Mokslininkai nustatė, jog tarp autizmo, dėmesio deficito ir hiperaktyvumo sutrikimo (DDHS), bipolinio sutrikimo, depresijos ir šizofrenijos egzistuoja ryšys.

Šis Masačusetso bendrosios ligoninės Bostone atradimas gali iš pamatų pakeisti gydytojų žinias apie šias ligas, rašo dailymail.co.uk.

„Mes sugebėjome atrasti specifinius genetinius variantus, kurie tarp ligų, kurias laikėme kliniškai labai skirtingomis, persidengia“, - „NBC News“ sakė tyrimo vadovas Jordanas Smolleris.

Medikų komanda aptiko keturis genetinius variantus, būdingus visoms penkioms ligoms. Žmonėms, kurie sirgdavo viena iš šių ligų, šie žymenys pasireikšdavo dažniau negu sveikiems žmonėms.

Kalbant konkrečiau, šis tyrimas nagrinėjo mutacijas dviejuose genuose, kurie padeda kontroliuoti kalcio pusiausvyrą smegenų ląstelėse. Vienas iš kalcio atliekamų vaidmenų yra sąveika tarp ląstelių.

Šis atradimas gali iš esmės pakeisti gydytojų supratimą apie šių ligų priežastis ir nutiesti kelią naujiems gydymo metodams, teigė tyrėjai, rašę medicinos žurnale „The Lancet“.

Mokslininkai skenavo daugiau kaip 33 tūkst. pacientų, sergančių psichinėmis ligomis, genomus, arba genetinius kodus. Tie patys tyrimai buvo atliekami ir 27 888 sveikiems žmonėms.

Tai buvo didžiausias kada nors atliktas tyrimas, nagrinėjęs genetines psichinių ligų priežastis.

Nors minėtos penkios ligos visada buvo laikomos atskiromis, pasirodė, kad jos turi kai kurių bendrumų.

Pavyzdžiui, nuotaikos ir mąstymo sunkumų gali iškilti sergant šizofrenija, bipoliniu sutrikimu ir depresija. Vaikams, kuriems nustatytas DDHS, dažnai būdingi ir kitų vystymosi sutrikimų, pavyzdžiui, autizmo, simptomai.

Nors naujausias tyrimas neįrodo, kad kiekvienas paskiras atvejis yra susijęs, jis parodo, kad genetiniame lygyje šios ligos nėra visiškai skirtingos.

„Padarėme reikšmingą pažangą suprantant genetinius rizikos faktorius, galinčius turėti įtakos psichinėms ligoms“, - pridūrė J. Smolleris.

„Mūsų rezultatai suteikia naujų įrodymų, galinčių paskatinti psichiatrijos srityje pereiti prie ligų klasifikacijos, remiantis pamatinėmis priežastimis“, - sakė jis.

Tačiau jis pabrėžė, kad jų atrasti variantai tėra maža dalelė iš tūkstančių genų, dalyvaujančių minėtose ligose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)