išrūgos

4 straipsnių

Išrūgos – pieno produktas, liekantis iš pieno gaminant fermentinį sūrį (saldžiosios išrūgos), varškę, saldžiarūgštį sūrį (rūgščiosios pasukos), kazeiną.

Giedrė Petkevičė

Išrūgų bei pasukų produktai lietuvių buvo vertinami nuo seno. Pasukos, kurios gaunamos gaminant sviestą, pagal baltymų, riebalų ir laktozės kiekį primena liesą pieną, tačiau jos daug vertingesnės. Pasukos priskiriamos probiotikų grupei, reguliuoja žarnyno veiklą, suteikia energijos, stiprina dantų i...

Telšių r. Pateklėnų kaime atsitiko keista nelaimė – į išrūgų rezervuarą įkrito karvė, todėl į pagalbą teko kviesti gelbėtojus, kad šie nelaimingą gyvulį ištrauktų. „Ūkininko patarėjo“ žurnalistai aiškinosi, kokiu būdu šio kaimo ūkininkės Marijonos (pavardės prašė neskelbti) karvės girdomos, kad pana...