Pakvietė darbuotojus leistis į sportišką nuotykį

Vienos dažniausių įmonėse organizuojamų komandas formuojančių veiklų (angl. „team building“) dažnai yra susietos su bendromis išvykomis, smagiu laiko praleidimu su žaidimais ir užduotimis gamtoje, bendrais pietumis ar vakarienėmis, bet vis daugiau įmonių ieško originalesnių būdų. Vienas tokių – leistis į sportišką nuotykį su kolegomis.

„Pakvietėme Lietuvos įmones pažvelgti į komandinės dvasios kūrimą kiek kitaip – per bendrą veiklą ne kavinėje, sodyboje ar dar kur, bet leidžiant laiką aktyviai – sportuojant. Fizinis aktyvumas – neatsiejamas sveikos gyvensenos veiksnys. Dažnas įmonių darbuotojas yra gan pasyvus, praleidžia daug laiko sėdėdamas, neturėdamas aktyvių pertraukų. Dėl to sumažėja žmogaus organizmo tonusas, atrofuojasi raumenys, sulėtėja medžiagų apykaitos procesai, pablogėja organizmo prisitaikymo prie įvairių stresinių situacijų galimybės. Kitaip tariant, sumažėja viso organizmo darbingumas, jo atsparumas įvairioms ligoms. Judesiai ir kitoks raumenų aktyvumas yra ne tik energijos iškrova, bet ir jos kaupimas. Kai žmogus eina, bėga ar atlieka įvairius pratimus, suintensyvėja jo kraujo apytaka, organizmas įsisavina daugiau deguonies ir maisto medžiagų“, – komentuoja ilgametė trenerė, „Impuls“ ir „Lemon Gym“ sporto dalies vadovė Ieva Rackevičienė.

Ji sako, kad organizacijų paklausa sportuoti kartu su kolegomis tik patvirtina poreikį. „Į mūsų siūlomas „komandiruotes į treniruotes“ registruojasi ir didelių, ir mažesnių įmonių komandos. Jeigu reikėtų trumpai apibūdinti kokie žmonės ateina, tai dažniausiai būna biuruose dirbantys vyrai ir moterys, bet paprastai tie, kurie kasdienybėje mažai aktyviai juda. Tad džiaugiamės, kad mūsų pasiūlyta galimybė kartu tampa ir paskata pradėti aktyviau judėti. Beje, įdomi tendencija – paprastai tie lyderiai, kurie suburia komandą, vyrai, – pasakoja I. Rackevičienė. – Žinoma, tai, kad judėjimas reikalingas žmogui, ginčytis neverta, bet pirmiausia štai tokia komandos formavimo galimybė yra apie laiką kartu. Žmonės linksminasi, juokiasi, fotografuojasi. Tokios bendros patirtys atneša prisiminimus ir bendrai požiūrį į įmonę bei jos vertybes. “

„Po treniruotės visi patyrėme esantys gyvi“

„Continexus“ logistikos direktorius Giedrius Mikaila pasakoja, kad jų komanda, jau išbandžiusi tokią treniruotę, tokio poveikio net nesitikėjo.

„Mūsų komandoje dirbantys žmonės, jei tik yra veiklų, orientuotų į judėjimą, visada labai entuziastingai jungiasi. Neseniai rungėmės žingsnių iššūkyje, tai kai kurie sugebėdavo nueiti ir po 20 km kasdien. Kažkada anksčiau su vyriška komandos auditorija pažaisdavome futbolą. O dabar sugalvojome, kad reikia kažko tokio, kas apjungtų visus kaip komandą ir būtų susieta su fiziniu aktyvumu, tad vos pamatėme pasiūlymą – galimybę „išsikomandiruoti“ į treniruotę, iš karto registravomės. Per pirmas penkiolika minučių surinkome trisdešimt komandos narių. Treniruotis drauge panoro ir vyresni, ir jauni, vyrai ir moterys, ir tie, kurie nieko bendro neturi su sportu, ir tie, kurie reguliariai sportuoja“, – pasakoja pašnekovas.

Jis neabejoja – bendra veikla labai suartina kolektyvą, bet jei ta veikla duoda naudos mūsų sveikatai ir gerai savijautai, tai ji dar labiau įtraukia žmones. „Po treniruotės visi patyrėme „esantys gyvi“, dar savaitę po to aptarinėjome koridoriuose, kas kokius raumenis jaučia. Tiesą sakant, nė po vienos kitos komandinės veiklos, kurios dažniausiai, kad ir kaip bebūtų, būna „baliai“, neturėjome tiek daug malonaus „šaršalo“. Tai tikrai kažkas naujo, visiškai kitokio. Smagu, kartu su kolegomis, su kuriais darbo aplinkoj gal tik apsikeiti pora žodžių, daryti atsispaudimus ar kitus pratimus.

Net neturiu abejonių, kad pavertus tokias treniruotes rutina, pavyzdžiui, bent kartą per mėnesį kartu su kolegomis sportuojant, privalumus jausime ne tik kalbant apie komandinės dvasios pagyvėjimą, bet ir apie efektyvesnius „brainstormus“ ir visa kita, ko reikia rezultatyviam darbui, nes tai, kad judėjimas turi įtakos produktyvumui, ginčytis neverta“, – įspūdžiais dalijasi G. Mikaila.

„Pasijautėme bent kelis kartus energingesni tolesnei darbo dienai“

Dar vienos įmonės, „Capital“, biuro administratorė Gintarė Stoškutė pasakoja, kad jų organizacija laiko komandą formuojančioms veikloms skiria reguliariai – bent kartą per mėnesį. Dažniausiai tai būna žygiai, protmūšiai, kartingai, baidarės, stalo žaidimai ar ekskursijos. „Mūsų bendros veiklos paprastai būna aktyvios, nes dauguma komandos narių skiria daug dėmesio fiziniam aktyvumui, tad judėjimas mums nesvetimas. Todėl vos pamatę pasiūlymą pasportuoti drauge nedvejojome nė akimirkai. Ir tikrai nepasigailėjome. Po tokios veiklos pasijautėme bent kelis kartus energingesni tolesnei darbo dienai. Ir tą pasakė tikrai ne vienas kolega”, – pasakoja pašnekovė.

Ji priduria, kad komandiruotė į treniruotę padovanojo ypač daug emocijų. „Tas jausmas, kai smagiai praleidai laiką, padarei kažką naudingo ir dar pilnas energijos tęsi darbą - jis nepakartojamas. Dar kai pasportuoji su kolegomis, kuriuos kiekvieną dieną matai oficialioje aplinkoje, o čia visai per kitą prizmę, tai neapsiėjo be smagių draugiškų juokelių. Kolektyvas pareiškė, kad kartą į mėnesį labai norėtų tokios pramogos, tad tikrai kartosime“, – komandos nuotaikomis dalijasi G. Stoškutė.

Darbuotojai, norintys sudalyvauti bendroje treniruotėje, turi suburti 6-30 kolegų komandą, išsirinkti komandai labiausiai tinkamą treniruotę ir registruotis pasirinktame „Impuls“ ar „Lemon Gym“ sveikatingumo klube. Pirma treniruotė nemokama. Daugiau informacijos ir registracija: ČIA ir ČIA.