„Ši atmaina pasirodė labai netinkamu metu“, – teigia Patariamojo imunizacijos procesų komiteto, padedančio Ligų kontrolės ir prevencijos centrams priimti sprendimus dėl vakcinų, narė, infekcinių ligų specialistė, vakcinologė, daktarė Katherine Poehling.

Dar ne tiek daug žinoma apie omikron, ekspertai palengva kaupia informaciją apie šią koronaviruso atmainą, apie tai, koks jos poveikis pasiskiepijusiems, nepasiskiepijusiems žmonėms ir tiems, kurie jau prasirgę COVID-19 infekcija. Pavyzdžiui, žinoma, kad omikron atmaina užsikrėtusiems žmonėms liga prasideda anksčiau, o simptomai skiriasi nuo kitų atmainų simptomų, rašoma nbcnews.com.

Kokie omikron atmainos simptomai

Pirminiais duomenimis, daugumai žmonių, bent jau pasiskiepijusių, omikron sukelia nestiprius negalavimus, kurie panašūs į elementarų peršalimą.

Liga

K. Poehling išvardino ryškiausius omikron simptomus:

  • kosulys,
  • nuovargis ar silpnumas,
  • gerklės skausmas ar sloga.

Uoslė ir skonis, užsikrėtus omikron atmaina, praktiškai nedingsta, teigė ekspertė. Tiesa K. Poehling ir kiti ekspertai pabrėžia – duomenys apie simptomus remiasi tik pranešimais apie omikron infekciją, o ne moksliniais duomenimis.

Kaip pabrėžė visuomenės sveikatos mokslų dėstytojas iš Niujorko daktaras Bruce Lee, visus atsiliepimus patartina vertinti kiek rezervuotai, nes tai – žmonių atsiliepimai, be to, jie greičiausiai atspindi tam tikrą populiacijos segmentą – jaunus, sveikus žmones ir tuos, kurie galutinai pasiskiepiję.

„Akivaizdu – jei žmogus vakcinuotas, ypač jau gavęs ir pastiprinamąją dozę, omikron sukelia ne tokią stiprią infekciją, – teigė Nešvilio Vanderbilto universiteto Medicinos centro infekcinių ligų ekspertas daktaras Williamas Schaffneris. – Kol kas mums trūksta daugiau duomenų apie tai, kaip omikron paveiks nepasiskiepijusius žmones.“

Pranešama, kad praėjusį pirmadienį vienas nepasiskiepijęs žmogus – į šeštą dešimtmetį įžengęs Hiustono gyventojas mirė nuo omikron.

Daugėja įrodymų, kad omikron atmaina taip stipriai nepaveikia plaučių kaip ankstesnės atmainos. Vis tik Honkongo universitete atliktas tyrimas (kurio dar neišanalizavo kiti tyrėjai) parodė – plaučiams omikron atmaina mažiau pavojinga, tačiau ji sparčiau apima kvėpavimo traktą.

Pasak Niujorko „Sandra Atlas Bass Heart“ ligoninės direktoriaus daktaro Hugh Cassiere, omikron infekcijos simptomai labiau primena bronchitą nei plaučių uždegimą.

„Įprastai stipriu bronchitų sergantys pacientai nejaučia dusulio, jie kosėja, susidaro skreplių, – teigė jis. – O sergantys plaučių uždegimu dūsta, jaučia stipresnį silpnumą nei nuo bronchito.“

Šiaip ar taip, nepatartina patiems nusistatyti diagnozę, juo labiau, kad toliau cirkuliuoja delta atmaina, daugėja gripo atvejų. Dėl šių priežasčių medikai ragina pajutus peršalimo, gripo simptomus būtinai testuotis nuo koronaviruso.

Kiek trunka omikron inkubacinis periodas?

Remiantis pirminiais negausiais duomenimis, inkubacinis omikron atmainos periodas trumpesnis nei kitų atmainų – užsikrėtusiam žmogui simptomai pasireiškia po savaitės ar net po trijų dienų (pasitaiko ir dar anksčiau).

Keleivių COVID-19 testavimo paslaugų oro uostuose pristatymas

Reikalingi išsamesni moksliniai tyrimai, vis dėlto natūralu, kad stipriai užkrečiamo viruso, kaip antai, omikron atmainos, inkubacinis periodas yra trumpesnis. Juk viruso tikslas – užkrėsti kiek įmanoma greičiau ir kuo daugiau žmonių.

„Būtent todėl užsikrečiama kur kas greičiau“, – pabrėžė anesteziologė Anita Gupta iš Johnso Hopkinso medicinos mokyklos ligoninės. Jos teigimu, gali būti, kad inkubacinis periodas gali būti trumpesnis ar ilgesnis, priklausomai nuo kelių kintamųjų – amžiaus, esamų sveikatos problemų ir vakcinacijos statuso.

Kada vertėtų atlikti koronaviruso testą?

Turint omenyje, kad omikron atmainos inkubacinis periodas gali būti trumpesnis, W. Schaffneris pataria – jei žmogus turėjo kontaktą su infekuotu asmeniu, reikėtų atlikti testą po 72 valandų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės