Dažnas žuvies produktų vartojimas aprūpina organizmą kokybiškais baltymais ir vitaminais (A, D ir B) bei mineralais, tokiais kaip žmogui ypač naudinga geležis.

Be to, valgydami žuvį gauname medžiagų, kurių organizmas pats pasigaminti nepajėgia, tai – polinesočiosios ir omega-3 riebalų rūgštys, ypač svarbios siekiant sumažinti cholesterolio kiekį organizme bei stabilizuoti kraujospūdį. Vis dėlto, norint mėgautis kokybiškais ir šviežiais žuvies produkais, būtina žinoti, pagal kokius kriterijus juos išsirinkti.

Geros kokybės žuvį parduotuvėje išsirinkti nesunku net ir paprastam vartotojui, neturinčiam gausaus specifinių žinių bagažo. Svarbiausia žinoti, kokie kriterijai akivaizdžiai parodo, ar žuvis nėra sugedusi, ligota ar dėl kokių nors kitų priežasčių nebetinkama vartoti. Žuvies produktų kokybę išduoda jos laikymo sąlygos, spalva, konsistencija, vidaus organų būklė. Taigi, įsidėmėjus keletą svarbiausių bruožų, kuriais pasižymi kokybiška žuvis, išsirinkti žuvies gaminius bus žymiai paprasčiau.

Visų pirma, prieš renkantis žuvį, negalima numoti ranka į faktą, kad tai – sparčiai gendantis produktas, todėl svarbu pasitikrinti, kiek laiko praėjo nuo žuvies sugavimo iki atgabenimo į prekybos vietą. Būtina žuvies transportavimo sąlyga – ne žemesnės nei minus 18°C temperatūros palaikymas.

Žuvų sandėlis

Kuo trumpesnį kelią į prekybos vietą įveikia žuvis, tuo didesnė tikimybė įsigyti šviežią ir vartoti tinkamą produktą. Dėl šios priežasties šviežios žuvies mėgėjai turėtų atkreipti dėmesį į Lietuvos akvakultūros ūkiuose išauginamas žuvis, kurios į prekybos tinklus patenka gyvos ir išlaikiusios savo sudėtyje visas naudingąsias medžiagas.

Žinoma, ieškant kokybiškų žuvies produktų, ne mažiau svarbu atidžiai įsižiūrėti ir į tai, kaip produktas atrodo. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji veterinarijos gydytoja-valstybinė veterinarijos inspektorė Janina Kondrotienė nurodo ne vieną svarbų kokybės rodiklį – kriterijų, kaip išsirinkti patikimus žuvies produktus, tačiau didžiosioms metų šventėms atėjus daugelis žmonių neturi laiko atidžiai stebėti kiekvieno į krepšelį kraunamo produkto.

Taigi, kad prekybos tinkluose netektų apsigauti, vartotojai raginami atkreipti dėmesį į šalies akvakultūros įmonių žuvininkystės tvenkiniuose išaugintas gyvas ir šviežias žuvis, kurias lengva rasti parduotuvėse, be to, netenka jaudintis dėl jų kokybės. Tai – ypač kokybiški produktai, kuriuos neabejotinai galima vartoti. Todėl šias žuvis (karpius, upėtakius, eršketus, lydekas, amūrus, plačiakakčius) ir siūloma rinktis vartotojams.

Atkreipti dėmesį į šviežias Lietuvos akvakultūros ūkiuose užaugintas žuvis ragina ir Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius prof. dr. Rimantas Stukas, atsižvelgdamas į dažniausiai Lietuvoje išauginamų žuvų, karpių, teikiamą naudą žmogaus sveikatai.

Pasak profesoriaus, žmogus, nusprendęs paįvairinti šventinių vaišių stalą gyva šviežia žuvimi, pavyzdžiui, karpiu ar plačiakakčiu, ne tik pasigamins skanų patiekalą, bet ir aprūpins organizmą vertingomis medžiagomis, vitaminais, mikroelementais ir polinesočiosiomis riebalų rūgštimis.


Užsakymo nr.: PT_73308856