Visoje Lietuvoje šiemet vykstančios Europos saugos ir sveikatos darbe agentūros (EU-OSHA) inicijuotos informacinės kampanijos tikslas yra skatinti diskusiją apie pavojingas medžiagas darbe, šios kampanijos renginiai pritraukia vis daugiau įvairių specialistų, rašoma VDI pranešime spaudai.

„Vairuotojai, grožio specialistai, net – kepėjai: galimybe išvengti kenksmingų medžiagų darbe domisi itin platus specialistų spektras. Ši tendencija tikrai džiugina, nes ilgus metus buvo įprasta manyti, kad su pavojingomis medžiagomis susiduria vos kelių – statybos, valymo paslaugų ir panašių – profesijų atstovai“, – teigia Lietuvos Respublikos Vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius Jonas Gricius.

VDI, vykdančios EU-OSHA ryšių punkto funkcijas Lietuvoje, organizuojamuose seminaruose aptariami ne tik cheminių medžiagų, tačiau taip pat ir dulkių, grūdų miltų ar kitų biologinių medžiagų keliami pavojai žmogaus sveikatai. Specialistai taip pat dalinasi savo ir tarptautine patirtimi bei praktiniais patarimais, leidžiančiais sumažinti šių medžiagų keliamą riziką.

„Kita tema, kuria Lietuvoje vis dar kalbama per mažai ir kuri yra itin opi – profesinis vėžys. Nustatyti ir įrodyti, jog vėžį konkrečiu atveju sukėlė būtent darbo aplinkoje esamos kenksmingos medžiagos, yra sudėtinga ir Lietuvoje tai tebėra didelis iššūkis. Todėl kylančios diskusijos šia tema – labai svarbus žingsnis pirmyn“, – sako J. Gricius.

Pasak jo, svarbu, kad į šią diskusiją įsitrauktų visos darbo santykiuose dalyvaujančios pusės: darbuotojai, darbdaviai, medikų bendruomenė, politikai, mokslininkai. J. Gricius tikina, kad, nors VDI kartu su EU-OSHA jau daug metų skatina darbdavių bei darbuotojų saugos ir sveikatos specialistų sąmoningumą, gilina žinias apie saugių sąlygų žmonių sveikatai darbe sukūrimą, lygiai taip pat svarbu – ir pačių dirbančiųjų aktyvios pastangos saugant savo sveikatą, reikalaujant saugių darbo sąlygų. Tą jie padaryti gali sekdami internete skelbiamą informaciją, dalyvauti kasmet visos Europos mastu organizuojamose kampanijose.

Renginiuose pasisakyti kviečiami medikai, mokslininkai, cheminių medžiagų ir darbo saugos ekspertai.

Šių metų kampanija, skirta diskusijai apie kenksmingas medžiagas darbe, prasidėjo istoriniu įvykiu Lietuvoje – pirmą kartą šalyje oficialiai minėjome Pasaulinę darbuotojų saugos ir sveikatos dieną. Pasaulyje ši diena švenčiama balandžio 28 dieną.

„Tai, kad Pasaulinė darbuotojų saugos ir sveikatos diena Lietuvoje oficialiai pripažinta atmintina diena, tikimės, paskatins darbdavius ir darbuotojus labiau susitelkti įgyvendinant saugaus darbo kultūros idėją ir ją įtvirtinti įvairiais lygiais.

Ji suteiks galimybę dar labiau atkreipti visuomenės dėmesį į tą žalą ir skausmą, kuriuos sukelia abejingumas darbo sąlygoms, bei siekti, kad ir darbuotojai suvoktų būtinybę patys saugoti save ir laikytis saugaus darbo reikalavimų. Juk saugant gyvybes darbe veiksmingas tik bendras darbas komandoje: darbdavys-darbuotojas-valstybė“, - tuomet renginyje kalbėjo J. Gricius.

„Saugi darbo vieta. Efektyvus pavojingų medžiagų valdymas“ – visose ES šalyse įgyvendinama Europos saugos ir sveikatos darbe agentūros informacinė kampanija, prie kurios aktyviai prisidėti kviečiami dirbantieji bei darbdaviai. Daugiau informacijos apie kampaniją – čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)