Senuosius dvariškius maitino ir miškas

Vieno seniausių Vilniaus restoranų „Lokys“ savininkai – Keršulių šeima jau apie 20 m. gilinasi į dvariškių kulinarines istorijas ir populiarina būtent senosios lietuvių virtuvės skonius.

„Nuo pat restorano įkūrimo 1972 m. jame buvo gaminami žvėrienos patiekalai. Tačiau prieš du dešimtmečius užgesus mūsų mamai, pagrindinei „Lokio“ dvasiai, prie restorano vairo stojo brolis Evaldas. Būtent jis užsibrėžė suteikti restoranui savitą veidą ir pradėjo gilintis į Lietuvos kulinarinę istoriją, kuri, malonus sutapimas, neapsiėjo be žvėrienos patiekalų“ – pasakoja dabartinė „Lokio“ virtuvės šefė R. Keršulytė-Ryčkova.

Jai prisijungus prie šeimos verslo, pamažu restorano „Lokys“ patiekalų lėkštėse atsirado grybų, uogų ir riešutų. Anot pašnekovės, nors tokie produktai, rodos, nieko nestebina, tačiau senovės lietuvių virtuvėje dominavo išties netikėta miško gėrybių ir žvėrienos dermė.

„Istoriniai šaltiniai byloja, kad dalis senovės lietuvių patiekalų ingredientų atkeliaudavo iš miško, tarp jų – grybai ir uogos. Na, o laukiamiausias puotos patiekalas būdavo gaminamas iš medžioklės laimikių“, – pasakoja R. Keršulytė-Ryčkova.

Restoranas „Lokys“

Susipažinti su lietuviškomis gėrybėmis galima parduotuvėlėje

Žvėriena ir miško gėrybės, anot R. Keršulytės-Ryčkovos, yra nišiniai, sveiki produktai, o restorane „Lokys“ jie dar – ir ypač kruopščiai atrinkti. Rinkdamiesi, kurių lietuviškų ūkių produktai bus patiekti „Lokio“ lankytojams, juos ragauja patys restorano virtuvės darbuotojai.

Dalį šefės ir jos komandos atrinktų ūkininkų ir mažųjų gamintojų, išsibarsčiusių visoje Lietuvoje, gaminių, galima įsigyti pandemijos metu duris atvėrusioje restorano parduotuvėje „Lokys Deli“. Joje prekiaujama tiek tradicinėmis lietuviškomis gėrybėmis – nuo su Lietuvos kraštu neatsiejamo medaus, obuolių sūrio, linų sėmenų, moliūgų, šaltalankių šalto spaudimo aliejų, iki išties neįprastų, unikalių gaminių, pavyzdžiui, kankorėžių cukatų bei kanapių užtepėlių, autentiškų lietuviškų gėrimų, tokių kaip vynai iš uogų bei vaisių ir trauktinės.

„Į parduotuvėlę esame atrinkę tik tai, ką drąsiai rekomenduojame savo svečiams. Kai kuriuos iš šių produktų naudojame ir restorano patiekalams, pavyzdžiui, paties seniausio kultūrinio augalo Lietuvoje – jau apie 5500 metų skaičiuojančių pluoštinių kanapių produktus. Į restorano meniu taip pat įtraukėme sveikatos uogomis vadinamų šaltalankių produktus: svečiams siūlome nuostabios spalvos šių uogų arbatos, o šaltalankių uogienę-čatnį tiekiame prie lietuviškų mėsyčių ir sūrių. Beje, patikusį sūrį taip pat galima nusipirkti čia pat parduotuvėlėje. Ji yra tarsi lietuviškos virtuvės istorijos tąsa, rodanti, kokiais šiuolaikiniais gaminiais galime pasidžiaugti ir pasidalinti su kitais“, – priduria restorano bendrasavininkė.

Restoranas „Lokys“

Sveikiausios mėsos beieškantiems rekomenduoja žvėrieną

Na, o ryškiausias „Lokio“ akcentas, žinoma, yra žvėrienos patiekalai.

„Žvėrieną galima drąsiai tituluoti sveikiausia mėsa. Joje yra mažiau cholesterolio, gausu vitaminų ir mineralų bei žymiai daugiau baltymų. Taip pat ji yra natūralesnė, nei mėsa iš prekybos centrų, nes yra užauginta laisvėje, savyje neturi jokių antibiotikų, hormonų ar augimą skatinančių priedų. Nors dėl jos tvirtumo gali atrodyti kitaip, iš tiesų ji yra lengvai virškinama, liesa, ypač tinkama vasaros sezonui. Taip yra todėl, kad laukiniai gyvūnai daug juda, tad jų mėsoje mažiau riebalų“, – pasakoja virtuvės šefė.

Norėdami įsitikinti, kokia skani, lengvai virškinama ir skonio pilna gali būti žvėriena, siūlome išbandyti kankorėžių sirupe marinuoto šernienos šašlyko su kepsninėje keptomis daržovėmis ir folijoje keptomis kanapine druska gardintomis bulvėmis receptą (4 asmenims).

Mėsos receptas

  • 1 kg šernienos sprandinės (tiks ir riebesnė stirnienos ar kiaulienos mėsa)
  • 100 g kankorėžių sirupo (jo galima įsigyti „Lokys Deli“ krautuvėlėje)
  • Saulėgrąžų aliejaus
  • Druskos
  • Pipirų


Mėsą supjaustykite maždaug 3 cm ilgio kubeliais. Sumaišykite marinatą – aliejų, kankorėžių sirupą, pipirus ir žiupsnelį druskos (mėsa gausiau sūdoma tik prieš pat kepimą). Palikite mėsą marinuotis bent 2 val. Prieš kepimą apiberkite mėsą druska, suverkite ant iešmo ir kepkite ant įkaitintos kepsninės.

Daržovių receptas

  • 2 vnt. cukinijų
  • 2 vnt. paprikų
  • 2-3 vnt. Portobello grybų (arba 0,5 kg šampinjonų)
  • Saulėgrąžų aliejaus
  • Petražolių
  • Druskos
  • Pipirų


Nuplaukite daržoves. Cukinijas supjaustykite išilgai 1 cm storio riekelėmis, paprikas išvalykite nuo sėklų, perpjaukite į 4 dalis. Grybus geriausia kepti nepjaustytus. Visas daržoves sudėkite į dubenį, supilkite aliejų, suberkite prieskonius, išmaišykite. Marinuokite bent 30 min., o vėliau kepkite ant grotelių.

Bulvių receptas

  • 1-1,5 kg bulvių
  • Sviesto
  • Kanapinės druskos


Bulves kruopščiai nuplaukite, įpjovę per vidurį įdėkite gabaliuką sviesto, pabarstykite kanapine druska ir susukite į foliją. Kepti galite kepsninėje, žarijose arba orkaitėje. Kepkite bent 30 min., kol bulvės suminkštės. Jas patikrinti galite dantų krapštuku.

Skanaus!