„Kiek domėjausi, viduramžių piliakalnių kasinėjimai atskleidžia, kad daugiausia vartota stambiųjų raguočių mėsos, kiek mažiau – kiaulienos, arklienos ir smulkiųjų raguočių mėsos. Be abejo, valgyti naminiai gyvūnai, o kur dar medžioklės ir žūklės laimikiai! Pati mėsa būdavo sūdoma, vytinama, rūkoma, o žiemą šaldoma, taip pat verdama ir kepama – žinoma, ant žarijų ir atviros ugnies. Ši tradicija pas mus – dar tikrai gaji“, – pranešime spaudai teigia V. Radzevičius.

Virtuvės šefo teigimu, nors prieskoniai, kuriais įprasta šiais laikais gardinti mėsiškus ir kitus patiekalus, Lietuvos teritorijoje pasirodė dar 14 amžiuje, jais labiau siekta parodyti savo aukštą statusą. Tuo metu didžioji dalis valstybės gyventojų naudojo kmynus ir čiobrelius – pastarąjį prieskonį prie mėsos dažnai pasitelkia ir jis pats.

Vytaras Radzevičius

Karališka puota dvare – gausi, įvairi ir be galo brangi

Artėjančios Valstybės dienos proga paklaustas, kaip galėjo atrodyti šventinės puotos viduramžių Lietuvoje, istorine virtuve besidomintis V. Radzevičius teigia, jog dvaruose būdavo visko, ir labai daug: nuo laukinių gyvūnų iki naminių paukščių. Apie karališkų puotų mastą sprendžiama iš vėlesnių rašytinių duomenų.

„Pavyzdžiui, 1430 m., kai Lucke Vytautas Didysis laukė karaliaus karūnos, iš visos Europos susirinkę svečiai buvo maitinami neįtikėtinais maisto kiekiais ir mėsos įvairove: telyčios, avinai, kiaulės, laukiniai šernai, stumbrai, briedžiai ir kiti žvėrys. Net jei tokia puota vyktų šiais laikais, ko gero, finansiškai negalėtume sau leisti tokios prabangos“, – šmaikštauja kulinaras.

Lietuviškas mėsainis – būtinai su juoda duona

Besiruošiantiems karališkai, bet nebrangiai paminėti Valstybės dieną, V. Radzevičius rekomenduoja rinktis tradicijomis apipintą patiekalą – jį žinomas kulinaras netgi pakrikštytų lietuviškuoju mėsainiu.

„Tai nėra kažkokia naujiena, nes tokį patiekalą daugelis vaikystėje kirsdavome žygių, iškylų metu ar besilankydami prie jūros. Kaip ir mūsų mamos, dabar jau patys savo vaikams ruošiame šį gardumyną, gaminamą iš rupios juodos duonos ir mėsos maltinio. Ant maltinio uždėkite pomidoro, agurko griežinėlių, salotos lapą, svogūno laiškų ar plonai pjaustytų jo žiedelių. Pertepimui naudokite garstyčias ir pomidorų padažą, ir jau turite tikrą lietuvišką mėsainį“, – pasakoja virtuvės šefas.

Duona

Anot kulinaro, šiuo gardėsiu galima mėgautis tiek šaltu, tiek ir karštu, kai duona – paskrudinta, o jautienos maltinis – ką tik iškeptas. Tačiau jis pataria mėsainį suvynioti į aliuminio foliją ar sviestinį popierių ir gardžiuotis patiekalu lėtai, po truputį jį atvyniojant. Taip rekomenduojama dėl to, kad duonos riekė yra plonesnė nei įprasta mėsainio bandelė, ir per ją lengviau sunkiasi padažai.

„Žinoma, šio patiekalo receptas nėra iškaltas akmenyje – galite jį pagardinti mėgstamais priedais: daigais, jalapeno pipirais, bruknių uogiene ir kuo tik sugalvosite“, – drąsiai eksperimentuoti virtuvėje kviečia „Lidl“ ambasadorius.

Karališkai šventei – tradicijomis apipintas lietuviškas mėsainis

4 mėsainiams reikės:

  • 4 šviežių jautienos maltinių mėsainiams (~450 g)
  • 8 riekelių duonos su sėklomis
  • 2–3 pomidorų
  • 2–3 lietuviškų trumpavaisių agurkų
  • 4–6 salotų lapų
  • 1 ryšulėlio šviežių svogūno laiškų
  • Mėgstamo pomidorų padažo, garstyčių
  • Druskos ir pipirų pagal skonį
  • Mėgstamų prieskoninių žolelių

Paruošimas:

Mėsos maltinius iš abiejų pusių apibarstykite druska ir pipirais, mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis. Gerai įkaitinkite kepsninę ir ant vidutinės kaitros kepkite maltinius – pakaks vos kelias minutes pakepti juos iš abiejų pusių. Kepimo metu nespauskite maltinių mentele, kad neišsiskirtų per daug sulčių – kitaip jie išdžius.

Kol jautienos maltiniai kepa, pasiruoškite daržoves. Griežinėliais supjaustykite pomidorus ir agurkus, susmulkinkite svogūno laiškus. Salotų lapus rankomis perplėškite pusiau – taip jose išliks daugiau sulčių ir vitaminų.

Maltiniams iškepus, nukelkite juos nuo kepsninės ir palikite kelioms minutėms pabręsti. Tuo metu kepsninėje trumpai iš abiejų pusių paskrudinkite duonos su sėklomis riekeles.

Ant apatinės paskrudintos duonos riekelės užtepkite pomidorų padažo. Tuomet paeiliui uždėkite iškeptą maltinį, pomidoro ir agurko griežinėlius, svogūno laiškus ir salotų lapus. Ant viršutinės duonos riekelės užtepkite garstyčių ir uždėkite ją ant salotų lapų. Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją