Nuo gruodžio 30 iki sausio 4 dienos Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) užfiksavo 21 užsikrėtimą koronavirusu, kuris įvyko „Žalgirio“ arenoje. Tokią informaciją NVSC pateikė portalui LRT.lt.

NVSC Kauno departamento atstovė Kristina Rudžinskaitė LRT.lt sakė, kad kai kurie susirgę asmenys dalyvavo gruodžio 25 dieną „Žalgirio“ arenoje vykusiame Egidijaus Dragūno-SEL koncerte. Po šio koncerto kilo didžiulis visuomenės pasipiktinimas, mat tūkstančiai žmonių jame buvo be kaukių ir nesilaikė saugaus atstumo.

Tiesa, dėl inkubacinio COVID-19 laikotarpio, NVSC tiksliai negali atsakyti, ar žmonės užsikrėtė būtent šiame koncerte. Bet tokia tikimybė yra.

Kauno „Žalgirio“ areną valdančio to paties pavadinimo krepšinio klubo vadovas Paulius Motiejūnas portalui „Delfi“ sakė, jog organizuojant savo renginius – krepšinio varžybas griežtai laikomasi visų epideminės saugos reikalavimų ir rekomendacijų.

Kauno „Žalgirio“ direktorius Paulius Motiejūnas

Pasak P. Motiejūno, krepšinio aistruoliai suvokia, kad staiga padidėjus sergamumui Covid-19 nukentės visi – rungtynės vyks be žiūrovų, krepšinio klubas negaus ženklios dalies pajamų.

Kalbėdamas apie vykusį grupės „Sel“ koncertą, P. Motiejūnas sakė, kad už saugos reikalavimų laikymąsi buvo atsakingi areną išsinuomavę renginio organizatoriai.

„Šia tema jau buvome kalbėję, kalbamės ir su organizatoriais. Čia skirtingi renginiai, nes kai mes patys darome renginius, tarkim krepšinio rungtynes, galbūt lengviau sukontroliuoti žmones, nes dauguma jų sėdimose vietose. Kai žmonės sėdi, gali nueiti ir pasakyti. Apsaugininkai taip ir daro: eina ir liepia užsidėti kaukę, aiškina, kad negalima būti be kaukės.

Kai vyksta „stovimas“ renginys, tai padaryti – sunkiau. Vėlgi, organizatorius iki galo nenumatė šio dalyko“, – portalui „Delfi“ sakė areną valdančio Kauno „Žalgirio“ vadovas P. Motiejūnas.

Jis patvirtino, kad po nemažai pasipiktinimo žiūrovų elgesiu sukėlusio „Sel“ sulaukta dviejų patikrinimų.

„Tikrino, kaip mes, arena, laikomės reikalavimų, kaip viską tikriname. Iš visuomenės sveikatos centro gavome įvertinimą, kad viską darome pagal reikalavimus. Tikrai tikriname galimybių pasus, tikrai prižiūrime, kad žiūrovai būtų su kaukėmis“, – sakė P. Motiejūnas.

Grįždamas prie „Sel“ koncerto, jis minėjo, kad renginys su stovimu parteriu – gana komplikuota situacija, nes apsaugos darbuotojams sunku prieiti prie žmonių ir paraginti užsidėti kaukes.

Paklaustas, ar nenutiks taip, jog daugėjant su „Žalgirio“ arena siejamų susirgimų skaičiui nebus priimti sprendimai sporto renginius organizuoti be žiūrovų, P. Motiejūnas vylėsi, kad tai neįvyks.

„Mes, kaip arenos operatorius darome viską maksimaliai, kas priklauso. Tai ir valymas, ir apsauga, ir galimybių pasų tikrinimai, ir srautų reguliavimai. Mes tikrai maksimaliai laikomės reikalavimų ir tą patį darysime.

Kad protrūkiai bus, jų visur būna. Mes suprantame, kad yra rizika, jog kylant (susirgimų – red.) skaičiams gali uždrausti (sporto rungtynes su žiūrovais – red.). Jeigu bus kokie kiti reikalavimai, mes juos išklausome ir prisitaikome. Dabar esame 100 procentų įdiegę tai, kas buvo rekomenduota ir sveikatos centro. Ateityje irgi darysimą tą patį“, – sakė Kauno „Žalgirio“ vadovas P. Motiejūnas.

Jau prieš SEL koncertą, organizatoriai skelbė, kad arena turėtų būti sausakimša. Tai, kviesdamas į koncertą, kartojo ir pats Egidijus Dragūnas.

Vaizdai iš koncerto

Nors organizatoriai žinojo, kad arena bus sausakimša, panašu, jog saugumo tinkamai užtikrinti nepavyko. Iš pasidalintų vaizdo įrašų socialiniuose tinkluose buvo beveik neįmanoma pamatyti žiūrovų, dėvinčių kaukes. Tiesa, įėjimas buvo galimas tik su galimybių pasais. Visgi, pasak specialistų, net ir su galimybių pasais išlieka rizika, kad žmogus bus užsikrėtęs.

Koncertas be kaukių itin smarkiai papiktino visuomenę. Viešojoje erdvėje apie šį koncertą griežtą nuomonę pasakė ir žinoma laidų vedėja Rūta Mikelkevičiūtė, ir „Basų mamų“ lyderė Vitalija Jankauskaitė, apmaudą liejo ir kiti gyventojai.

„Aš net nesu mačiusi grupės, kur mokosi mano vaikas. Tėvai į mokyklą neįleidžiami. Ir viskas atrodė logiška, bet va po tokių vaizdų, tai liūdna“, – feisbuke komentavo moteris.

„Į vaikų šventę 10-20 tėvų, kurie gyvena su tais vaikais, negali ateiti pažiūrėti savo atžalų pasirodymų, bet į koncertą tūkstantinė minia gali, ir jau nesvarbu, turi GP ar ne. Tai kažkaip labai nesąžiningai, kas leidžiama, o kas ne“, – rašė kita komentatorė.

Nusivylimo socialinių tinklų komentaruose neslėpė ir gydytojai: „Jie pasilinksmino 1-2 val, o mes toliau mėnesius arsim“.

Tokių nesaugių renginių nepateisina ir ekspertai.

Saulius Čaplinskas

Pasak Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovo, profesoriaus Sauliaus Čaplinsko, jei ir toliau bus tokių atvejų, žmonės nebesilaikys jokių taisyklių.

„Čia, mano supratimu, nereikia turėti jokio medicininio išsilavinimo, nesimokyti apie virusus, kad suprastum, jog jei tęsis tokie nelogiškumai, žmonės nebesiklausys jokių logiškų rekomendacijų, kurių verta laikytis. Kodėl taip įvyko – galbūt žmonės, rengiantys tuos nurodymus, yra per daug atitrūkę nuo realybės ir gyvena vien savo kabinete ar darbe. Kiekvienas žmogus supranta, kad tai visiškai neturi logikos. Yra aiški auksinė taisyklė – jei žmogus nesupras, kodėl reikia laikytis tam tikrų taisyklių, jis jų nesilaikys“, – sakė prof. S. Čaplinskas.

Primename, kad Kauno apskrities policija pradėjo administracinę teiseną dėl galimų koronaviruso pandemijos valdymo priemonių pažeidimų SEL koncerte „Žalgirio“ arenoje.

Egidijus Dragūnas

Kaip „Delfi“ po koncerto sakė Egidijus Dragūnas, organizatoriai už visus atsakyti negali.

„Aišku, kad gerų emocijų daugiau. Žmonės patenkinti. Noriu pasakyti tiek, kad valstybė leido rengti renginius ir visi viską puikiai supranta. Buvo užtikrintos visos reikiamos sąlygos, visi 15 tūkst. žmonių įleisti su galimybių pasais, tikrinama temperatūra. Taip pat tarp kėdžių buvo tarpai. Viskas čia truputėlį perspausta. Taip, jie nusiėmė kaukes, bet aš negaliu atsakyti už visus“, – sakė Selas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)