Kad ilgai lauktos atostogos Europoje nesubjurtų ir kelionių organizatoriai, ir sveikatos specialistai rekomenduoja dar būnant Lietuvoje pasirūpinti viena kortele, garantuosiančia malonią viešnagę.

Dažno piliečio be reikalo nuvertinama Europos sveikatos draudimo kortelė (ESDK) apsaugo nuo pačių nemaloniausių kelionės bėdų – netikėtų išlaidų už sveikatos priežiūros paslaugas. Šis dokumentas yra įrodymas, jog keliautojas turi teisę gauti iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo apmokamas būtinosios medicinos pagalbos paslaugas Europos Sąjungos šalyse. Būtina paminėti tai, jog ESDK išduoda teritorinės ligonių kasos (TLK).

Kaip gauti draudimo kortelę?

Pats kortelės gavimo procesas vyksta sparčiai. Labiau skubantiems, rekomenduojama eiti tiesiai į Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ar Panevėžio TLK Gyventojų aptarnavimo skyrius. Ten kortelė bus pagaminta ir išduota iš karto. Taip pat kortelę galima užsisakyti ir internetu, tačiau pasiimti jos vis tiek reikės atvykti į TLK.

Tiesa, ESDK išduodama tik Lietuvoje apdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu žmonėms, o ją pasiimant reikės pateikti asmens dokumentą – pasą ar asmens tapatybės kortelę.

Kortelė ypač aktuali besilaukiančioms moterims

Nors atrodytų, jog tokiose institucijose turėtų laukti milžiniškos eilės, klientai įnirtingai neigia tokį mitą. Štai visai neseniai sostinėje kortelę išsiėmusi klientė Ramunė Čičirkaitė pasakojo, jog buvo labai maloniai nustebinta. „Gyventojų aptarnavimo skyriuje viskas vyko labai sklandžiai ir priminė banko sistemą. Nors buvau atėjusi pietų pertraukos metu, užtrukau vos keletą minučių“, – patirtimi dalijosi vilnietė. 

Paklausta, kodėl tik dabar nusprendė pasiimti ESDK, moteris teigė, jog prieš suplanuotą kelionę jaudinasi dėl nėštumo. Specialistų teigimu, vaiko besilaukiančios būsimos mamos yra viena rizikingiausių keliautojų grupių, tad ši kortelė tiesiog būtina. Šeimoms, mėgstančioms keliauti su savo atžalomis, svarbu žinotai tai, kad vaikams taip pat išduodama ESDK.

Svarbu žinoti, kurioje šalyje ESDK galioja. Kortelė užtikrina būtinosios medicinos pagalbos paslaugas laikino buvimo Europos Sąjungos, Europos ekonominės erdvės šalyse (Lichtenšteine, Islandijoje, Norvegijoje) ir Šveicarijos Konfederacijoje. Tad, jeigu susiruošėte poilsiauti kiek labiau į Rytus, pavyzdžiui, lietuvių itin pamėgtoje Turkijoje, išsiversti be papildomo kelionės sveikatos draudimo tikrai nepavyks, nes čia ji negalioja. Bet kokiu atveju keliaujantiems praverstų papildomas kelionės sveikatos draudimas, nes jis gali padengti paciento priemokų, mokamų paslaugų ar paciento transportavimo išlaidas.

Kelionės metu kompensuojamos ne visos paslaugos

Viešint užsienyje svarbu žinoti, kokios sveikatos paslaugos yra nemokomas, o už kokias vis tik reikės papildomai sumokėti. Laikino buvimo metu keliautojui bus suteikta tik būtinoji medicinos pagalba, kuri padės stabilizuoti sergančiojo būklę. Vis dėlto kiekvienu atveju apie paslaugos būtinumą sprendžia gydytojas. Taigi jeigu keliaujant netikėtai prireikia operacijos, gydytojui nusprendus, visa pagalba bus suteikta.

Kai kuriais atvejais ESDK pagrindu suteiktos medicinos pagalbos apimtis gali būti žymiai platesnė. Jei užsienyje studijuojančiam ir lėtine liga sergančiam žmogui prireiktų gydytojo konsultacijos, kitų paslaugų (tarkim, dializės paslaugų)  arba kompensuojamų vaistų (tarkim, padidėjusiam kraujospūdžiui ar astmai gydyti), jis turėtų teisę su šia kortele kreiptis į vietos gydytoją.

Tokių ilgesnių viešnagių metu, žmogus ESDK kortelę gali prarasti – pamesti, pamiršti ar pan. Taip nutikus yra išduodamas specialus dokumentas – kortelę pakeičiantis sertifikatas. Norint vėl gauti kortelę, tai Lietuvoje gali padaryti užsienyje viešinčio žmogaus įgaliotinis, kuris vėliau ESDK gali atsiųsti.

Už kurias paslaugas reikės susimokėti?

Kalbant apie mokamas paslaugas, būtina paminėti, kad ligonio transportavimo išlaidų ESDK nedengia, tad už tai reikės susimokėti patiems. Taip pat mokėti teks ir už papildomai pasirinktas paslaugas, kurių neapmoka tos šalies privalomoji sveikatos draudimo sistema. Šiais atvejais, kaip jau minėta, galėtų pagelbėti papildomas kelionės draudimas.

Būtina žinoti ir tai, kad ne visos sveikatos įstaigos priima ESDK. Reikėtų kreiptis į tas gydymo įstaigas, kurios dalyvauja tos šalies valstybinėje sveikatos sistemoje, t. y. turi sutartį dėl tokių paslaugų teikimo su tos šalies ligonių kasa ar kita atitinkama įstaiga. Juk užsienyje, kaip ir Lietuvoje, valstybinėje sistemoje veikia tiek viešosios, tiek privačios gydymo įstaigos. Tad atvykus pravartu pasiklausti, ar gydymo įstaiga priklauso nacionalinei sveikatos sistemai.

Tenka pripažinti, kad geriau vadovautis principu „atsarga gėdos nedaro“ ir be jokios baimės mėgautis savo atostogomis ar ilgesne viešnage užsienyje. Būtent tai ir garantuoja ESDK.

Kviečiame pasitikrinti žinias: