Apie tai, kaip geriausia investuoti laimėtus pinigus ir nepasiduoti emocijoms, kalba nepriklausoma finansų konsultantė Kotryna Davidovičienė ir psichologas Gediminas Navaitis.

Laimėtojų privatumas kruopščiai saugomas

Didžiausios Lietuvos loterijų bendrovės „Olifėja“ vadovas Antanas Muraška teigia, kad per 25-erius gyvavimo metus didžiuosius loterijos prizus laimėjo keli šimtai žmonių, tačiau apie laimėtojų likimus Lietuvoje mažai žinoma. Bendrovė vadovaujasi šalies įstatymais, siekiant, kad būtų apsaugoti žaidėjų interesai.

„ Laimėtojų anonimiškumas Lietuvoje saugomas, juos gina įstatymas. Žinoma, žmonės norėtų žinoti laimėtojus – tai didina pasitikėjimą loterija. Praktikos viešinti laimėtojus laikosi, pavyzdžiui, JAV, Didžioji Britainija. Bet pastebime, kad žmonės dabar mažiau vengia paskelbti apie savo laimėjimą. Laimei, praėjo tie laikai, kai buvo bijoma, kad apvogs, o ir laimėjimų namie niekas nelaiko, juos pervedame į banko sąskaitą“ , – teigia vadovas A. Muraška.

„Kiek patys žmonės papasakoja, tiek žinome, tačiau jokios statistikos neturime. Užsienyje, pavyzdžiui, Japonijoje, būna įdomesnių pavyzdžių, kuomet laimėtojas atsiimti prizo atvyksta net su kauke“, - sako „Olifėjos“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Donatas Kazlauskas.

Laimėjimas

Laimėjimas loterijoje – idėja, mėgstama ir kino režisierių

Didžiulio laimėjimo loterijoje tema nesvetima ir filmų kūrėjams. Be daugybės Holivudo juostų, šių metų spalį filmą „Trys milijonai eurų“ pristatė ir Tadas Vidmantas. Pagrindiniai filmo personažai – sugyventiniai Julius ir Živilė.

Nepritekliuje gyvenusi porelė netikėtai laimi loterijoje, tačiau, neturėdami finansų valdymo įgūdžių, pakliūva į savo pačių spąstus. Pinigai jiems tampa tiesiog smagia pramoga, kuomet net už stalelio užleidimą restorane Julius pasiūlo tūkstantį eurų. Gyvenama taip, lyg pinigai niekuomet nesibaigs.

Pagrindiniam filmo herojui Juliui tenka tikras galvosūkis, kaip atsirinkti tikrus draugus, nepamiršti moters, su kuria ką tik kentė skurdą ir protingai išleisti laimėtus pinigus. .

Svarbu tinkamai paskirstyti laimėjimą

Laimėtų pinigų finansų konsultantė K. Davidovičienė pataria neleisti kasdieniams poreikiams. „Jei turite slegiančių skolų – galite grąžinti jas visas arba dalį. Jei turite svajonių, kurias norite įgyvendinti, pavyzdžiui, kelionė, automobilis, būstas, vaikų studijos ar pan., siūlyčiau tam skirti dalį laimėtos sumos, tarkime, 20-50 procentų (priklauso nuo jūsų svajonių ir laimėtos sumos dydžio). O didžiąją dalį laimėtų lėšų, be abejo, rekomenduoju „įdarbinti“, t.y. investuoti“, – pataria finansų konsultantė.

Siekiant protingai investuoti, K. Davidovičienė pataria kreiptis į profesionalų finansų konsultantą, kuris patars atsižvelgdamas į asmens finansinę situaciją, poreikius bei tikslus: „Būtinai pasidomėkite, ar konsultantas turi tokio pobūdžio konsultacijoms reikiamą licenciją ir ar nėra suinteresuotas parduoti jums netinkamą finansinę paslaugą. Vertėtų nueiti dar bent į porą iš didžiųjų bankų, paklausti ką rekomenduoja jų konsultantai ir tik tuomet priimti sprendimą dėl jums tinkamiausių investavimo priemonių. Būtinai dalį lėšų skirkite didesnei savo pensijai sukaupti ir užsitikrinti saugią ir sočią ateitį.“

Finansų konsultantės nuomone, laimėjus didelę pinigų sumą blogiausias sprendimas būtų iššvaistyti ją nebūtiniems dalykams, prabangos prekėms. „Atšvęsti, pasilepinti tikrai reikėtų – juk ne kasdien laimite loterijoje! Bet tam skirkite ne daugiau kaip 10 procentų visos gautos sumos. Gautas lėšas skirkite dalykams, kurie jums ilgai bus naudingi ir nenuvertės per trumpą laiką, kaip, pavyzdžiui, prabangus automobilis, kurį ir išlaikyti labai brangu “, – teigia K. Davidovičienė.

Finansų konsultantės teigimu, dažniausiai daugelio daroma finansų valdymo klaida yra skuboti, spontaniški ir nereikalingi pirkiniai. „Kai skubama turimus pinigus išleisti, o neatsidedama ateičiai, per mažai skiriama ilgalaikėms investicijoms. Esu savo akimis mačiusi, kaip didelė paveldėta suma buvo išleista per pusantro mėnesio – buvo nuolat važinėjamasi taksi, švenčiama restoranuose, vaišinant visus draugus (kurių staiga atsiranda daug), perkant brangius rūbus. Klaidų išvengsite, jei pinigus leisite neskubėdami ir atsakingai, nesvarbu, ar tie pinigai sunkiai uždirbti, ar laimėti loterijoje“, – sako K. Davidovičienė.

Laimėtojų kambarėlis Olimpiečių g. 15

Naudinga pasitarti su psichologu

Psichologo Gedimino Navaičio teigimu, laimėjus didelę pinigų sumą praverstų apsilankyti pas psichologą – žvilgsnis į situaciją iš šalies padėtų viską geriau suvokti ir nepridaryti skubotų sprendimų. Visgi, Lietuvoje tokia praktika neįsitvirtino: „Olifėja“ buvo sudariusi sutartį su psichologais dėl pagalbos žmonėms, laimintiems itin dideles pinigų sumas, tačiau asmenų, kuriems būtų reikėję tokios pagalbos, beveik nebuvo.

Pasak psichologo, žmonės įsivaizduoja, kad didelis laimėjimas iš esmės pakeis jų gyvenimą, tačiau psichologiškai jis menkai kinta, nes maždaug po metų nuo didelio laimėjimo laimės lygis vėl būna toks pat. Ar tai keičia materialinį gyvenimą? Didžiosios dalies materialinis gyvenimas nepasikeičia.“

Laimėjus loterijoje, neretai baiminamasi didžiulio draugų ir giminių dėmesio, spaudimo pasidalyti laimėjimu, tačiau G. Navaičio manymu, reikėtų skatinti norą dalytis ir paremti tuos, kuriems reikalinga pagalba.

Pasak psichologo, jei laimėjus loteriją galime įvardyti tokius jausmus kaip godumą, pasimetimą ar nekontroliuojamas emocijas – vertėtų kreiptis pagalbos.

Užsakymo nr.: PT_76598281