus Neringoje, viena – Palangos paplūdimyje.

Tokios prastos vasaros pradžios nepamena ir Palangos gelbėtojai. Tad iš pradžių, kol orai nelepina dirba ne visi. Nors gelbėtojų būrys šiemet čia didesnis.

Daugiau gelbėtojų prireikė, nes Palangos paplūdimuose – 19 postų, atsirado du nauji. Teigiama, kad ir tualetų bei patogumų pliažuose daugiau.

Gelbėtojai sako, kad nereiktų nusiminti, jog pirma vasaros diena prasta. Ir pagal ilgametę patirtį jie spėja, kokia bus visa vasara.

„Jeigu šalta birželio pradžia, reiškia, kad po Joninių prasidės tikroji vasara. Ir bus karšta vasara“, – sakė ilgametis gelbėtojas.

Jis teigė, jog pernykštė vasara buvo tikra anomalija – karšti orai prasidėjo iš karto ir šilti orai tęsėsi beveik iki rugpjūčio vidurio.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: