Higienos instituto atstovė Ugnė Gadžijeva pasakojo, kad profesinė liga yra darbuotojo liga, kurią sukėlė darbo aplinkoje buvę veiksniai. Tai oficialiai pripažįstama profesine liga.

Visoje Lietuvoje pernai buvo 142 asmenys, kuriems nustatytos 248 profesinės ligos. Dažnai būna taip, kad vienas žmogus suserga net keliomis profesinėmis ligomis.

Daugiausiai tokių atvejų buvo fiksuota 2017 metais – jų buvo dvigubai daugiau nei pernai. Visgi tokių ligų kasmet mažėja, todėl tuo galima pasidžiaugti.

Dažniausiai nustatomos ligos yra jungiamojo audinio, stuburo ir skeleto. Tokių žmonių darbai būna susiję su didelių svorių kėlimu, vibracija.

„Svarbu paminėti, kad tos ligos išsivysto dirbant labai ilgai, apie 20 metų. Taip pat nemažai nustatoma nervų ligų, ne psichosocialinių, bet pačių nervų, kai nervai yra prispaudžiami. Taip nutinka, kai kilnojami svoriai.

Dar yra ausų ligos, kurias sukelia triukšmingos darbo sąlygos. Bet šie veiksniai turi veikti ilgą laiką“, – sakė specialistė.

Lietuvoje šiomis ligomis daugiausiai suserga vyrai – pernai vyrai sudarė 74 proc. Specialistė sako, kad taip nutinka matyt dėl to, kad vyrai dažniau renkasi profesijas, kur fizinis krūvis didesnis, dažniau patiriama vibracija, triukšmas.

Labiausiai tokiomis ligomis suserga 60–64 metų asmenys, jaunesniems retai nustatomos profesinės ligos.

Tuo metu biurų darbuotojus, pasak U. Gadžijevos, veikia akių ir kūno apkrova, mat visą dieną sėdima tokioje pat pozicijoje. Taip pat veikia ir psichosocialiniai veiksniai, kokia yra darbo aplinka.

„Iš profesinių ligų registro duomenų bazės įrašų apie biurų darbuotojų sveikatą kol kas neturime, tai galima kelti prielaidą, kad veiksnys turi veikti ilgesnį laiką. Arba darbuotojai net nežino, kad yra galimybė kreiptis dėl profesinės ligos nustatymo. Galų gale, kad patalpų vėdinimas, geras apšvietimas irgi labai svarbios sąlygos“, – sakė LNK Žinių pašnekovė.

Kiekviena Europos šalis, pasak pašnekovės, turi skirtingus profesinės ligos nustatymo svertus. Tačiau 2013–2020 m. Europoje visų profesinių ligų sumažėjo 25 proc.

LNK Žinių pokalbį rasite čia: