Kaip ir kiekvieną pirmadienio rytą, naudingais sveikatos patarimais radijo stoties „M-1 Plius“ eteryje dalinasi rūpestingas „Gintarinės vaistinės“ vaistininkas. Apie tai, kaip deramai įvertinti visus lengvo peršalimo keliamus pavojus, kalbamės su vaistininke Kristina Vaičaitiene.

- Nuolat girdime daug įvairių patarimų, kaip išvengti peršalimo, o kaip išvengti peršalimo komplikacijų?

- Rodos, nemažai žinome apie peršalimą ir visas su juo susijusias rizikas, tačiau susirgę, į pavojingus simptomus dažniausiai nekreipiame dėmesio. Ne vienas, pajutęs beprasidedančią slogą, sako, jog sloga – ne liga. Tačiau tai nėra teisingas požiūris.

Iš tiesų, virusai labai stipriai paveikia mūsų organizmą. Su peršalimo ligomis susijusios komplikacijos kyla ūmiai ir ligonio būklė gali pablogėti per labai trumpą laiką, todėl reikia būti itin atsargiems. Kai organizmas nusilpsta, bakterijos sukyla greitai. Tokiu metų laiku aplinkoje virusų ir bakterijų yra tikrai daug, tačiau sergame ne visi ir ne visuomet.

Jei peršąlame ir nekreipiame į savo būklę deramo dėmesio, nesiimame reikalingų priemonių, komplikacijos yra labai tikėtinos. Nereikia nuvertinti jų keliamo pavojaus: pasitaiko atvejų, kuomet viskas baigiasi net mirtimi.

- Amžinas klausimas – kaip tinkamai pasirūpinti savo ir savo šeimos narių sveikata. Žinome, kad reikėtų vartoti vitaminus, papildus, tačiau kas iš tiesų mums reikalinga?

- Pirmiausia reikėtų susitvarkyti savo dienos režimą, pavyzdžiui, reguliariai valgyti. Aš ir pati, nors žinau, kad negerai, bet valgau, kada išeina. Taip, manau, gyvena daugelis šių laikų žmonių, nes dienotvarkę diktuoja darbai, intensyvus gyvenimo tempas.

Be to, net ir stengiantis maitintis sveikai, tai nėra taip paprasta, nes mūsų aplinka užteršta: ir daržovės parduotuvėje nėra tokios sveikos, ir oras, kuriuo kvėpuojame ar vanduo, kurį geriame nėra tokie švarūs.

Nors tikrai yra įvairių nuomonių, mano įsitikinimu, vitaminų ir papildų žmogui reikia. Ypač organizmui reikia padėti tuomet, kai nusilpsta imunitetas. Galime vartoti vitaminą A ir D, kurių mūsų aplinkoje organizmui visuomet reikia, vitaminas C labai tinkamas peršalimo ligų laikotarpiu. Tai pat, kad vitamino C netrūktų ir kad turėtume stiprų imunitetą, labai linkiu visiems daugiau šypsotis, juoktis, pozityviau žvelgti į gyvenimą ir dalintis gera nuotaika su savo artimaisiais

Užsakymo nr.: PT_73003538