Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, šių metų sausio-vasario mėn. šalyje buvo paskersta 112 915 Lietuvoje išaugintų kiaulių. Net 26 537 arba beveik ketvirtadalis jų buvo paskersta „Norfos“ įmonių grupei priklausančios bendrovės „Rivona“ mėsos perdirbimo gamybiniame padalinyje, o kiauliena realizuota „Norfa“ prekybos centruose.

Lietuviškos kiaulienos pardavimai „Norfa“ parduotuvėse yra gerokai didesni, nei „Norfos mažmenai“ tenkanti bendra šalies mažmeninės prekybos rinkos dalis, kuri sudaro apie 12 proc. Anot prekybos tinklo atstovų, skersdama kiaules Lietuvoje, bendrovė sumoka dešimtis tūkstančių eurų valstybinės rinkliavos už atliktą valstybinę veterinarinę priežiūrą, be to, moka ir už atliekų tvarkymą.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos veterinarijos sanitarijos skyriaus inspektoriaus Gintauto Čereškos teigimu, visose Europos Sąjungos (ES) valstybėse, taip pat ir Lietuvoje, yra taikomas vienodas minimalus mokestis už paskerstus ūkinius gyvūnus (ne tik kiaules). Šis mokestis skirtas padengti valstybinės ūkinių gyvūnų skerdimo kontrolės išlaidas. Privalomi mokesčiai yra nustatyti Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu.

Pasak Maisto ir veterinarijos tarnybos atstovo, ši kontrolė atliekama siekiant užtikrinti, kad būtų įvertinama, ar laikomasi pašarus ir maistą reglamentuojančių teisės aktų, gyvūnų sveikatos ir gerovės taisyklių.

Skaičiai rodo, kad apie 40 proc. šalyje suvartojamos kiaulienos įvežama iš užsienio (2016 m. kiaulienos importas sudarė 59 684 tonas). Prekybos įmonės, įvežančios į šalį užsienyje paskerstų kiaulių mėsą, rinkliavų ir kitų mokėjimų Lietuvai išvengia.

G. Čereška teigia, kad už importuotas į Lietuvą kiaules joks mokestis nėra mokamas. Anot pašnekovo, prekyba tarp ES šalių narių nėra laikoma importu ar eksportu, yra bendra vidaus ES rinka, kurioje taikomas laisvas prekių judėjimas. Minimalūs mokesčiai už skerdžiamą gyvūnų kontrolę imami toje valstybėje, kurioje skerdžiami gyvūnai. Jei jie skerdžiami Lenkijoje, mokesčiai imami Lenkijoje, jei įvežami gyvūnai skersti į Lietuvą, mokesčius moka ta skerdykla, kurioje įvežti gyvūnai yra skerdžiami.

Oficialiai paskirtas veterinarijos gydytojas vykdo patikrinimą skerdyklose, medžiojamų gyvūnų mėsos tvarkymo ir pjaustymo įmonėse, tiekiančiose šviežią mėsą į rinką.

Prekyba šviežia ir kokybiška mėsa yra išskirtinis „Norfos“ bruožas. „Norfa“ jau aštuntus metus prekiauja lietuviška šviežia kiauliena, kuri tiekiama operatyviai pagal konkrečios parduotuvės poreikius ir prekybos centrų lentynas pasiekia ne vėliau kaip per 36 val. po gyvulių paskerdimo. Pirkėjams parduodama mėsa nėra vakumuojama ar šaldoma, o tik atvėsinama. Mėsos nereikia sandėliuoti, ar gabenti tūkstančius kilometrų, kaip importuojamos mėsos, todėl ji visada švieži.

Vienintelėje skerdykloje, iš kurios kiauliena, jautiena ir aviena patenka į „Norfa“ prekybos centrus, nuolatos dirba keli Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojai, atliekantys veterinarinę priežiūrą. Šilalės r. esančioje skerdykloje, per mėnesį vidutiniškai paskerdžiama apie 12 000 kiaulių, 160 jaučių, išpjaustoma apie 130 tonų žaliavos.

Be to, mėsos gamybos cechas gamina marinuotą, vytintą, karštai ir šaltai rūkytą produkciją (dešreles, dešras, vyniotinius, kumpelius, lašinius), iš viso virš 50 rūšių gaminių. Per mėnesį pagaminama apie 110 tonų produkcijos - apie 15 proc. visų mėsos gaminių parduodamų „Norfoje“. Šiemet planuojama didinti mėsos cecho gamybos apimtis ir produkcijos asortimentą. Buvo atnaujinta pakavimo linija, ketinama įsigyti naują gaminių pjaustymo įrangą. Mėsos perdirbimo padalinyje dirba 92 darbuotojai. Pagaminta produkcija realizuojama išimtinai „Norfa“ prekybos sistemoje.

2016 metais „Norfos mažmenos“ prekių ir paslaugų apyvarta siekė 513,188 mln. eurų su pridėtinės vertės mokesčiu (PVM) – 1,46 proc. daugiau negu 2015 metais, kai bendrovės pardavimai sudarė 505,826 mln. eurų. Be PVM apyvarta išaugo 1,74 proc. – nuo 420,140 mln. iki 427,464 mln. eurų.

Užsakymo nr.: PT_74114828