Padidėjęs kraujospūdis yra labiausiai paplitusi lėtinė liga pasaulyje, rašo „The Daily Mail“.  Žinomas kaip „tylusis žudikas“, aukštas kraujo spaudimas retai pasireiškia ryškiais simptomais. Maždaug 30 proc. žmonių Anglijoje kraujospūdis yra padidėjęs, bet nemaža jų dalis tiesiog apie tai nežino. Tuo tarpu Jungtinėse Valstijose nuo šio negalavimo kenčia 67 mln. suaugusių žmonių (31 proc.).

Mokslininkai ištyrė 8 670 suaugusių prancūzų duomenis ir priėjo prie išvados, kad prielaida, esą druska kelia kraujospūdį, yra „perdėta“. Savo naujausiame tyrime jie siekė įvertinti gyvensenos ir mitybos veiksnių poveikį kraujospūdžio lygiui.

Nors jokio tiesioginio ryšio ir nenustatė, vis dėlto tyrimo autoriai nepastebėjo, kad didelį kraujospūdį turintys ligoniai būtų vartoję daug didesnį kiekį druskos nei tie, kurių kraujo spaudimas normalus. Jų surinkti duomenys leidžia manyti, kad druska žmogui daro skirtingą poveikį. Mokslininkai nustatė kitus gyvenimo būdo veiksnius, įskaitant alkoholio vartojimą, amžių ir svarbiausia – kūno masės indeksą (KMI), kurie glaudžiai susiję su padidėjusiu kraujo spaudimu.

Kita vertus, dažnesnis vaisių ir daržovių vartojimas akivaizdžiai padeda sumažinti kraujospūdį.

„Siekiant neutralizuoti hipertenzijos epidemiją pasaulyje, svarbiausia yra sustabdyti svorio didėjimą“, - tyrimo autorių išvadas cituoja „The Time“.

„Tyrimo duomenys rodo, kad KMI buvo svarbiausias veiksnys, lemiantis kraujo spaudimo lygio svyravimus. Padidėjęs sistolinis kraujo spaudimas (SKS) nustatytas tiems tyrime dalyvaujantiems dalyviams, kurių KMI buvo aukštesnis. Alkoholio vartojimas taip pat turėjo įtakos tiek vyrų, tiek moterų SKS lygiui. Druskos vartojimas nebuvo tiesiogiai susijęs su abiejų lyčių SKS lygiu“.

Tačiau Jungtinių Valstijų Ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC) neseniai paskelbė sunerimti privertusią ataskaitą: devyni iš dešimties moksleivių valgo didesnį druskos kiekį nei rekomenduojama. Beveik pusė suvartojamo druskos kiekio gaunama valgant šiuos dešimt maisto produktų – picą, duoną, aštrius užkandžius, sumuštinius, sūrį, terminiu būdu apdorotą mėsą, terminiu būdu apdorotą vištieną, makaronus, sriubas ir meksikietiškus patiekalus. Šioje ataskaitoje taip pat teigiama, kad kas šešto vaiko spaudimas padidėjęs, o vienas iš kraujospūdžio sumažinimo būdų yra sveika mityba, įskaitant ir mažesnį natrio suvartojimą.

„Mes stengiamės įvertinti visus veiksnius. Didžioji dauguma mokslinių tyrimų patvirtino, kad sumažinus natrio kiekio vartojimą, sumažėja ir kraujo spaudimas“, - CDC atstovės Janelle'ės Gunn žodžius cituoja „The Time“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)