Laidoje „DELFI diena“ apsilankęs Vilniaus Santaros klinikų gydytojas rezidentas, dietologas Edvardas Grisinas sako, kad turi mažiausia tris patarimus žmonėms, kurie nori numesti svorio ir padaryti tai sveikai.

– Kaip atsikratyti tų 3 kilogramų, kurie trukdo gyventi, nors jų nelabai ir matosi?

– Yra du būdai. Pirmas dalykas, tai tiesiog nesisverti ir nežinoti kiek sveriate. Kitas dalykas – peržiūrėti mitybą ir tiksliai išsiaiškinti, kodėl tas svoris nekrenta ir stovi vietoje.

– O jeigu man atrodo, kad viską darau gerai, bet svoris nesikeičia?


– Labai dažnai moterys, kurios nori netekti tų 2-3 kilogramų, teisinasi, o tas pasakymas, kad „lyg ir sveikai valgau“, neatrodo geras ir dažnai yra viena iš priežasčių, kodėl svoris auga. Jeigu moteris yra liekna, tarkime, ji sveria kokius 65 kilogramus, jai nėra taip jau ir lengva numesti tuos du kilogramus. Nutukusiam žmogui būtų daug lengviau, tikslumas yra labai svarbus, norint pasiekti rezultatų.

Netrukus prasidės daržovių sezonas. Kurios yra geriausios?

Visos daržovės, jeigu jos yra šviežios, jos mums yra naudingos. Jeigu žmogus valgo šviežias daržoves, tai jau labai gerai. Kitose valstybėse daržovių valgymas nėra toks populiarus, taigi lietuviai gali pasigirti, kad prisideda prie sveikatingumo.

Yra įvairių vaistažolių, kurios neva turėtų padėti virškinimui. Ar galima tų arbatų gerti tiek, kiek norime?

Reikia žinoti, ką mes geriame, kokius papildus vartojame. Tos pačios žalios arbatos perteklinis vartojimas gali sukelti virškinimo sutrikimus, todėl kiekvienas žmogus turi tai prisitaikyti sau, nėra kokios nors vienintelės dietos, kuri tiktų visiems. Norėčiau pabrėžti, kad jokios arbatos mums nepadės, jeigu jūsų mityba yra chaotiška.

Kaip yra su vandens vartojimu? Ar jo tikrai reikia tiek daug gerti ir ar galima jį vartoti iki pat nakties?

– Jeigu žmogus turi inkstų ar širdies ligų, patinimas gali atsirasti. Aš manau, kad vandenį reikia vartoti tada, kai jo norisi. Negalima gerti vandens per prievartą. Vanduo gali prisidėti prie svorio redukcijos, nes jis sumažina alkio jausmą. Jeigu išgersime dvi stiklines vandens prieš valgį, gali būti, kad po savaitės ar dviejų pastėbėsime pokyčius, porcijos sumažėja.

Ar užtenka paprasto vandens?

Visada tikiu, kad tas vanduo iš krano yra sveikas, tačiau galima gerti ir mineralinį, filtruotą vandenį. Bet ir vanduo iš krano yra geras.

Verta investuoti į filtrus?

Niekada nerekomenduoju pasikliauti reklama, reikia patikrinti, koks tas filtras, kokios jo savybės, ar jis teikia naudą, ar mes tos pačios naudos negalime gauti gerdami paprastą vandenį.

Kaip vertinate mitą nevalgyti po šeštos valandos vakaro?

Tai yra sunku, bet vis tik tai yra viena iš taktikų, kaip žmogus gali sulieknėti. Kodėl nevalgius po šešių žmogus gali sulieknėti? Nes maisto racionas mažėja, todėl adekvačiai ir svoris turėtų mažėti.

Kai kurie žmonės sako, kad valgo tik vieną kartą dienoje – vakare. Ar taip gerai?


Labai subjektyvu, kai kuriems žmonėms yra tinkamai, kai kurie žmonės valgo tk kartą per dieną ir jiems yra gerai. Kita vertus, mes dažnai nekreipiame dėmesio į užkandžiavimą, nors pagal kaloringumą užkandžiai kartais prilygsta pietų porcijoms. Turėtume susimąstyti, kiek mes užkandžiaujame.

Kaip susitvardyti nuo persivalgymo?

Jeigu šaldytuvas būtų tuščias, būtų žymiai lengviau. Jeigu taip nėra, žmogui labai gali padėti vanduo ir didesnis daržovių kiekis, kurį suvalgome. Taip pat reikia pagalvoti, ko iš tiesų norite.

Kaip vertinate žmonių badavimus? Ar tai sveika?

Naujausi tyrimai rodo, kad tai gali būti propaguojama, nes tada vyksta ląstelių atsinaujinimas, organizmas regeneruojamasi, tačiau tie tyrimai buvo atlikti su gyvūnais. Tačiau jeigu žmogus ilgą laiką nevalgo, vėliau jis vis tiek nori valgyti ir ryja viską iš eilės.

Nėra stebuklingo būdo, kaip sulieknėti?

Jeigu žmogus vieną savaitę valgys vien grikius ir gers kefyrą, tai jam nepadės. Sunku įsivaizduoti tokių dietų ilgaamžiškumą. Kol žmogus nesupras bazinių dalykų, kaip maistas keičia jo organizmo būklę, tol jis stovės vietoje ir svoris grįš. (…) Mano svarbiausi patarimai: gerkite užtektinai vandens, atkreipkite dėmesį į šviežius maisto produktus, kad pusę lėkštės užimtų šviežios daržovės, rinkitės liesus baltyminius produktus, nevenkite riebalų, tačiau jų neturi būti per daug.

Visą interviu žiūrėkite DELFI TV įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)