Nuo šio reto vėžio vaikai praktiškai nepasveiksta

Pasak belgą berniuką gydžiusių tyrėjų, jis – pirmas vaikas pasaulyje, pasveikęs nuo reto ir itin agresyvaus vėžio – difuzinės vidinės pontinės gliomos (DIPG).

„Nors šansų praktiškai nebuvo, Lucasas išgyveno“, – teigė Paryžiaus vėžio gydymo centro „Gustave Roussy“ smegenų auglių gydymo programos vadovas J. Grillis.

Kaip skelbiama portale „sciencealert“, DIPG kasmet diagnozuojama apie 300 vaikų JAV ir iki 100 vaikų Prancūzijoje.

Dauguma šia vėžio forma sergančių vaikų po diagnozės neišgyvena nė metų. Neseniai atlikto tyrimo duomenimis, praėjus dvejiems metams, gyvi buvo tik 10 proc. sergančių vaikų.

Kartais spartų naviko augimą pavyksta sulėtinti radioterapija (spinduliniu gydymu), tačiau nebuvo jokio vaisto, kuris darytų veiksmingą poveikį.

Vaikas ligoninėje

Pirmas toks atvejis

Berniukas ir jo tėvai atvyko iš Belgijos į Prancūziją dalyvauti bandomajame vėžio gydyme BIOMEDE, kurio metu planuota skirti naujus galimus vaistus nuo DIPG.

Vos pradėjus gydymą, Lucaso organizmas jautriai reagavo į vaistą nuo vėžio su veikliąja medžiaga everolimusu, kurį jam skyrė atsitiktinai.

„Atlikdamas magnetinio rezonanso tyrimus stebėjau, kaip auglys visiškai išnyko“, – pasakojo J. Grillis.

Kol kas neaišku, kodėl Lucasas visiškai pasveiko ir kaip jo atvejis galėtų pagelbėti, ateityje gydant glioma sergančius vaikus.

Dar septyni tyrime dalyvavę vaikai išgyveno kelerius metus po diagnozės, tačiau auglys visiškai išnyko tik Lucasui.

Pasak Smegenų auglių gydymo programos vadovo, tyrime dalyvavusių vaikų organizmai reagavo į vaistus veikiausiai dėl biologinių auglių ypatumų.

J. Grillio teigimu, „Lucaso auglys buvo išskirtinai retos mutacijos, todėl, manoma, jo ląstelės jautriau reagavo į vaistą“.

Asociatyvioji nuotr

Laboratoriniai navikų tyrimai


Mokslininkai tiria pacientų navikų genetines anomalijas ir kuria laboratorijose navikų organoidus iš kamieninių ląstelių.

Pasak laboratorinių tyrimų vadovės Marie Anne Debily, „Lcaso atvejis iš tesų teikia vilčių“.

Jos vadovaujama komanda nori atkurti jo genetinius skirtumus organoiduose ir išsiaiškinti, ar navikus įmanoma sunaikinti taip pat veiksmingai, kaip Lucaso atveju. Jei pavyktų rasti vaistą, kuris paveiktų organoido ląsteleles, kitas tyrimų etapas būtų rasti vaistą, kuris turėtų poveikį naviko ląstelėms.

Tyrėjai įspėja – nors tyrimai teikia vilčių, procesas ilgas – iki pirmo vaisto sukūrimo įprastai praeina 10–15 metų.

Tiesa, onkologas pediatras Davidsa Ziegleris iš Sidnėjaus vaikų ligoninės teigia, kad tyrimai laboratorijose ir tokie tyrimai, kaip minėtasis BIOMEDE, skatina tikėti, kad ateityje pavyks išgydyto bent dalį DIPG pacientų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją