Šie papildai, kurių sudėtyje yra dinitrofenolio (dinitrophenol, DNP), parduodami kaip preparatai, padedantys sulieknėti. Tačiau medikai juos apibūdina kaip itin pavojingus žmogaus sveikatai.

Perspėjimas dėl šių preparatų pavojaus buvo paskelbtas mirus vienam 28 metų vyrui. Manoma, kad Seanas Cleathero išgėrė piliulių su dinitrofenoliu, nusipirkęs jų vietos sporto centre. Trejų metukų dukrelės tėvas iš Hai Vaikombės miesto netrukus pasijuto blogai ir spalio 17 dieną mirė Vaikombės ligoninėje. Jo mirties aplinkybes tiria policija.

„Seanas buvo labai mylimas ir visų mėgstamas. Jo mirtis šokiravo šeimos narius ir draugus. Jis buvo mylintis, rūpestingas sūnus, anūkas, brolis ir sūnėnas“, - savo pranešime rašė vyro šeima.

Apie antrąjį mirties atvejį informacijos neskelbiama.

Dinitrofenolis daugiausia platinamas internetu ir gali būti pavadintas įvairiais pavadinimais.

Jis dažniausiai siūlomas kultūristams kaip pagalbinė lieknėjimo priemonė, smarkiai suaktyvinanti medžiagų apykaitą. Maisto standartų agentūra perspėjo vartotojus negerti jokių piliulių, turinčių nors kiek dinitrofenolio, kai nuo šio preparato mirė dar vienas žmogus.

Dinitrofenolis yra geltonos spalvos ir neturi jokio kvapo. Anksčiau jis buvo naudojamas kaip herbicidas ir fungicidas. Praėjusio amžiaus 4-ajame dešimtmetyje Jungtinėse Valstijose jis buvo pradėtas vartoti kaip lieknėjimą skatinanti priemonė, tačiau 1938 metais dėl didelio pašalinio poveikio buvo uždraustas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)