Tyrimo išvados buvo pristatytos šią savaitę Edinburge vykusios kasmetinės Endokrinologų draugijos konferencijos metu.

Dėl osteoporozės kiekvienais metais visame pasaulyje įvyksta maždaug 9 mln. kaulų lūžių. Tai reiškia, kad kas tris sekundes pasaulyje kažkam lūžta kaulas. Ši liga dažniau pasitaiko tarp moterų.

Kaulų retėjimas itin dažnas tarp menopauzę išgyvenančių moterų, nes jų organizme sparčiai mažėja estrogeno lygis. Būtent šis hormonas ir apsaugo nuo kaulų retėjimo.

Sojų pupelėse yra izoflavonų – junginių, kurie savo chemine struktūra yra itin panašūs į estrogeną. Dėl to mokslininkai spėjo, kad jie gali turėti labai panašų poveikį kaulams.

Jie atliko tyrimą, kuriame dalyvavo 200 ankstyvą menopauzės stadiją išgyvenančių moterų, kurios atsitiktine tvarka buvo padalintos į dvi grupes. Vienai grupei kasdien buvo duodama 30 gramų sojų baltymų papildo, kurio sudėtyje buvo 66 mg izoflavonų. O kitai grupei buvo duodama sojų baltymų be izoflavonų.

Sojų baltymų su izoflavonais vartojusių moterų kaulų tankis mažėjo lėčiau. Tyrimo rezultatai taip pat parodė, kad sumažėjo širdies ir kraujagyslių ligų rizika, pažymėjo mokslininkai.

„Mes nustatėme, kad sojų baltymai su izoflavonais yra saugus ir efektyvus būdas gerinti moterų kaulų būklę ankstyvos menopauzės metu. Soja veikia panašiai, kaip ir įprastiniai vaistai nuo osteoporozės“, – sakė tyrimui vadovavęs Halo universiteto mokslininkas dr. Thozhukatas Sathyapalanas.

Jis taip pat paaiškino, kad 66 mg izoflavonų, kurių su papildais gavo tyrime dalyvavusios moterys, galima gauti valgant rytietiškos virtuvės patiekalų, kurių gamybai naudojama daug sojų pupelių.

Palyginimui, vakarietiškos virtuvės patiekaluose yra tik maždaug 2-16mh izoflavonų.

Dr. Thozhukatas Sathyapalanas su kolegomis ketina išsamiau ištirti sojų baltymų ir izoflavoų papildų poveikį ir pažiūrėti, ar jie dar turi kokį teigiamą poveikį sveikatai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)