Pelės, maitintos nesveiku maistu, buvo linkusios sirgti kraujagyslių ligomis net ir po gydymo.

Nesveika mityba organizmą sužaloja visam gyvenimui – jo funkcijos neatsikuria net ir pakeitus mitybą, teigiama tyrime, kurio išvadas cituoja „The Daily Mail“.

Mokslininkų teigimu, valgant daug cukraus, riebalų ir druskos turintį maistą, pakinta genų veikla, ir net minėtuosius produktus pakeitus žuvimi, vaisiais ir daržovėmis, funkcijos neatsikuria.

Bandymai su pelėmis parodė, kad nevisaverčiu maistu mitusių gyvūnų organizme kraujagyslės buvo linkusios kalkėti net ir po gydymo, nes genų, įskaitant ir atsakingų už imuninę sistemą, funkcija pakito, vykstant procesui, kuris vadinasi „epigenetika“.

Tyrėjas Erikas van Kampenas iš Nyderlandų Leideno universiteto pasakė: „Tikiuosi, šis tyrimas įrodo, kad nevisavertė mityba keičia genų veiklą. Taip pat tikiuosi kad jis paskatins tolesnius sąsajų tarp mitybos, DNR ir ligų tyrimus.“

Tyrimo metu genetiškai modifikuotos pelės, linkusios į aterosklerozę (kai kraujagyslėms kalkėjant į jas nebegali patekti deguonies turintis kraujas) kelis mėnesius buvo maitintos daug riebalų ir cholesterolio turinčiu maistu arba normaliu visaverčiu maistu.

Vėliau pelės taip pat buvo gydomos – jos gavo cholesterolį mažinančių preparatų, be to, nesveikai maitintų pelių mityba buvo pakeista. Atlikus kaulų čiulpų tyrimą, pirmosios grupės pelių organizme vis dar buvo pastebimi ryškūs imuninės sistemos pokyčiai ir gerokai pažengusi aterosklerozė.

Tyrimą paskelbusio leidinio „Journal of Leukocyte Biology“ direktoriaus pavaduotojas dr. Johnas Wherry pasakė: „Jau seniai žinome, kad imuninės sistemos funkcionavimas priklauso nuo gyvenimo būdo ir mitybos. Tačiau šis tyrimas parodo, kad mitybos įpročiai turi ilgalaikį poveikį imuninėms ląstelėms. Šios žinios gali padėti gydyti imuninės sistemos ligas arba ligas, kurios kyla, kai ši sistema nefunkcionuoja kaip dera.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)