Prekybos centrų vežimėliai ir širdies ritmo diagnostika

Prekybos centrų vežimėliai gali būti naudojami ir gelbstint gyvybes: vežimėlių rankenose sumontuoti jutikliai padeda atpažinti žmonių ritmo sutrikimus ir taip apsaugoti nuo gresiančio insulto išsivystymo. Tyrimo iniciatoriai Didžiosios Britanijos „Sainsbury“ prekybos centrų vežimėlių rankenose sumontavo elektrokardiogramų sensorius, kuriuos apglėbus delnais ir palaikius bent 60 sekundžių, įvertinamas žmogaus širdies ritmas Tyrėjų grupė per 3 mėnesius vežimėlio rankenų pagalba įvertino 2155 asmenų nuskaitytus duomenis, iš kurių kas dešimtam įtartas ritmo sutrikimas. Galiausiai 54 asmenims buvo diagnozuota artimija, iš kurių 39 buvo diagnozuota besimptominis ritmo sutrikimas, ir pacientai buvo nukreipti tolimesnei gydytojo kardiologo konsultacijai.

Kraujo tyrimo testas namuose

Siekiant apsaugoti vyresnius nei 40 m. asmenis nuo ūminio širdies ligų bei nutukimo, Anglijos nacionalinė sveikatos sistema inicijavo 4 metų trukmės bandomąjį tyrimą: į namus išsiunčiant specialius kraujo mėgintuvėlius kraujo tyrimo atlikti su prašymu užpildyti elektroninį klausimyną, taip siekiant susirinkti su sveikata susijusią informaciją (svoris, ūgis, mitybos įpročiai, alkoholio vartojimas ir fizinio aktyvumo lygis).

Raimondas Kubilius

Kraujo tyrime namuose bus vertinamas cukraus bei cholesterolio kiekis, taip pat pacientų prašoma nuvykti į vaistinę ir pasitikrinti kraujospūdį. Taip iš įvairiais būdais surinktų duomenų tikimasi anksčiau diagnozuoti širdies ir kraujagyslių ligas, cukrinį diabetą, o gydytojams ši informacija padės priimti taiklesnius sprendimus.

Šalies ekspertai teigia, kad naujasis skaitmeninis patikrinimas leis ištirti 200 000 asmenų, kuriems gali būti tikslinga vartoti cholesterolį mažinančius vaistus – statinus, diagnozuoti 30 000 hipertenzijos atvejų ir, taip išvengti išvengti maždaug 400 ūminių miokardo infarkto ir insultų atvejų per pirmuosius metus. Kartu tikimasi, kad ateityje tai leis sumažinti sveikatos sistemos apkrovimą.

Telemedicina – sveikatos ateitis?

Nuotoliu teikiamos gydytojų konsultacijos ar nešiojamaisiais įrenginiais vertinami pagrindiniai sveikatos parametrai – neabejotinai greitos ateities paveikslas. Antai, pasidarius mobiliuoju telefonu 30 sekundžių savo paties vaizdo įrašą Prancūzijos mokslininkų i-Virtual bekontaktės pletizmografijos programėlė geba įvertinti 6 pagrindinius sveikatos parametrus: širdies pulsą su audinių mikrocirkuliacija, kvėpavimo ritmą ir dažnį, deguonies įsisotinimą kraujyje, kraujo spaudimą bei patiriamo streso lygį.

Širdis

Kita svarbi kategorija inovacijų yra skirta vyresnio amžiaus žmonėms. Bendrovė CarePredict siūlo nešiojančią žiedo apyrankę, gebančią stebėti sveikatos būklės dinamiką ir aktyvumo laipsnį, kad įspėtų aplinką apie pastebėtus pokyčius. Technologija leidžia ne tik perduoti širdies ritmo, kraujospūdžio, kūno svorio duomenis, bet ir nustatyti maisto ar higienos poreikius, lokalizuoti patalpą, kurioje yra žmogus.

Kita aktuali priemonė – diržas, skirtas kritimams amortizuoti. Diržas identifikuoja požymius ir judesius prieš kritimą, siekiant suaktyvinti oro pagalvę ir taip išvengti lūžių, kurie yra esminis vyresnių žmonių sveikatos būklės pablogėjimo pirmtakas. Beje, griuvimai vyresnio amžiaus žmonėms – viena pagrindinių patiriamų lūžio komplikacijų ir mirties priežastis.

Širdis

Kokie inovacijų pasiekimai Lietuvoje?

Lietuva taip pat ambicinga inovacijų šalis. Nors bet kurios sukurtos inovacijos laukia ilgas patikros ir įsitvirtinimo kelias, tačiau jau šiandien galime kalbėti apie šias, pvz., Lietuvos mokslinių idėjų inovacijas, siekiant geriau kontroliuojant širdies ir kraujagyslių ligas:

– išmanieji marškinėliai, kuriuos pacientui dėvint mobiliajame įrenginyje galime sekti širdies susitraukimo dažnį, įvertinti ritmo rūšį, gresiantį miokardo infarktą, deguonies įsotinimą kraujyje, per didelį skysčių kaupimąsi organizme bei kūno temperatūrą;
– nešiojama apyrankė, kuri padeda vyresnio amžiaus pacientams nustatyti senatvinio silpnumo sindromo elementus (ėjimo greitį, eisenos tvirtumą ir kt.), įvertinti ir perspėti apie griuvimus;
– išmanioji apyrankė su įmontuotu lazeriu padeda nusistatyti cukraus ir cholesterolio koncentracijas;
– pacientams, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, nešiojamuose įrenginiuose instaliuos sveikojo „aš“ skaitmeninį atvaizdą, motyvuosiantį sergančiajam pasiekti reikiamos sveikatos rodiklius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją