Žiemą gydytojų kabinetų durys kur kas dažniau varstomos ne tik dėl peršalimo ligų, bet ir pablogėjusios odos būklės. Dažniausiai skundžiamasi itin sausa oda, egzema, paūmėjusia akne ar rožine, stipriai išsausėjusiomis lūpomis. Visų šių odos būklių atsiradimą ar paūmėjimą lemia vienas bendras veiksnys – odos barjero pažeidimas.

Kodėl apsauginis barjeras toks svarbus? Kokia jo įtaka bendrai odos išvaizdai ir sveikatai?

Harvardo universiteto mokslininkų teigimu, apsauginis odos barjeras – galinga organizmo gynybinė sistema. Išorinio odos sluoksnio (epidermio) ląstelės yra tarsi tvirtai besilaikančios namo plytos, apsaugančios visa, kas pastato viduje. Todėl epidermį ir vadiname apsauginiu odos barjeru. Jis saugo odą nuo vandens netekimo, mikrobų, fizinių dirgiklių ir chemikalų patekimo į organizmą. Išoriniame odos sluoksnyje randama riebalų (keramidų, cholesterolio, nesočiųjų riebalų rūgščių), baltymų (filagrino) ir begalė mikroorganizmų, kuriuos vadiname odos mikrobiota. Jei norime turėti sveiką ir spindinčią odą, ši visuma turi būti gerai subalansuota.

Kokie veiksniai labiausiai kenkia barjerui?

Žiemą odos barjerą gali pažeisti tiek šaltas oras, tiek staigi temperatūros kaita, pavyzdžiui, grįžus į šiltus namus po itin žvarbios dienos lauke. Taip pat kenksmingas ir besaikis lepinimasis saulės voniomis, oro tarša, per dažnas odos prausimas netinkamo pH prausikliais, kenksmingos sudėties, agresyvios odos priežiūros priemonės. Per ilgai užsitęsęs emocinis stresas, nevisavertė, nesubalansuota mityba ir tiesiog bėgantis laikas taip pat gali turėti įtakos barjero ląstelių regeneracijos procesui.

 Vytenė Kurtinaitytė

Kaip žinoti, kad barjeras pažeistas? Kokie simptomai tai išduoda?

Barjero pažaidą išduoda itin sausa, paraudusi, elastingumą praradusi oda, niežulys, odos perštėjimas ar spalvos pokyčiai. Taip pat gali prasidėti arba paūmėti uždegimas, kitos lėtinės odos būklės, tokios kaip aknė, rožinė, atopinis dermatitas.

Kas greičiausiai padeda atkurti pažeistą barjerą ir kiek laiko tai užtrunka?

Priklausomai nuo pažeisto ploto ir pažeidimo sunkumo, odos barjero regeneracija gali užtrukti nuo dviejų savaičių iki pusės metų. Svarbiausia taisyklė – atrasti žalojantį veiksnį ir jo atsikratyti. Pašalinus kenkiančius veiksnius, svarbu odai duoti tai, ko tokiu atveju reikia labiausiai – drėgmės ir nesočiųjų riebalų rūgščių. Linkusiems į aknę ar rožinę svarbu rinktis kosmetikos priemones, kurios ir suteiktų reikiamos drėgmės, ir nekimštų porų. Atopinio dermatito atveju labai svarbios veikliosios medžiagos, aliejai, kurie padėtų subalansuoti mikrobiotą ir sumažintų išvešėjusios auksinio stafilokoko bakterijos kiekį bėrimo vietose.

 Math Illuminating Oil, Sandra Šernė

Kokių ingredientų ar konkrečių produktų ieškoti?

Renkantis odos priežiūros produktus labai svarbu aklai netikėti pažadais, nesiremti vien garsiais vardais, o žiūrėti ir analizuoti realią konkretaus produkto sudėtį. Nustebtumėte sužinoję, kiek produktų turi didelį skirtumą tarp naudojamų ingredientų potencialo ir pažado ant pakuotės.

Odos barjerui atkurti ir palaikyti puikiai tinka natūralios kilmės aliejai, pavyzdžiui, simondsijų, arganų, agurklių, kokosų, migdolų, šaltalankių, ir antioksidantų, pavyzdžiui, vitamino E, kombinacija.

 Math Botanical prausiklis

Puikus, idealios sudėties produkto pavyzdys, itin tinkantis išsausėjusiai, į atopinį dermatitą linkusiai odai, yra MATH Scientific „Illuminating Oil“ serumas, kuris ne tik saugo odos barjerą, bet ir atlieka daugybę kitų funkcijų: drėkina, maitina, saugo nuo oksidacinio streso ir net nuvalo akių makiažą. Žiemą pati jį naudoju ir lūpoms masažuoti, ir kūno, ypač alkūnių ir kelių, odai drėkinti bei minkštinti. Patepus šiuo aliejumi odą, likučius galima užtepti ant plaukų galiukų. Tokios minimalistinės formulės produktas, o toks naudingas ir efektyvus. Odai atlaikyti staigius temperatūros pokyčius gali padėti to paties ženklo „Skin Shield“ kremas su alyvuogių skvalenu ir šaltalankių aliejumi. Jame, kaip ir visuose šios kompanijos produktuose, nėra sintetinių kvapiklių, tad odai nesukeliama papildomo streso. Šaltalankių aliejus pasižymi antioksidacinėmis savybėmis ir sukuria puikias sąlygas odos regeneracijai bei natūraliam pH palaikyti. Sveikam odos barjerui palaikyti ne mažiau svarbus ir švelnios, saugios sudėties prausiklis. Mėlynių ekstraktas – ne tik puikus antioksidantų vitamino C ir E šaltinis, bet ir odą drėkinantis komponentas. Šio ingrediento kartu su vertingaisiais alavijais yra MATH Scientific „Botanical Hydrating Cleanser“ prausiklyje, kuris padeda palaikyti ir atkurti pažeistą išorinį odos sluoksnį.

 Math Skin Shield kremas, Indrė Burlinskaitė

Kokia turėtų būti barjerui palanki odos priežiūros rutina?

Kokia tiksliai turėtų būti odos priežiūros rutina, geriausiai gali atsakyti specialistas, įvertinęs konkretaus žmogaus odos tipą, būklę ir bendrą sveikatą. Visgi oda, nors ir yra didžiausias žmogaus organas, viena nefunkcionuoja. Tai – organizmo dalis, stipriai susijusi ir su nervų, ir su virškinimo, ir su imunine sistemomis. Taigi siekiant palaikyti gerą odos sveikatą svarbu ja rūpintis holistiškai. Kiekvienas aplinkos veiksnys – nuo naudojamų odos priežiūros priemonių, mitybos iki patiriamo emocinio streso – daro įtaką mūsų genų raiškai ir gali arba gydyti, arba sargdinti. Mylėkime savo odą ir galvokime, kaip su ja elgiamės: kokios sudėties priemones ir kaip jas naudojame, kokį gyvenimo būdą renkamės.