Ne atimti, o pridėti


Visuomenėje vis dar vyrauja nuostata, jog norint sulieknėti, būtina atsisakyti eilės produktų. Todėl neretai žmonės griebiasi griežtų dietų, riboja save ir tikisi greito bei efektyvaus rezultato, pastebi specialistė.

„Daugelio mityba ir taip jau yra nepakankama ir nevisavertė. Todėl reikia ne drastiškai atsisakyti produktų, o priešingai – ieškoti, kaip praturtinti mitybą, – sako V. Uzielė. – Siekiant patobulinti kūno linijas, valgyti galima viską. Svarbiausia yra jausti saiką ir vartoti kuo įvairesnį šviežią, natūralų maistą. Dažnai žmonėms trūksta daržovių, pavyzdžiui, špinatų, burokėlių, morkų, pomidorų.“

Visgi kai kuriuos produktus dietistė rekomenduoja keisti:

„Vietoje batono geriau rinktis pilno grūdo duoną, saldžius gėrimus pakeisti į vandenį su citrina ar uogomis, pusgaminius – į namuose ruoštą maistą, gruzdintas bulves – į virtas, o greitai paruošiamas košes išmainyti į kruopas. Šie sąlyginai nedideli pokyčiai gali atnešti rezultatų ne tik ruošiant kūno linijas lengvesnių drabužių sezonui, bet ir siekiant jaustis energingesniems“, – pataria specialistė.

Kokteilių atsisakyti nebūtina


Šiltuoju metų laiku apstu švenčių, todėl šio sezono metu itin populiarūs įvairūs kokteiliai. Visgi siekiant padailinti kūno formas, svarbu peržiūrėti ne tik maisto, bet ir gėrimų racioną, sako dietistė.

Renkantis gėrimus, kurie nepakenktų figūrai ir neleistų nusižengti puoselėjant sveikesnę mitybą, reikėtų atkreipti dėmesį į sudėtį. Ji turėtų būti kuo natūralesnė, turinti kuo mažiau priedų bei cukraus, pataria specialistė:

„Nealkoholiniai putojantys gėrimai sudėtyje turi mažai kalorijų. „Mionetto“ nealkoholinis putojantis vynas 100 ml turi apie 10 kcal bei vos kelis gramus cukrų. Be to, jį galima vartoti vieną arba vasariškų kokteilių gamybai, ir taip nebus sulaužytas pažadas puoselėti kūno formas, – sako V. Uzielė.

– Visgi, šiuo atveju taip pat svarbu atkreipti dėmesį į tai, kas į kokteilius yra pilama papildomai, nes net ir geriausią produktą galima sugadinti pašaliniais ingredientais. Pavyzdžiui, jei nealkoholiniai burbuliukai maišomi su sultimis, reiktų atkreipti, kiek jose yra cukraus. Štai 100 ml multivitaminų sulčių stiklinėje gali būti net iki 12 g cukraus.“