Ir, jeigu kai kurie žmonės gana abejingai reaguoja į saldumynus, kiti jaučia jiems nenumaldomą potraukį. Kodėl taip yra? Ar yra ženklų, liudijančių, kad galbūt vartojame per daug cukraus? Ar verta cukrų keisti saldikliais ir, ar verta atsisakyti saldžių vaisių ir uogų, nes juose daug fruktozės? Šių klausimų paklausėme keleto sveikatos specialistų.

Kiek mums iš tiesų reikia cukraus?

Iš tiesų cukraus mums reikia visai nedaug. Pridėtinio cukraus kiekis per dieną neturėtų viršyti 6 arbatinių šaukštelių (25 g) moterims ir 9 a.š. (36 g) vyrams. Tiesa, kaip sakė „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Roberta Janulytė, čia kalbama apie „grynąjį cukrų“, o ne apie visus angliavandenius apskritai.

„Šio kiekio neviršyti nesunku laikantis sveikos mitybos principų ir valgant pačių pasigamintą maistą vengiant pusfabrikačių, saldumynų, jau pagamintų padažų ir pagardų“, – sakė vaistininkė.

„Eurovaistinės“ vaistininkas Mindaugas Rutalė taip pat patarė papildomai stengtis nevartoti cukraus.

„Mums papildomai vartoti pridėtinio cukraus nereikia. Jo turi pakakti tiek, kiek mes gauname dienos metu su valgiu, nes, natūralu, kad jo yra vaisiuose, daržovėse, miltiniuose produktuose. Visgi, cukraus poreikis yra skirtingas – pavyzdžiui, jeigu žmonės dirba sunkų fizinį arba protinį darbą, jiems gali prireikti daugiau energijos, kurios semiamasi iš cukraus“, – pastebėjo vaistininkas.

„Camelia“ vaistininkė Virgilija Bečelytė nurodė, kad rekomenduojama cukraus dozė gali skirtis, tačiau žmogui suvartojančiam 2000 kcal, patariama per dieną neperžengti 10–12 arbatinių šaukštelių ribos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)