Prie diskusijos prisidėjo ir skaitytoja Jurga,nusprendusi pasidalinti savo pastebėjimais. Pateikiame jos nuomonę.

Problema – ne veganizmas, bet tėvų aplaidumas

Istorijas apie nustekentus veganų, vegetarų, žaliavalgių ir kitų alternatyvios mitybos propaguotojų vaikus galima vardinti ir vardinti, tiesa, prieš tai reikėtų pasikapstyti internete. O štai vaikų, kuriems jauname amžiuje diagnozuojamas diabetas, nutukimas ar viršsvoris, alergijos, astma ir dar baisiau – vėžiniai susirgimai toli ieškoti nereikia. Kiekvieno daugiabučio kieme laksto po bent vieną „stambių kaulų“ mažylį, o atleidimų nuo pamokų, gydytojai išrašo jau nebe vien dėl gripo ar vėjaraupių.

Vis dėlto pirštais nesibadysiu ir neimsiu teigti, jog dėl mano išvardintų sveikatos sutrikimų kalta gyvulinių produktų gausi dieta. Nors galėčiau. Juk būtent taip elgiasi kritiškai į augalinės mitybos propaguotojus žiūrintys neišmanėliai. Abiem atvejais kaltę suversiu tėvų atsainumui.

Taip, veganų tėvų klaidos yra akivaizdesnės, nes silpni ir neprivalgę vaikai, civilizuotose valstybėse iškrenta iš konteksto. Vis dėlto iš masės neišsiskiria apkūnesni vaikai, juk nieko čia bloga, jei apkūnumas nedidelis, o ir tokių vaikų – tūkstančiai. Deja, neretai viršsvoris yra ne ką mažesnė sveikatos problema nei išsekimas. Tiesa, tai – labiau tiksinti bomba nei dinamitas – sveikatos problemos pasireiškia vyresniame amžiuje. Tokių vaikų tėvai dažnai ramina save ir aplinkinius, jog tai „kūdikiškas pilnumas“, jog vaikas išaugs, bet ar tikrai tai nėra tik bandymas paslėpti atsainų požiūrį į savo atžalos mitybą? Kiek kartų esame matę vaikų „užčiaupimo saldainiu” metodą? Pasekmės pasireikš vėliau, kai susidomėjimas išblės – todėl kol kas niekas apie tai garsiai nešūkauja.

Nereikia kaltinti veganų ir vegetarų vaikų sekinimu, remiantis nevykusiais aplaidžių tokį gyvenimo būdą propaguojančių, bet akivaizdžiai jam nepasiruošusių tėvų pavyzdžiu. 2001-aisiais Amerikos Pediatrų Akademija patvirtino, jog apgalvota veganinė mityba užtikrina sveiką augimą ir vystymąsi, po aštuonerių metų tą patį paskelbė ir Amerikos Dietologijos Asociacija bei Kanados Dietologai.

Garbingos, nepriklausomos medikų organizacijos ne tik sutinka, kad augalinis maistas gali suteikti visas augančiam organizmui reikalingas maisto medžiagas, bet ir patvirtina, jog tokia mityba yra ideali sunkių ligų prevencijai ateityje.

Neimkime smerkti to, ko nesuprantame. Pasaulyje, ir toje pačioje mūsų Lietuvoje, gausu puikių pavyzdžių, kaip rūpestingi veganai tėvai augina sveikus – dažnai sveikesnius nei bendraamžiai – veganus vaikus. Ko gero, kiekvienas jų, peržvelgęs dr. V. Urbono apšnekėto vaikučio meniu jį drastiškai pakeistų, deja, tai tebūtų laikinas sprendimas. Aplaidūs ir nerūpestingi tėvai, nepriklausomai nuo jų pasirinktos mitybos turi būti drausminami, šviečiami ir jei reikia – baudžiami.

Tiesa, galbūt ne taip drastiškai, kaip siūlo Italijos politikė Elvira Savino, bet vis dėlto. Tik būkime sąžiningi ir pamatę vaikutį juodais nuo cukraus dantimis reaguokime taip pat operatyviai, kaip reaguojame sutikę liesą veganiuką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (88)