COVID-19 pandemija kelia daug nerimo ir baimės 520 milijonų pasaulio gyventojų, sergančių širdies ir kraujagyslių ligomis. Šie asmenys turi didesnę riziką susirgti sunkiomis infekcijos formomis. Daugelis bijo tiek planinių, tiek skubios pagalbos reikalaujančių vizitų pas gydytoją, yra izoliuoti nuo draugų ir šeimos narių.

Širdies ir kraujagyslių ligos yra dažniausia mirties priežastis planetoje. Lietuvos Higienos instituto duomenimis 2020-aisiais metais mirtys dėl širdies ir kraujagyslių sistemos ligų sudarė 57,2 proc. visų mirčių.

Širdies ir kraujagyslių ligos

Širdies ir kraujagyslių sistemos ligų atsiradimą nulemia daugybė priežasčių: nuo rūkymo, cukrinio diabeto, aukšto kraujospūdžio ir nutukimo iki oro taršos bei rečiau pasitaikančių ligų, tokių kaip vožtuvų ligos, paveldimos širdies raumens ligos ir širdies amiloidozė.

Pasauliui vis dar kovojant su COVID-19 pandemija, kaip niekada gerai suprantame savo ir artimųjų sveikatos svarbą. Todėl šiemet Pasaulinė širdies diena yra kaip niekada svarbi. Ta proga kviečiame visus ne tik tradiciškai rūpintis savo širdimi, laikantis sveikos gyvensenos principų, bet ir pasitelkti šiuolaikines skaitmenines technologijas, kurios leidžia pajusti savo širdies darbą bei sujungti ne tik sveikas, bet ir sergančias širdis. Šių metų Pasaulinės širdies dienos šūkis: „Tegu širdis sujungia!“ Atkreipkime dėmesį į sveiką mitybą, fizinį aktyvumą bei atsisakykime žalingų įpročių.

Rinkitės sveiką maistą ir protingai vartokite alkoholį

Subalansuota mityba yra širdies ir kraujagyslių prevencijos pagrindas visiems mums. Rekomenduojama Viduržiemio jūros ar panaši į ją dieta.

Nevartokite cukrumi saldintų vaisvandenių bei vaisių sulčių – rinkitės vandenį ar nesaldintas sultis. Keiskite saldžias, cukraus pagrindu pagamintas vaišes, šviežiais vaisiais. Suvalgykite 5 porcijas (viena porcija atitinka pilną saują) vaisių ir daržovių per dieną – pastarieji gali būti švieži, šaldyti, konservuoti ar džiovinti. Ribokite alkoholį iki 100 gramų gryno etanolio per savaitę arba jo atsisakykite.

Taip pat ribokite perdirbtų ir fasuotų produktų vartojimą, kurie dažnai turi daug druskos, cukraus ir transriebalų.

Vieną ar du kartus per savaitę vartokite riebią žuvį. Prisiminkite, jog sveika per dieną suvalgyti 30 gramų nesaldintų riešutų ir 30–45 gramų skaidulų.

5 gramai druskos per dieną yra sveika riba, tuo tarpu Lietuvoje ir daugumoje Vakarų šalių per parą suvartojama vidutiniškai 9–10 gramų druskos. Raudonos mėsos per savaitę rekomenduojama vartoti tik 350–500 gramus.

Vidutinis filtruotos kavos vartojimas (3–4 puodeliai per dieną) nėra kenksmingas sveikatai. Klauskite gydytojo ir ieškokite informacijos internete adresu www.heart.lt.

Būkite fiziškai aktyvūs

Fizinis aktyvumas sumažina daugumos nepageidaujamų sveikatos komplikacijų riziką, nepriklausomai nuo lyties ir amžiaus.

Jūsų tikslas yra bent 30 minučių vidutinio intensyvumo fizinio aktyvumo mažiausiai 5 dienas per savaitę arba bent 75 minutės per savaitę didelio intensyvumo fizinio aktyvumo.

Žaidimas, vaikščiojimas, namų ruoša, šokis – viskas skaičiuojasi! Būkite aktyvesni kiekvieną dieną – lipkite laiptais, eikite ar važiuokite dviračiu, o ne automobiliu.

Išlaikykite gerą formą namie – jeigu net jūs ir esate saviizoliacijoje, jūs galite jungtis prie virtualių mankštų ar treniruočių ir sportuoti. Atsisiųskite fizinio aktyvumo programėlę ar naudokite žingsniamatį, kad pamatytumėte savo progresą.

Atsisakykite tabako vartojimo

Tai svarbiausias dalykas, kurį galite padaryti geresnei savo širdies sveikatai.

Rūkymo atsisakymas yra efektyviausia prevencijos priemonė, reikšmingai sumažinanti (kartotino) miokardo infarkto ir mirties riziką.

Rūkymas

Praėjus 2 metams po tabako atsisakymo, širdies ir kraujagyslių ligų rizika reikšmingai sumažėja.

Praėjus 15 metų po tabako atsisakymo širdies ir kraujagyslių ligų rizika grįžta į riziką, kurią turi tabako nevartojantis žmogus. Pasyvus rūkymas taip pat skatina vystytis širdies ir kraujagyslių ligas, nors jūs pats ir nerūkote. Atsisakydamas rūkymo jūs pagerinsite ne tik savo, bet ir aplinkinių žmonių sveikatą. Nors elektroninės cigaretės padeda atsisakyti rūkymo, tačiau jų ilgalaikis poveikis širdies ir kraujagyslių bei plaučių sveikatai iki galo nėra ištirtas.

Jei jums yra sunku atsisakyti rūkymo, ieškokite profesionalios pagalbos.

Rūpinkitės savo širdimi sveikai maitindamiesi, atsisakykite tabako ir daug judėkite. Skaitmeniniai įrankiai, pavyzdžiui, specialios programėlės ir nešiojami prietaisai, padės jums rasti motyvacijos ir nepasiduoti.

Širdies ir kraujagyslių ligos

Tegu širdis sujungia rugsėjo 29 d. dienos minėjimui!

Apsilankykite Lietuvos širdies asociacijos puslapyje www.heart.lt arba Facebook paskyroje ir sužinokite daugiau apie Pasaulinę širdies dieną bei galimybes jungtis ir dalyvauti iniciatyvose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)