1. Kava naudinga ne tik jūsų širdžiai ir smegenims.

Veikiausiai jau esate skaitę, kad kava teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą bei turi teigiama neurologinį poveikį. Tačiau vienas ar du puodeliai kavos per dieną padeda užkirsti kelią antrojo tipo diabetui, rodo 28 mokslinių studijų analizė. Tiek kava su kofeinu, tiek ir be jo mažina tokią riziką. Be to, šimtai kitų kavoje esančių medžiagų, įskaitant antioksidantus, polifenolius, vitaminus ir mineralus, daro teigiamą poveikį žmogaus organizmui, sakė analizės autorius, Singapūro nacionalinio universiteto atstovas, d. Robas van Damas.

„Tai labai sudėtingas gėrimas. Kol kas dar tiksliai nežinome, kaip kava gali sumažinti riziką susirgti diabetu, tačiau tyrimai su gyvūnai rodo, kad ji padidina jautrumą insulinui ir padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje“, – sakė jis.

2. Maldami kavą atsiminkite du dalykus: kukurūzų miltai ir „mali, pakratai, mali pakratai“

Jeigu kavą malate elektrine kavamale, geriausia kavą sumalti iki kukurūzų miltų rupumo, aiškina „Coffee Sourcing and Excellence“ partnerė Lindsey Bolger. Smulkesnio rupumo kava bus kartesnė, o rūpesnė tiesiog neleis atsiskleisti kavos aromatui. Jos teigimu, pagrindinis triukas norint tinkamai sumalti kavą yra pupeles šiek tiek pamalti, tuomet kavamalę pakratyti, ir taip kartoti šiuos veiksmus tol, kol gausite norimą rupumą.

3. Jūsų matavimo metodas turi įtakos kofeino kiekiui puodelyje

Jeigu kavos pupelių kiekį matuojate samteliu ir malate tokį patį kiekį lengvai paskurdintų ir smarkiai paskrudintų pupelių, lengvai paskrudintų pupelių kavos puodelyje bus daugiau kofeino.

Mokslinis paaiškinimas būtų toks: labiau paskrudintos pupelės buvo skrudinamos ilgiau, dėl karščio jos išsiplėtė, pasidarė didesnės. Todėl semiant jų samteliu, samtelyje telpa mažiau tokių pupelių. Būtent dėl to ir kofeino iš jų pagamintoje kavoje bus mažiau, paaiškino kavos ekspertė Emma Sage. O jeigu kavos pupeles sversite, tai ruošdami kavą iš mažiau ir daugiau paskrudintų pupelių gausite panašų kiekį kofeino.

4. Kavos uostymas iš tiesų išvaiko miegus

Puiki žinia tiems, kas patenka į kavos aromatui jautrių didžiausių miegalių kategoriją. Kavos pupelių uostymas iš tiesų sumažina mieguistumą, nes smegenyse pasikeičia genų aktyvumas, rodo neseniai su žiurkėmis atliktų mokslinių tyrimų rezultatai. Ir tokiu atveju nereikėtų rinktis kavos pupelių be kofeino, nes kofeino pašalinimo proceso metu pažeidžiami kavos pupelėse esantys riebalai ir aliejai, paaiškino organizacijos „World Coffee Research“ atstovė Hanna Neuschwander. Būtent dėl to kava be kofeino ir nekvepia taip gardžiai.

5. Kavą reikia laikyti sandariai

Kiekvieną kartą, kai atidarote kavos ar jos pupelių pakuotę, ant jų susidaro šiek tiek kondensato, dėl kurio kava netenka savo aromato, sako L. Bolger. Neatidarytą pakuotę reikėtų įdėti į sandarų maišelį ir įdėti į šaldiklį, kur taip kavą galima laikyti iki 8 mėnesių. O atidarius kavos pakuotę kavą reikėtų laikyti uždarame inde kambario temperatūroje. Beje, malta kava išsivadėja greičiau, todėl ją ir greičiau reikėtų sunaudoti.

6. Kavai teks atseikėti daugiau

Dėl klimato kaitos kavos kainos, kaip prognozuojama, tik augs. Didžiąją dalį mūsų suvartojamos kavos sudaro arabika, kuris laikoma geresnės kokybės už robusta. Tačiau arabikos rūšies kavamedžiai gerokai jautriau reaguoja į klimato pokyčius. Be to, šios rūšies kavamedžiai turi būti auginami aukščiau jūros lygio ir vėsesnėmis oro sąlygomis. Kadangi klimatas šyla, mažėja žemės plotai, kuriuose galima auginti šiuos kavamedžius. O dėl mažesnio pagaminamo šios kavos kiekio augs ir jos kaina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)