Sezoniškumo esminis vaidmuo

PACAI restoranas kuria patiekalus kruopščiai sekdamas kalendorių, nes mikrosezonai keičiasi dažniau nei metų laikai. Laikinumas yra tikrasis virtuvės amato grožis, todėl vos užsimezgus pirmosioms braškėms skiname jas dar neparaudusias ir tą trumpą laikotarpį jos tampa valgiaraščio dalimi.
„Pavasaris itin svarbus, nes Lietuvoje šis sezono pokytis yra labai jaučiamas. Po žiemos esame išsiilgę šviežių, gaivių intensyvių skonių. Ir nors atrodo, jog tik nutirpo sniegas, PACAI virtuvėje jau džiaugiamės galėdami naudoti jaunus lapelius, pumpurus ir žiedus“, – pasakoja PACAI restorano šefė Goda Juknaitė.
Giedrė Rozmanaitė

Ingredientų diktavimas kūrybos procese

„Kūryba yra neatsiejama mūsų darbo dalis, todėl ingredientai yra pagrindinis patiekalų kūrimo variklis“, – sako Goda.
Restorane PACAI naujų patiekalų kūrimas prasideda nuo ingredientų atrankos ir jų unikalių savybių panaudojimo. Siekiant sukurti skanius ir subalansuotus patiekalus, darbas kartu su vietos ūkininkais ir rinkėjais yra neatsiejama proceso dalis. Komanda drauge atranda įvairių bendradarbiavimo formų ir prisideda prie vietinio smulkaus verslo gyvavimo.

„Dar žiemą mūsų partneriai gauna užduotis, kokių prieskoninių žolių, medaus produktų ar daržovių norėsime šiltuoju metu laiku, siunčiamės sėklas ir dalyvaujame procese nuo pasodinimo iki pateikimo svečiui. Kiekviena detalė, kurią svečias mato lėkštėje, iki mažiausio lapelio yra apgalvota ir išieškota“, – šypsosi Goda.

Ekologija

Atsirinkdami produktus ar tiekėją visada teikiame pirmenybę tvarumui, ekologijai ir organiškumui. Skatiname naudoti daugkartinę tarą pristatomai produkcijai, eksploatuoti netaršų transportą ir organizuojame virtuvės procesus taip, kad maisto likučių liktų kuo mažiau.

Restoranas PACAI siekia atrasti paslėptus lietuviškos virtuvės ingredientus ir pateikti juos taip, kad lėkštėje matytųsi tikrasis jų spindesys.

Raktas į autentišką skonį slypi paprastume ir tuo pačiu išraiškinguose bei savituose vietinių ingredientų, tokių kaip kmynai, krapai, krienai ir daugelis kitų, aromatuose. Keičiantis metų laikams, mūsų gamta siūlo įvairiausių aromatų ir tekstūrų, leidžiančių mums būti smalsiems ir be perstojo tyrinėti virtuvėje. Mūsų šefus įkvėpė Šiaurės ir Lietuvos virtuvės koncepcija, kuri skatina kurti novatoriškus ir originalius skonius.

Visos pastangos, kurias įdedame į savo amatą, baigiasi vienu kąsniu, gurkšniu, trumpalaike džiaugsmo akimirka, kuri ilgainiui išnyks. Tai yra kulinarinio meno grožis ir todėl tos akimirkos mums tokios brangios.