„Atvirai pasakius, palyginus su 2022 m., šie metai praėjo gana ramiai. Žinoma, nerimo prieš juos buvo, per metus atsirado ir naujų iššūkių, tačiau kalbant bendrai – situacija buvo stabili“, – teigia D. Dundulis.

Geopolitiniai problemos ir atkurtas prekybinis ryšys su Ukraina

Visą pasaulį sukrėtę įvykiai – besitęsiantis karas Ukrainoje ir Izraelio kova su „Hamas“ neaplenkė ir mūsų. Nors pastarasis konfliktas tiesiogiai Lietuvos nepalietė, „Norfos“ vadovas į jį sureagavo jautriai.

„Palestinoje vykstantis karas yra šiek tiek toliau nuo mūsų, todėl, bent jau teoriškai, nerimo dėl jo Lietuvoje yra mažiau. Žinoma, kas ten vyksta, yra baisu, o baisiausia, kad kenčia nieko dėti žmonės, civiliai. Labai liūdna ir kartais net pikta, kad dabartiniame pasaulyje vyksta tokie dalykai“, – sako D. Dundulis.

Tačiau visai čia pat siaubiama Ukraina, pasak jo, turėjo ir tiesioginės įtakos prekybininkams ir mūsų šaliai.

„Jei tik prasidėjus karui kaip ir visi susidūrėme su gana rimtomis problemomis tiekimo grandinėje, trūko kai kurių maisto produktų, išaugo prekių kainos, tai šiais metais jau yra pozityvo – dalis Ukrainos gamintojų, su kuriais dirbome dar iki karo, atnaujino savo veiklą, atsirado ir naujų, su kuriais pradėjome bendradarbiauti“, – atskleidžia pašnekovas.

Tai, anot jo, rodo, kad nors Ukrainoje ir vyksta karas, šioje šalyje ir toliau verda gyvenimas. D. Dundulio paklausus, kiek toks bendradarbiavimas su karą išgyvenančios šalies gamintojais yra susijęs su politiniu kontekstu ir parama ukrainiečiams, verslininkas sako, kad visko į tai suvesti tikrai nereikėtų.

„Pirmiausia, tai reikia, kad ir mūsų pirkėjas norėtų jų produkcijos, kad ji jiems patiktų. Jei to nebus – mums iš to naudos jokios. Prisidėti prie paramos Ukrainai mes galime ir kitais būdais. Žinoma, reikia sutikti, kad pačių ukrainiečių susidomėjimas Lietuva yra labai suaktyvėjęs, tad negalime sakyti, kad čia mes vieni iniciatoriai – iniciatyvos, noro dirbti su lietuviais rodo ir kita pusė“, – tikina D. Dundulis.

Jo teigimu, kai vyksta prekyba, atsiranda ir šokia tokia ramybė. „Žinoma, karas besitęsia, todėl negalime atsipalaiduoti – ir toliau remiame Ukrainos žmones, karo pabėgėlius, prisidedame prie jiems skirtų renginių organizavimo“, – sako „Norfa“ vadovas.

Stabilumas ir ramybė, pasak D. Dundulio, matomi ir kainose – pagaliau nustojo augti savikaina.

„Per metus stabilizavosi tiekėjų pardavimo kainos. Aišku, šioks toks kainų svyravimas buvo ir bus visada, tačiau dabar jau tikrai nėra taip, kaip kad buvo 2022 m., kai pirkimo kainos nuolat augo praktiškai visose prekių grupėse. Šiai dienai dalies prekių grupių savikaina netgi yra sumažėjusi, pavyzdžiui, produktai, kuriems reikalingas augalinis aliejus, išskyrus alyvuogių aliejų“, – pasakoja „Norfa“ vadovas.

Skatina nuolatos tobulėti

Per 2023 m. Lietuvoje atsidarė 6 naujos „Norfa“ parduotuvės. Paskutinioji buvo atidaryta visai neseniai, dar šią savaitę, Švenčionyse.

