Kaip laidoje pasakojo gydytojas, pagrindiniai sutrikusios žarnyno veiklos simptomai yra viduriavimas, vidurių užkietėjimas, kraujas, gleivės išmatose, silpnumas, pilvo skausmas, karščiavimas. Taip pat apie žarnyno ligas gali pranešti mažakraujystė, krentantis svoris.

„Jei per kelias savaites savijauta nepagerėja, nepadeda vaistiniai medikamentai, rekomenduoti vaistininko, reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją“, – sakė dr. B. Kurlinkus.

Žarnynas

Sutrikusi žarnyno veikla gali paveikti ne tik fizinę, bet ir emocinę būklę, kartais net išprovokuoti depresiją.

„Žarnyno sistema yra viena labiausiai susijusių su nervų sistema. Labai dažnai bet kokie šios sistemos sutrikimai nulemia ir nervų sistemos simptomus. Dabar labai daug mokslinių tyrimų atliekama dėl žarnyno mikrobiotos, mikroorganizmų tinkamą pusiausvyrą ir jų sutrikimus. Jau yra įrodymų, kad žarnyno pusiausvyros sutrikimai gali lemti labai daug ligų“, – kalbėjo laidos pašnekovas.

Benediktas Kurlinkus

Pasirodo, žarnyno sutrikimai gali lemti širdies ir kraujagyslių ligas, bronchinę astmą, cukrinį diabetą, depresiją, kitas neurologines ligas.

Savo žarnynui ir virškinimui padėti galite ir gana paprastais būdais. Visų pirma, kaip pataria gydytojas gastroenterologas, reikia laikytis visiems gerai žinomų sveiko gyvenimo būdo rekomendacijų.

„Nepamirškite tinkamai išsimiegoti, atraskite laiko poilsiui, venkite streso, reguliariai maitinkitės, maistą gerai sukramtykite. Mityba turėtų būti subalansuota. Jei atsiranda kokie nors sutrikimai, galima taikyti probiotikus, juos galima pasirinkti natūralius“, – sakė dr. B. Kurlinkus.

Žarnynas

Natūralūs probiotikai dažniausiai randami raugintuose produktuose. Jie, pasak gydytojo, padeda atstatyti žarnyno pusiausvyrą. Jei to nepakanka, vaistinėje galima paprašyti vaistininko gerųjų bakterijų.

Taip pat svarbu vartoti pakankamai skysčių.

„Jei visa tai nepadeda, reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris įvertins situaciją“, – kalbėjo gydytojas.

Pastaruoju metu internete galima rasti įvairių dietų, kurios, neva, turėtų padėti sureguliuoti žarnyno darbą. Visgi į tokias dietas dr. B. Kurlinkus sako žvelgti atsargiai, nes dažnai jose būna itin daug klaidingos informacijos, o kūnui ne tik nepadėsite, bet ir pakenksite.

„Galima kreiptis į gydytoją dietologą, kuris įvertins mitybos racioną, kaip anksčiau žmogus maitinosi. Tada pateikia mitybos planą, sveiko gyvenimo būdo rekomendacijas“, – sakė pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją