Tūkstančiai specialistų stebės, kaip per artimiausias dvi savaites 155 šalyse bus pereinama prie naujos vakcinos. Šios permainos skirtos daugiausia besivystančioms šalims, tačiau jas pajus ir turtingesnės šalys, kaip Meksika ir Rusija.

Naujosios vakcinos sudėtyje nebus antro tipo poliomielito viruso, kuris buvo likviduotas 1999 metais.

"Dabartinę vakciną sudaro susilpnintas virusas, priklausantis trims poliomielito tipams. Tačiau mums nereikalingas antrasis komponentas, nes jis daugiau nebeaptinkamas pasaulyje", - aiškina gydytojas Stivenas Kočis (Stephen L. Cochi) iš JAV ligų prevencijos ir kontrolės centro.

Labai retais atvejais vakcina gali mutuoti į vakcininės kilmės cirkuliuojančio viruso formą. "Todėl 2-ojo viruso tipo atsisakymas panaikina tokią riziką ir užtikrina, kad naudojame vakciną, kuri kaskart veikia vis veiksmingiau", - sako S. Kočis.

2015 metais buvo užfiksuoti 74 susirgimo atvejai, nuo šių metų pradžios - 10 atvejų.

Susirgimų daugiausia pasitaiko Afganistane ir Pakistane. Afrikoje poliomielito atvejų nebefiksuojama jau daugiau nei metus.

Poliomielito sukėlėjas poliovirusas lemia atitinkamų galūnių raumenų susilpnėjimą bei paralyžių. Ši liga neišgydoma, jai galima tik užkirsti kelią.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)