„Tai „XXL“ formato visiškai nauja ir moderni parduotuvė, kuri, neabejoju, kad labai patiks ir šio krašto žmonėms: patogi vieta, didelės erdvės, platus asortimentas, kulinarijos cechas. Dažnai žmonės nusistebi, kad regionuose mes atidarome tokio lygio parduotuves, tačiau mums tai atrodo visiškai normalu, nes kuo modernesnį tinklą turėsime, tuo pirkėjus jis labiau trauks“, – tikina verslininkas.

Šiais metais prekybos tinklas startavo ir su nauja mobilia aplikacija, kurioje telpa el. lojalumo kortelė, asmeniniai pasiūlymai, jos pagalba galima stebėti pirkinių istoriją, taikomas nuolaidas ir akcijas.

„Sekame tendencijas ir prisitaikome prie klientų poreikių. Turint šią programėlę, atsiranda galimybė atsisakyti popierinių kvitų. Tokiu būdu siekiame tausoti popierių“, – sako D. Dundulis.

Tačiau apie el. prekybos ir prekių pristatymo į namus paslaugą, kurią siūlo konkurentai, „Norfa“ vadovas sako nesvarstantis. Pasak jo, tokia inovacija, tinklo skaičiavimais, būtų nuostolinga.

„Bent jau artimiausiu metu neplanuojame tokios paslaugos. Viską pasvėrus, matome, kad ekonomiškai mums neapsimokėtų ir tokia veikla dabartinėmis sąlygomis būtų nuostolinga. Tai reiškia, kad mums tektų didinti kainas tradicinėse parduotuvėse. Tačiau mes norime, kad pirkėjas gautų tokią kainodarą, kokia yra iš tiesų, o ne dengiančią nuostolius iš kitos veiklos“, – teigia D. Dundulis.

Pašnekovo pasiteiravus, kaip einasi darbai praėjusių metų pabaigoje atidarytoje modernioje „Norfos“ įmonių grupei priklausančios UAB „Rivonos“ skerdykloje bei atnaujintoje Alytaus pieninėje, D. Dundulis sako, kad jose nuolatos diegiami nauji procesai, kurių rezultatais tiesiogiai gali džiaugtis „Norfos“ pirkėjai.

„Skerdykloje šiuo metu statome automatinę dėžių plovimo liniją, esame pasirašę sutartis dėl paukštienos fasavimo linijos. Kas liečia pieninę, esame pasirašę sutartis dėl mikrofiltracijos, kitais metais atsiras nauja varškės fasavimo linija. Procesų optimizavimas mums leidžia savo pirkėjams pateikti dar kokybiškesnius ir įvairesnius produktus“, – teigia pašnekovas.

D. Dundulis džiaugiasi ir dar vienu neeiliniu rezultatu – 2023 m. „Norfa“ buvo didžiausią atlyginimą pagal medianą mokantis mažmeninės prekybos tinklas Lietuvoje. Paskutiniais, spalio mėnesio duomenimis, darbuotojų, draudžiamų visą kalendorinį mėnesį, draudžiamųjų pajamų mediana „Norfoje“ siekė 1 655,63 euro, kai artimiausių konkurentų – vos 1507,48 euro.

„Ne kartą per praėjusius metus kviečiau konkurentus palenktyniauti ir taip sudaryti sąlygas atlyginimų didinimui. Jei jie kels atlyginimus, mes su džiaugsmu darysime tą patį, nes neturėsime blogesnių verslo sąlygų, nei kad konkurentai. Tačiau jei konkurentai moka žymiai mažesnius atlyginus negu mes, tuomet mūsų verslo sąlygos natūraliai pablogėja – padidėja išlaidos“, – sako D. Dundulis.

Ko laukti kitais metais?

Kalbėdamas apie ateinančius metus, D. Dundulis viliasi, kad nenutiks jokių force majeure situaciją, kurios sujauktų kasdieninį mūsų visų gyvenimą.

„Nesinori daugiau jokių „kataklizmų“, užtektinai psichologiškai ir fiziškai žmonės prisikentėjo per praėjusius metus. Kalbant apie ekonomiką, tikiu šokiu tokiu augimu, dar didesniu stabilumu. Apyvarta turėtų didėti, tačiau jau ne taip daug, kaip kad buvo paskutiniu metu. Žinoma, visada norisi geriau, o kaip bus – pamatysime ateityje“, – sako „Norfa“ vadovas.