Tokių priemonių imtasi po to, kai vaistinėse, kaip ir maisto prekių parduotuvėse, nusidriekė eilės, o pirkėjai suskubo pildyti savo namų vaistinėlės atsargas dėl koronaviruso COVID-19 grėsmės.

SAM nurodymai vaistinėms

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad nuo šiol vaistinės privalo pagal galimybes riboti vienam gyventojui parduodama dezinfekcinio priemonių kiekį.

„Nuo šiol vaistinės privalo pagal galimybes riboti vienam gyventojui parduodamą dezinfekcinių priemonių kiekį taip, kad dezinfekcinės priemonės būtų prieinamos didesniam gyventojų skaičiui. Tokia tvarka numatyta sveikatos apsaugos ministro, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo Aurelijaus Verygos sprendimu dėl COVID–19 ligos valdymo priemonių vaistinėms“, – rašoma pranešime.

Kaip skelbiama pranešime, A. Veryga šiuo metu nemato prielaidų dezinfekcinio skysčio kainų augimui.

Apribojimai turėtų būti taikomi ir vaistams.

„Operacijų vadovo nurodymu karantino laikotarpiu draudžiama parduoti ar išduoti gyventojams daugiau kaip po vieną to paties bendrinio pavadinimo, stiprumo ir farmacinės formos nereceptinio vaisto išorinę pakuotę vieno apsipirkimo metu. Jei vaistinė vykdo nuotolinės prekybos nereceptiniais vaistais veiklą, privalu užtikrinti pakankamus išteklius šios veiklos vykdymui“, – rašoma pranešime.

SAM išreiškia ir reikalavimą, kad visos vaistinės karantino laikotarpiu tinkamai organizuotų gyventojų srautus.

„Jei tik yra galimybė, rekomenduojama visiems gyventojams pirmenybę teikti apsipirkimui internetu, vengiant artimo kontakto, bei vengti atsiskaitymo grynaisiais pinigais. Taip pat naujai patvirtintoje tvarkoje vaistinėms nuo šiandien draudžiama pasitelkti akcijas, nuolaidų valandas ir kitas pardavimų skatinimo priemones, kurios didintų gyventojų srautus fizinėse vaistinėse“ , – teigiama SAM pranešime.

„Atstumas tarp pirkėjų eilėse prie vaistinių kasų ar savitarnos kasų privalo būti saugus – ne mažesnis kaip 1 metras. Dažniausiai liečiami paviršiai (durų rankenos, turėklai, krepšiai, vežimėlių rankenos ir t.t.) turi būti valomi dažniau nei įprastai ne tik drėgnu būdu, bet naudojant specialias dezinfekcines medžiagas pagal parengtas specialias rekomendacijas“, – teigiama pranešime.

Taip pat rekomenduojama apmokyti vaistininkus, kaip elgtis su koronaviruso infekcija susijusių situacijų metu.

Vaistinės tokį sprendimą kritikuoja

Pasak „Eurovaistinės“ komunikacijos vadovės Lauros Bielskės, tokiam draudimui trūksta logikos.

„Gyventojams keista, kad jie, karantino metu, kažkuria prasme yra raginami ateiti vis dažniau į vaistinę. Įsivaizduokite, jei žmogui peršalimas, ir jam reikalingas vaistas, jo jis gauna tik vieną pakuotę. Tos vienos pakuotės, jei ją naudoja 6 kartus per dieną, užtenka tik 3 dienoms. Po jų jam reikia eiti vėl atgal į vaistinę, – sakė L. Bielskė.

– Visiems savo klientams sakome, kad, jei tik galite, neikite į vaistinę. Tikrai yra kitų galimybių. Būti namuose, būti gryname ore – tai yra tikrasis buvimas karantine.“

Pašnekovė patikina, kad visų reikiamų vaistų tikrai yra užtektinai.

„Jei žmogui tikrai kažko reikia iš vaistinės, nuoširdžiai sakau, turime visų reikalingų prekių, net ir dezinfekcinių skysčių – turime salicilo spirito ir kitų priemonių. Suprantame tą ministerijos norą, kad vaistų užtektų visiems, bet logikos šitam draudimui vis tiek trūksta. Kai matome, kad visko turime ir jų tiekimas nenutrūksta, sakyti žmonėms, kad ateikite dar ir dar kartą, tai nemalonu patiems vaistininkams“, – kalbėjo L. Bielskė.

Vaistinės atstovė sako, kad jau prieš paskelbiant karantiną pastebėta, kad gyventojai nori prisipildyti savo vaistinėles.

„Perkamiausi preparatai buvo virškinimo sistemai gerinti, temperatūrai mušti, skausmui malšinti, imunitetui pagerinti – žuvų taukai, vitaminas C, ežiuolės preparatai ir priemonės dezinfekcijai“, – sakė L. Bielskė.

BENU vaistinės duomenimis, tarp perkamiausių pastarųjų dienų prekių yra ne tik dezinfekcinis skystis, kurio parduodama net 50 kartų daugiau nei įprastai, bet ir preparatai imunitetui, vaistai nuo karščiavimo ir galvos skausmo.

Labiausiai kovo mėnesį augo virusinių kvėpavimo takų infekcijų profilaktikai ir gydymui skirto nosies purškalo, itin didelės koncentracijos vitamino C preparatų ir salicilo rūgšties tirpalo pardavimas. Šių preparatų dar iki karantino paskelbimo gyventojai nupirko 10 kartų daugiau nei pernai tuo pačiu metu. Beveik tris kartus augo preparatų su veikliąja medžiaga paracetamoliu pardavimas, dukart – vaistų nuo skausmo ir kosulio.

„Suprantame, kad gyventojai jautriai reaguoja į skelbiamą informaciją apie COVID-19 koronaviruso atvejus šalyje, todėl skuba į vaistines apsirūpinti profilaktikai skirtais preparatais. Iki nereceptinių vaistų pardavimo kiekio apribojimo, nemaža dalis pirkėjų prie kasos ateidavo su keliomis pakuotėmis to paties preparato. Rizikinga tai, kad kone visi vienu metu suskubo užpildyti savo namų vaistinėles, dėl ko susidarydavo eilės, sunku būdavo pirkėjams išlaikyti saugų atstumą vienam nuo kito“, – situaciją komentuoja BENU vaistinių tinklo Rasa Montvilė.

Ragina gyventojus be būtinybės neskubėti į vaistines
Baiminamasi, kad įvedus parduodamų nereceptinių vaistų kiekio ribojimus, gyventojai gali eiti iš vaistinės į vaistinę, kad nusipirktų daugiau vaistų pakuočių. Todėl vaistinės ramina gyventojus, kad visų būtiniausių vaistų likučių turi pakankamai, todėl nėra reikalo jų atsargų kaupti namuose. Prašo be būtinybės vaistinėse nesibūriuoti, palikti daugiau erdvės tiems, kuriems įsigyti vaistų yra būtina.

„Taip pat pastebime tendenciją, kad pirkėjų srautai pasiskirsto netolygiai. Vaistinėse, kurios įsikūrusios didžiuosiuose prekybos centruose ar prie gydymo įstaigų, pirkėjų srautas mažėja, tačiau jis auga vaistinėse prie maisto prekių parduotuvių. Prireikus vaistinio preparato, raginame gyventojus atsižvelgti ir į tai ir rinktis tas vaistines, kuriose pirkėjų paprastai būna mažiau“, – pataria R. Montvilė.