Prekybos tinklas „Norfa“ praėjusiais metais savo pirkėjams pristatė naujieną – daugiau kaip 30 tinklo parduotuvių brandinamą jautieną. Kaip pasakoja vyriausiasis „Norfos“ mėsininkas Dainius Bartošius, dėl kainos ir kokybės santykio, šį produktą pirkėjai pamėgo akimirksniu.

„Kad pirkėjai jau spėjo atrasti mūsų subrandintos jautienos skonį, aiškiai matome tiek iš atsiliepimų, tiek ir iš pardavimų. Kai kuriose tinklo parduotuvės šio produkto tenka ir palaukti, nes vos tik subrandinus jautieną, ši labai greitai išperkama. Matydami augančią paklausą, „Norfa“ bazėse padidinome brandinimo spintų kiekį“, – sako D. Bartošius.

„Norfa“ šiai dienai siūlo tris sausuoju būdu brandintos jautienos rūšis: jautienos išpjovą be kaulo, antrekotą be kaulo ir nugarinę. Tokia mėsa mažiausiai tris savaites yra brandinama specialiose brandinimo spintose, esant tinkamam drėgmės bei temperatūros balansui.

Ketaus keptuvė

„Vykstant brandinimo procesui, jautiena netenka perteklinės drėgmės, o veikiama savo fermentų, suardo tarpraumenines skaidulas ir dėlto suminkštėja bei įgauna sodrų, intensyvų jautienos skonį ir kvapą. Nebrandintą jautieną iškepti minkštą yra gana sudėtinga, tačiau ją subrandinus, gaminimo procesas gerokai palengvėja ir kepsnys gaunasi minkštutėlis ir labai sultingas“, – aiškina D. Bartošius.

Rinktis brandinta jautieną verta ir dėl to, kad ji pasižymi daugeliu mūsų organizmui naudingų savybių ir yra gerokai vertingesnė už kiaulieną ar paukštieną. Jautienoje gausu baltymų ir geležies, vitaminų ir kitų mineralų, o mažas riebalų kiekis garantuoja minimalų stresą kepenims, inkstams ir širdies bei kraujagyslių sistemai. Taip pat vartoti brandintą mėsą patartina žmonėms, kurie turi padidėjusį cholesterolio kiekį ar kenčia nuo skrandžio ir net sąnarių ligų.

Vyriausiojo „Norfos“ mėsininko teigimu, be minėtos šios mėsos maistinės vertės, brandinta jautiena pirkėjų yra vertinama ir dėl unikalių skoninių savybių. „Subrandintos jautienos skonis gerokai skiriasi nuo mums įprasto mėsos skonio. Be to, kad ji suminkštėja ir iškepus beveik tirpsta burnoje, bręsdama jautiena įgauna sodresnių skonių ir poskonių, kurių kitose mėsos produktuose tikrai nerasite“, – teigia D. Bartošius.

Steikas

Pasak jo, labiausiai grilinimui yra tinkamas jautienos antrekotas. Toks kepsnys turi šiek riebaliuko, kuris kepdamas suteikia mėsai daugiau sultingumo ir skonio, kurio, pašnekovo teigimu, nevalia sugadinti jautieną gardinant prieskoniais ar marinatais.

„Priklausomai nuo to, kokią mėsą mėgstate – pilnai, vidutiniškai iškepusią ar žalesnę – vieną kepsnio pusę ant grotelių reikėtų kepti nuo 2 iki 5 minučių. Ir tik iškepę naudokite šiek tiek druskos ir pipirų. Tokiu būdu galėsite mėgautis tikru, autentišku brandintos jautienos kepsniu ir nepakartojamu jo skoniu“, – neabejoja D. Bartošius.